Erzincan tulum peyniri, artık Avrupa birliği tarafından tanındı. AB tarafından coğrafi işaretle tescillendi. AB Komisyonu, Türkiye'nin Erzincan tulum peynirinin menşe korumalı isim siciline eklendiğini açıkladı.
ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ NASIL YAPILIYOR?
Dünyaca ünlü peynirler arasında olan Erzincan Tulum peyniri, Koyun sütünden yapılıyor. Erzincan tulum peyniri, en az 4 ay boyunca koyun veya keçi derisinde ya da bidonlarda olgunlaştırılıyor. Kırık beyaz renkte ve dağılan bir dokuya sahip olan peynirin, zengin ve tuzlu bir tadı bulunuyor.
AB Komisyonu'nun açıklamasında, Erzincan tulum peynirinin, yöreye özgü geleneksel bilgi birikimi, bitki örtüsü ve iklim koşullarının bir sonucu olduğu belirtildi. Ayrıca, Erzincan'ın coğrafyası ve ikliminin peynirin süt bileşimi ve lezzetini olumlu yönde etkilediği vurgulandı. Bu tescil ile Erzincan tulum peyniri, AB ülkelerinde koruma altına alınmış oldu ve belirlenen yöntemlerle sadece Erzincan bölgesinde üretilebilecek. Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Aydın kestanesi, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini, Ayaş domatesi, Maraş tarhanası, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Ezine peyniri, Safranbolu safranı, Aydın memecik zeytinyağı, Araban sarımsağı, Bingöl balı, Osmaniye yer fıstığı, Bursa şeftalisi, Hüyük çileği, Bursa siyah inciri, Söke pamuğu, Manisa mesir macunu, Gaziantep melengiç kahvesi, Silifke yoğurdu ve Aydın memecik zeytinyağı da daha önce AB'den coğrafi işaret tescili alan ürünler arasında yer alıyor.
Kaynak: Kamu Son Haber