Türkiye'de hastaneye yatan her üç kişiden biri malnütrisyon riski altında.

Peki, Malnütrisyon nedir?

Malnütrisyon, makro ve mikro besin ögelerinin yetersiz alımı veya düzensiz beslenme sonucu vücut kompozisyonunun bozulması...

Doku ve organ fonksiyonlarının zayıflaması...

Fiziksel ve zihinsel kapasitenin azalması ve klinik sonuçların kötüleşmesi durumudur.

Malnütrisyon, Türkiye'de hastaneye yatan her üç kişiden birini etkiliyor.

Yaşlanan nüfus ve artan hastaneye yatış oranlarıyla birlikte bu durumun görülme sıklığı da belirgin biçimde artıyor.

Araştırmalara göre, hastaneye yatan hastalar arasında malnütrisyon riski taşıyanların oranı %37'ye ulaştı.

Bu oran, onkoloji, kardiyoloji ve solunum hastalıkları olan kişilerde %27 ile %35 arasında değişiyor.

Malnütrisyon, doğrudan daha uzun hastanede kalış süreleri, artan komplikasyonlar ve daha yüksek ölüm riskiyle ilişkilendiriliyor.

Hastalık döneminde tıbbi beslenme bir tedavi biçimidir

İyi beslenme, sağlığımız ve yaşam kalitemiz için temel bir unsurdur; doğru beslenme, dolu dolu ve sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur.

Hastalık dönemlerinde ise tıbbi beslenme tedavinin hayati bir bileşenidir.

Yoğun bakım, onkolojik hastalıklar, nörolojik hastalıklar ve ileri yaş dönemlerinde malnütrisyona bağlı kas kaybı çok daha kritik hale gelir.

Beslenme, özellikle kanser gibi uzun süreli hastalıklarda yaşamsal bir destek sağlar.

Araştırmalar, kanser hastalarının %80'ine kadarının malnütrisyon yaşadığını gösteriyor.

MALNÜTRİSYON VE KLİNİK NÜTRİSYON NEDİR?

Prof. Dr. Çetin Kaymak konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Malnütrisyon, makro ve mikro besin ögelerinin yetersiz alımı veya düzensiz beslenme sonucu vücut kompozisyonunun bozulması, doku ve organ fonksiyonlarının zayıflaması, fiziksel ve zihinsel kapasitenin azalması ve klinik sonuçların kötüleşmesi durumudur.

Klinik nütrisyon ise enerji ve makro-mikro besin ögesi eksikliklerinin veya fazlalıklarının yol açtığı akut ve kronik hastalıkların, ayrıca bu durumlara bağlı gelişen nütrisyonel ve metabolik değişikliklerin önlenmesi, tanısı ve yönetimiyle ilgilenen disiplindir.”

DOĞRU BESİNLERLE ERKEN DÖNEMDE DESTEK

Yoğun bakımda yatan hastaların büyük bir bölümünün sağlıklarını ciddi şekilde etkileyen malnütrisyon yaşadığını belirten Prof. Dr. Çetin Kaymak şunları söyledi:

“Literatürde, yoğun bakım ünitelerinde malnütrisyon görülme sıklığının %38 ile %78 arasında değiştiği bildirilmektedir. Bu durum; yoğun bakımda kalış süresi, mekanik ventilasyon süresi, enfeksiyon riski ve ölüm oranı gibi klinik sonuçları etkileyen prognostik bir risk faktörüdür. Bu nedenle beslenme tedavisi süreçlerinde yalnızca kalori sağlamak değil, aynı zamanda yüksek protein ve özel amino asitlerle beslenmeyi desteklemek de önemlidir. Hastaların gıda alımı azaldığında, durumlarının düzenli olarak izlenmesi ve erken dönemde doğru besinlerle desteklenmesi hayati önem taşır.”

Kaynak: Haber Merkezi