Deniz börülcesi deniz kıyılarında gelgit sonrası yetişen bünyesinde bulunan tuz ve de ekşilik bulunan leziz bir bitkidir. Ispanakgiller ailesinden olan deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde görülür ve halk arasında “kurşun otu” veya “tuzlu ot” olarak bilinir. Daha çok ilkbaharda ve yaz mevsiminin başında tüketilmesi tavsiye edilir.
Şayet sonbaharda toplanacak olursa 24 saat tatlı suda bekletilmelidir.
Besin içeriği bakımından zengin olan deniz börülcesi salatası en çok Kuzey Yarım Küre’de görülür. Avrupa, Güney Asya ve Güney Afrika’da da yetişen Deniz Börülcesi tuza dayanıklılığı ile tanınır.
Deniz börülcesi çamurlu ya da kumlu, tuzlu ve alkali toprakları sever.
Deniz börülcesi tek başına milyonlarca kişiyi besleyebilecek kadar çok ve besin değeri yüksek bir bitkidir.
Türkiye’de ise en çok Gökova’da görülür. Aksaray, Ereğli, Burdur, Tarsus, Tuz Gölü ve çevresinde rastlanır.
DENİZ BÖRÜLCESİNİN FAYDALARI
Deniz börülcesi A vitamini, kalsiyum, demir ve tiroidlere iyi gelen iyot içerir. Besin içeriği nedeniyle vücudumuzda serbest radikallerin neden olduğu hasarları önler. İltihabı azaltan bir antioksidan görevi görür. Protein bakımından da yüksektir.
İçerisinde A, B1, B15, C vitaminlerinin olduğu deniz börülcesi aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.
Mineral açısından zengindir
Sindirim sistemini temizler
Sodyum içerir
Yüksek lif içerir
Hücreleri yeniler
Antioksidan etkileri vardır
Enflamasyonu azaltır
Vücuttaki birçok sorunu çözer
Diyabet hastaları için şifa deposudur
Uyku düzeni sağlar
Guatr hastalığını büyük ölçüde tedavi eder