Tatlı, çorba ve yemek formunda hazırlanabilen balkabağı en çok tatlı formunda hazırlanarak tüketilmektedir. Kabak tatlısı olarak bilinen bu lezzet, yörelere göre farklı şekillerde hazırlanabilir. Genel sağlık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olan balkabağının besin değeri ise oldukça yüksektir. Genel olarak turuncu rengi ile bilinen bu bitki, kırmızı ve sarı renklere de sahip olabilir. A vitamini bakımından zengin içeriği ile ön plana çıkan balkabağı, havuç ile birlikte göz sağlığı üzerinde en fazla etkiye sahip olan besin ögesidir. Bu yazımızda sizlere, balkabağının besin değerini, faydalarını ve şeker hastaları üzerindeki etkilerini aktaracağız.
BALKABAĞININ BESİN DEĞERİ
Balkabağı özellikle tatlı formunda hazırlandığında hemen hemen herkesin severek tükettiği bir lezzettir. Düşük kaloriye sahip olması ise diyet programında olan kişiler için büyük bir avantaj sunar. Balkabağının iki yüz elli gramlık pişmiş halinde sahip olduğu besin değerleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Enerji: 50 kcal
- Yağ: 0,2 gram
- Protein: 2 gram
- Karbonhidrat: 12 gram
- Diyet Lifi: 3 gram
Bunların yanı sıra balkabağının içerisinde şunlarda yer alır;
- A Vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 25’i
- C Vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 19’u
- Potasyum: Günlük ihtiyacın yüzde 16’sı
- Bakır ve Manganez: Günlük ihtiyacın yüzde 11’i
- E Vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 11’i
- B2 Vitamini: Günlük ihtiyacın yüzde 11’i
- Demir: Günlük ihtiyacın yüzde 8’i
Aynı zamanda belirtilen ölçüdeki balkabağının içerisinde az miktarda da olsa magnezyum, folik asit, fosfor, çinko ve B grubu vitaminleri de yer alır.
BALKABAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
Balkabağının bilinen diğer adı kış kabağıdır. Ülkemizde de çokça yetiştirilen balkabağının genel sağlık sistemi üzerindeki olumlu etkileri ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- İçerisinde yer alan A vitamini ile göz sağlığının korunmasına destek olur. Bu konuda havuçtan sonra yer alan balkabağı aynı zamanda gözlerin düşük ışıkta daha net görebilmesine de destek olur
- A vitamini ve antioksidan bileşenleri içermesi ile vücutta oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur
- Hücre zarlarının yapısını bozarak kansere neden olan serbest radikaller karşı vücudun savunma mekanizmasın güçlendirir
- Kansere karşı koruma sağlar
- Özellikle prostat kanserine ve akciğer kanserine karşı etkilidir
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur
- Tansiyonun dengelenmesini sağlar
- Kalp sağlını korur
- Kardiyovasküler hastalıkların meydana gelme riskini azaltır
- Kilo verme sürecine destek olur
- Yüksek oranda lif içermesi ile sindirim sisteminin düzenli ve düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar
- Balkabağında yer alan beta karoten, antioksidan etkisi ile cilt sağlığının korunmasına katkı sağlar
- Balkabağının çekirdeği, mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin artmasına yardımcı olur
BALKABAĞININ ŞEKER HASTALARINA FAYDASI VAR MI?
Şeker hastalarının tüketebileceği besinler oldukça sınırlıdır. Balkabağının fırınlanması, püre haline getirilmesi ya da haşlanması halinde şeker hastaları tarafından uygun hale getirilebilir. Ancak bu konuda şeker hastalarının kontrollü bir şekilde tüketim gerçekleştirmesi son derece önemlidir. Düşük kaloriye sahip olması ve lif bakımından zengin olması normal şartlar altında kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Ancak bu durum şeker hastalarında farklı şekilde kendini gösterebilir. Bu nedenle doktor kontrolünde ve belirli porsiyonlarda balkabağı tüketimi gerçekleştirilmelidir.
BALKABAĞININ ZARARLARI NELERDİR?
Genel olarak balkabağının bilinen bir zararı yoktur. Ancak bu besin ögesinin aşırı tüketilmesi, vücutta A vitaminin fazla depolanmasına neden olur. Vücudun ihtiyacından fazla A vitamini ise karaciğer üzerinde olumsuz etkilerin meydana gelmesine neden olur.