Aile & Yaşam

Tatlı çorba nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Tatlı çorba hangi yöreye ait? Tatlı çorba tarifi nasıl hazırlanır, püf noktaları neler? İşte tatlı çorba tarifinin yapımına dair merak edilenler…

Abone Ol

Çorba, özellikle kış aylarında tüketilen iyi bir sıcak başlangıçtır. İçeriğine bağlı olarak hastalıklara karşı koruma gibi bir özelliği de bulunan çorba, her yörede farklı farklı şekillerde hazırlanır.

‘Çorba’ denilince akla genel olarak tuzlu lezzetler gelir. Ancak Bayburt yöresine has tatlı çorba, bu düşüncenin tam tersini yansıtmaktadır.

Yörenin coğrafi işaretli ürünlerinden olan tatlı çorba, bol miktarda kuşburnu ve kuru meyve kullanılarak yapılmaktadır. İlk bakışta görünümü ile aşureyi anımsatan tatlı çorba, asırlardır sofraları şenlendirmektedir.

Tatlı çorba yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşan iddialı bir lezzete sahiptir. Bu çorbanın ilk dönemlerden bu yana bayram sofralarında yer aldığı yanı sıra düğün organizasyonları için de tercih edildiği bilinmektedir. Peki, tatlı çorba nasıl yapılır? Tatlı çorba için gereken malzemeler hangileri? İşte tatlı çorba tarifinin yapımına dair tüm ayrıntılar…

TATLI ÇORBA TARİFİ MALZEMELERİ

Bayburt usulü tatlı çorba tarifinin malzeme listesi son derece zengindir. Asırlardır bayram ve düğün sofraları için hazırlanan bu çorbanın ekonomik açıdan uygun olduğunu söylemek pek de mümkün değildir.

Tatlı çorba tarifi için gereken malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • 100 gram kuru incir, 1 kg kuşburnu (2 su bardağı kuşburnu marmeladı da olur), 1,5 kg toz şeker, 200 gram aşurelik buğday, 250 gram fındık ya da ceviz, 100 gram kuru kayısı, 50 gram kuş üzümü, 50 gram siyah kuru üzüm, 50 gram sarı kuru üzüm, 100 gram kuru erik, 200 gram un, 5 tane karanfil.

Yukarıdaki malzemeleri kullanarak 10- 12 kişilik Bayburt usulü tatlı çorba hazırlayabilirsiniz.

TATLI ÇORBA TARİFİ NASIL YAPILIR?

Bayburt usulü tatlı çorba tarifinin hazırlık aşaması 30 dakika, pişirme aşaması ise yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir. Bu neden ile bu çorba tarifinin oldukça sabır gerektirdiğini söylemek mümkündür.

Tatlı çorba tarifinin yapımına kurutulmuş kuşburnunu bir tencereye alarak başlayın. Tencereye, kuru ürünün üzerini geçecek kadar su ilave edin ve ocağın altını yakın. Kuşburunlarını, iyice yumuşayana kadar pişirin ardından da ezin. Süzgeçten geçirdiğiniz püreyi bir kenara, elde ettiğiniz kuşburnu suyunu ise tencereye alın.

Kuşburnu suyunu yeniden kayamaya bırakın. Bu esnada aşurelik buğdayı tencereye ilave edin. Kaynama başlayınca toz şekeri ilave edin. Kuru incir, kuru erik, üzüm, kuru kayısı ve kuş üzümünü de hafif yumuşattıktan sonra küçük parçalar haline getirerek tencereye ilave edin.

Tencereye, malzemelerin üzerini geçecek kadar su ilave edin. 15- 20 dakika kadar ara ara karıştırarak pişirdiğiniz çorbanıza unlu suyu ilave edin. Çorbayı 15 dakika da bu şekilde kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın.

Oda sıcaklığına gelen tatlı çorbayı, kaselere paylaştırın. Sonrasında ise dövülmüş ceviz/ fındık eşliğinde servis edin. Afiyet olsun!

TATLI ÇORBA TARİFİNİN PÜF NOKTALARI

Tatlı çorba tarifinin en önemli püf noktası kıvamıdır. Çorba hem birçok kuru ürünü hem buğdayı hem de unu içerisinde barındırdığı için soğuduğunda katılaşacaktır. Bu neden ile çorbanın henüz ocakta iken bir miktar sulu olması gerekir.

TATLI ÇORBA TARİFİNİN YANINA NE GİDER?

Tatlı çorba içerik bakımından oldukça zengin olduğu için hem besleyici hem de doyurucudur. Daha çok tatlı niyetine tercih edilen bu çorba eğer öğünde tüketilecekse narlı roka salatası eşliğinde servis edilebilir.