Keledoş yemeği, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde, özellikle; Ağrı, Muş, Van, Bitlis gibi şehirlerde popüler olan yöresel bir lezzettir. Bu yöresel lezzeti kendi mutfağınızda denemek isterseniz, bu yazıyı inceleyebilirsiniz. Yazımızda, keledoş yemeği tarifini ayrıntılı bir şekilde sizler ile paylaşacağız!
KELEDOŞ YEMEĞİ TARİFİ MALZEMELERİ
Keledoş yemeği yapabilmek için ihtiyacınız olan malzemeler şöyle:
- 200-250 gram kuşbaşı doğranmış dana ya da kuzu eti
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı aşurelik buğday (den)
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2 su bardağı çökelek ya da alternatif olarak süzme yoğurt
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- Bir demet pazı otu (pazik)
- 3 diş sarımsak
- Tuz, karabiber ve pul biber
Malzemeleri hazır ettiyseniz, tarife geçelim!
KELEDOŞ YEMEĞİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
Keledoş yemeği hazırlayabilmek için aşağıdaki adımları sırası ile izleyin:
- Yeşil mercimek ve aşurelik buğdayı bir tencereye koyarak haşlayın.
- Bu sırada, kuru soğanı ince doğrayın.
- Bir tencereye 2-3 yemek kaşığı tereyağı koyarak eritin.
- Doğranmış soğanları tereyağında kavurun.
- Soğanlar kavrulunca kuşbaşı doğranmış etleri ekleyin.
- Eti, önceden haşlamadıysanız düdüklü tencerede pişirebilirsiniz.
- Etler iyice kavrulup renk alıncaya kadar karıştırın (yaklaşık 10 dakika).
- Haşlanmış mercimek ve buğdayı, nohut ve ince doğranmış pazı otunu (veya ıspanak) ekleyin.
- Tuzu ve karabiberi ekleyin.
- Malzemelerin üzerini kapatacak kadar su ekleyin.
- Düdüklü tencerede 35-40 dakika kadar pişirin.
- Pişen yemeği ocaktan alın.
- İçerisine 2 su bardağı çökelek (yoğurt kıvamında olanı, bulamazsanız süzme yoğurt) ekleyin.
- 3 diş sarımsağı ezip yemeğe ilave edin.
- İyice karıştırarak çökeleğin tüm yemeğe eşit şekilde dağılmasını sağlayın.
- Küçük bir tavada pul biberi biraz yağda kızdırarak yemeğin üzerine gezdirin.
- Yemeği sıcak servis edin. Afiyet olsun!
Not: Yöresel tarifte ak pancar ve heliz otu kullanılır; ama bu otları her zaman bulmak mümkün olmadığından tarife dahil edilmemiştir. Ayrıca çökelek ya da süzme yoğurt yerine kurut (kurutulmuş yoğurt topakları) kullanabilirsiniz.
KELEDOŞ YEMEĞİNİN PÜF NOKTALARI
Keledoş yemeği için, kuşbaşı dana eti seçerken, yağ oranı yüksek ve yumuşak dokulu olanları tercih etmek önemlidir. Bu tür etler, yemeğin lezzetini ve dokusunu artırarak daha zengin bir tat sağlar. Bu püf noktasını göz önünde bulundurarak, şahane bir keledoş yemeği hazırlayabilirsiniz.
KELEDOŞ YEMEĞİNİN YANINA NE GİDER?
Keledoş yemeği, doyurucu bir yemek alternatifidir. Ama; yine de yanında bazı alternatifler tüketmek isterseniz, sizin için önereceğimiz alternatifler şöyle:
- Sebzeli yemekler: Keledoş yemeği, sebzeler ile çok yakışacak bir yemektir. Kendi başına doyurucu bir yemek olan keledoş, sebzeli hafif alternatifler ile şahane uyum sağlar.
- Salata: Keledoş yemeğinin yanına hafif bir salata hazırlayabilirsiniz. Dilediğiniz yeşillikler ile bu salatayı hazırlayabilir, limon ve nar ekşisi ile lezzetlendirebilirsiniz.
- Turşu: Keledoş ile iyi gidecek bir başka lezzet turşudur. Dilediğiniz turşu çeşidi ile keledoş yemeğini birlikte servis edebilirsiniz.
KELEDOŞ YEMEĞİNİN FAYDALARI
Keledoş yemeği, sağlıklı bir yemek seçeneğidir. Bu lezzetli yemek, sindirim sistemine faydalı olan lif ve protein açısından zengindir. Ayrıca, içerdiği yüksek miktarda; B vitamini, demir ve potasyum ile enerji sağlar.
Keledoş yemeği düşük yağ içeriğine sahiptir. Bu nedenle diyette olanlar ve kilo kontrolü yapanlar, bu yemeği porsiyon kontrolü ile tüketebilirler.