Ekonomi

Kayısıda akıl almaz fiyat farkı: Tazesi 100 TL, kurusu bin TL!

Türkiye'de sofraların vazgeçilmezi kayısıda inanılmaz bir fiyat makası oluştu. Pazarlarda ve marketlerde taze kayısının kilosu ortalama 100 liradan satılırken, kuru kayısının fiyatı şarküterilerde ve online satış sitelerinde bin lirayı aştı.

Abone Ol

Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinden kayısıda alarm zilleri çalıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yıl kayısı üretiminde geçtiğimiz yıla göre %65'lik dramatik bir düşüş bekleniyor.

Bu büyük azalışın temel sebebi, Malatya başta olmak üzere Elazığ, Sivas ve Kahramanmaraş'ı etkileyen zirai don felaketi.

Donun vurduğu bölgelerde neredeyse hiç kayısı hasadı yapılamazken, bu durum kuru kayısı fiyatlarını Nisan ayından bu yana rekor seviyelere taşıdı.

Normal şartlarda taze tüketim ve reçellik için yoğun talep gören taze kayısı, donun etkili olmadığı küçük bölgelerde kilosu ortalama 100 liradan pazarlarda yerini alıyor.

Ancak, Türkiye kuru kayısı üretiminin %90'ından fazlasının karşılandığı Malatya'da dahi kuru kayısı fiyatları 800 liradan başlayıp, ülke genelinde ve online platformlarda bin lirayı aştı.

Bursa'da kilosu 800 ila bin lira arasında satılan kuru kayısı, piyasada adeta altının rakibi haline geldiğ. Bir kilo kuru kayısı çeyrek gram altına denk gelirken, dört kilo kuru kayısı bir gram altın ediyor.

Şarküteri sahibi Fatih Karagöz, "Artık yeterli ürün de gelmiyor. Bu fiyatlardan talep de çok görmüyor. Şu anda ucuza tazesi varken pahalıya kurusu ilgi çekmiyor" sözleriyle sektörün yaşadığı zorluğu dile getirdi.

Bu durum, sadece tüketicileri değil, aynı zamanda tarım politikalarını ve gelecekteki kayısı üretim stratejilerini de yakından ilgilendiriyor.

Tarımsal afetlerin ürün arzına olan etkisi, gıda enflasyonu üzerindeki baskıyı artırmaya devam ediyor.