Sağlık

Deniz börülcesi nedir? Deniz Börülcesi faydaları...

Deniz börülcesi ekşi, tuzlu fakat oldukça lezzetlidir. Ispanak ailesinden bir bitki türü olarak bilinen deniz börülcesi ne işe yarar? Deniz börülcesinin yararları nelerdir?

Abone Ol

Deniz börülcesi deniz kıyılarında gelgit sonrası yetişen bünyesinde bulunan tuz ve de ekşilik bulunan leziz bir bitkidir. Ispanakgiller ailesinden olan deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde görülür ve halk arasında  “kurşun otu” veya “tuzlu ot” olarak bilinir.  Daha çok ilkbaharda ve yaz mevsiminin başında tüketilmesi tavsiye edilir.

Şayet sonbaharda toplanacak olursa 24 saat tatlı suda bekletilmelidir.

Besin içeriği bakımından zengin olan deniz börülcesi salatası en çok Kuzey Yarım Küre’de görülür. Avrupa, Güney Asya ve Güney Afrika’da da yetişen Deniz Börülcesi tuza dayanıklılığı ile tanınır.

Deniz börülcesi çamurlu ya da kumlu, tuzlu ve alkali toprakları sever.

Deniz börülcesi tek başına milyonlarca kişiyi besleyebilecek kadar çok ve besin değeri yüksek bir bitkidir.

Türkiye’de ise en çok Gökova’da görülür. Aksaray, Ereğli, Burdur, Tarsus, Tuz Gölü ve çevresinde rastlanır.

DENİZ BÖRÜLCESİNİN FAYDALARI

Deniz börülcesi A vitamini, kalsiyum, demir ve tiroidlere iyi gelen iyot içerir. Besin içeriği nedeniyle vücudumuzda serbest radikallerin neden olduğu hasarları önler. İltihabı azaltan bir antioksidan görevi görür. Protein bakımından da yüksektir.

İçerisinde A, B1, B15, C vitaminlerinin olduğu deniz börülcesi aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Mineral açısından zengindir

Sindirim sistemini temizler

Sodyum içerir

Yüksek lif içerir

Hücreleri yeniler

Antioksidan etkileri vardır

Enflamasyonu azaltır

Vücuttaki birçok sorunu çözer

 Diyabet hastaları için şifa deposudur

Uyku düzeni sağlar

Guatr hastalığını büyük ölçüde tedavi eder