Borani, süzme yoğurt kullanılarak hazırlanan özel bir meze çeşididir. Çok lezzetli olan bu mezeyi siz de hazırlamak isterseniz, bu yazıda tarifini ve püf noktalarını sizlere sunacağız. Borani ile ilgili tüm detaylar yazımızda!
Borani Tarifi Malzemeleri
Borani hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler aşağıda verilmiştir:
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 bağ ıspanak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Üzeri için gerekli malzemeler ise şöyle sıralanmıştır:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Borani Tarifi Nasıl Yapılır?
Borani tarifini hazırlamak için adım adım aşağıdaki yönergeleri takip edin:
- Tavayı orta ateşte ısıtın ve içine zeytinyağını ekleyin, 1-2 dakika bekleyin.
- Soğanı küp küp doğrayın ve sarımsakları iri iri dilimleyin.
- Soğan ve sarımsağı tavada soteleyin, yumuşayana kadar pişirin.
- İyice yıkayıp temizlediğiniz ıspanakları azar azar ekleyerek soğan ve sarımsakla birlikte kavurun.
- Ispanaklar tamamen kavrulduktan sonra tuz ve karabiberi ekleyin.
- Tüm malzemeler iyice karıştıktan sonra, karışımı soğuması için bir kenara alın.
- Soğuyan karışıma süzme yoğurdu ilave edin ve iyice karıştırın.
- Hazırladığınız ıspanak boraniyi servis tabağına düzgünce yayarak koyun.
- Küçük bir tavada tereyağını eritin ve toz kırmızı biber ile aroma verin.
- Çam fıstıklarını tereyağına ekleyin ve 1-2 dakika kısık ateşte kavurun.
- Baharatlı tereyağında kavrulan çam fıstıklarını ıspanak boraninin üzerine dökün.
- Boraniniz hazır. Afiyet olsun!
Boraninin Püf Noktaları
Boraninin ideal kıvamını ve lezzetini elde etmek için bazı püf noktalarına dikkat etmek önemlidir. İlk olarak, süzme yoğurt kullanmanız boraninin kıvamını daha yoğun ve lezzetli hale getirecektir. Normal yoğurt kullanmanız durumunda, boraniniz sulanabilir ve istenen yoğunluğa ulaşamayabilirsiniz.
Borani için ıspanakları iyice yıkayıp temizlemeye özen gösterin. Ispanak çok kirli bir sebzedir. Bu nedenle karbonat ve limon suyu kullanılarak temizlenmesi önerilir.
Boraninin Yanına Ne Gider?
Boraninin yanına pek çok lezzet gider. Borani, bir meze türü olduğu için ana yemekler ile çok yakışır. Özellikle tavuk ve et yemekleri ile uyum sağlayan bir mezedir.
Dilerseniz, borani ile birlikte çorba servis edebilirsiniz. Çorba, sıcak bir başlangıç seçeneği olarak boraniden önce doyurucu bir başlangıç sağlar. Domates çorbası, mercimek çorbası, şehriye çorbası gibi seçeneklerden dilediğinizi tercih ederek servis edebilirsiniz.
Boraninin tadını en çok sıcak ekmek ya da pideler ile çıkarırsınız. Yanında bu karbonhidrat seçeneklerini servis edebilirsiniz.
Borani Kaç Kalori?
1 orta porsiyon boraninin kalori değeri 181 kcal’dir. Boraninin besin değerleri, 100 gram ve 1 orta porsiyon için aşağıdaki gibi listelenmiştir:
Karbonhidrat:
- 100 gr: 2.75 gr
- 1 orta porsiyon: 5.78 gr
Protein:
- 100 gr: 2.43 gr
- 1 orta porsiyon: 5.11 gr
Yağ:
- 100 gr: 7.32 gr
- 1 orta porsiyon: 15.41 gr
Lif:
- 100 gr: 1.78 gr
- 1 orta porsiyon: 3.75 gr
Kolesterol:
- 100 gr: 2.78 mg
- 1 orta porsiyon: 5.85 mg
Sodyum:
- 100 gr: 79.28 mg
- 1 orta porsiyon: 166.89 mg
Potasyum:
- 100 gr: 452.27 mg
- 1 orta porsiyon: 952.02 mg
Kalsiyum:
- 100 gr: 104.96 mg
- 1 orta porsiyon: 220.94 mg
Vitamin A:
- 100 gr: 544.73 iu
- 1 orta porsiyon: 1146.66 iu
Vitamin C:
- 100 gr: 32.18 mg
- 1 orta porsiyon: 67.73 mg
Demir:
- 100 gr: 2.53 mg
- 1 orta porsiyon: 5.32 mg