Ispanak tüketiminin, mevsiminde ve düzenli olarak gerçekleştirilmesi insan sağlığı için oldukça önemlidir. Ispanağın içerisinde yer alan vitamin ve mineraller, genel sağlık sistemi için büyük bir fayda sağlamaktadır. Ispanak yemeği, salatası ya da kavurması ve üzerine yumurta kırılması ile sıklıkla tüketilmektedir.
Bu yazımızda sizlere, ana yemeklerinizin yanına meze olarak sunabileceğiniz ıspanaklı borani tarifinin detaylarını aktaracağız.
Ispanaklı Borani Tarifi Malzemeleri
Borani, İran ve Mizrahi mutfağında yoğurt ile hazırlana bir aperatiftir. Daha önce bu tarifi duymayanlar, ıspanaklı borani tarifini kendi mutfaklarında deneyebilir ve bu enfes lezzeti deneyimleyebilir. Ispanak ve farklı malzemeler ile hazırlanan borani, Van ve Isparta başka olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yörelerinde de farklı yapım aşamalarına sahip olacak şekilde hazırlanmaktadır. Yalvaç ve Mecitözü civarında ise borani hem ıspanaktan hem de fasulyeden yapılmaktadır. Bu yazımızda sizlere, ıspanaktan yapılan borani çeşidinden bahsedeceğiz. Ispanaklı borani yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 bağ ıspanak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Ispanaklı boraninin üzeri için gerekli olan malzemeler;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Ispanaklı Borani Tarifi Nasıl Yapılır?
Ispanaklı borani hazırlamak için kullanacağınız malzemeler ile ortalama olarak dört kişilik bir servis elde edeceksiniz. Daha fazla kişi için bu lezzetli aperatifi yapmak istiyorsanız, listede yer alan malzemeleri sistematik olarak arttırabilirsiniz. Yaklaşık olarak on beş dakikalık bir hazırlık sürecine sahip olan bu yemek, on dakika gibi kısa bir sürede de pişmiş olacaktır. Ispanaklı borani hazırlamak için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- İlk olarak ıspanakları güzel bir şekilde yıkayın ve üzerinde herhangi bir kalıntının kalmadığından emin olun
- Ardından yıkanan ıspanakları bir kenara alın ve kullanacağınız tavayı ısıtın
- Soğanları küp küp doğrayın, sarımsakları ise iri iri olacak şekilde dilimleyin
- Soğan ve sarımsağı birlikte soteleyin
- Hazırladığınız ıspanakları, üç ila dört tur olacak şekilde sotelediğiniz sarımsak ve soğanlara ilave ederek kavurun
- Kavrulan ıspanaklara tuz ve karabiber ekleyin
- İyice karıştırdıktan sonra soğuması için bekleyin
- Ispanaklar soğuduktan sonra süzme yoğurdu ilave edin ve güzelce karıştırın
- Servis tabağına ıspanak boraniyi yayarak koyun
- Tereyağını eritin ve içerisinde bir çay kaşığı toz kırmızı biber ekleyin
- İçerisine çam fıstıklarını da ilave ederek, bir ila iki dakika boyunca kavurun
- Hazırladığınız bu karışımı ıspanak boraninin üzerine ekleyin ve güzelce yayın
- İşte ıspanaklı borani yapmak bu kadar kolay!
Ispanaklı Boraninin Püf Noktaları
Bu aperatif lezzeti hazırlarken en çok dikkat edilmesi gereken nokta, ıspanakların güzel bir şekilde yıkanmasıdır. Bu tarifin hazırlığında en çok vakit, ıspanakların temizlenmesi için harcanır. Gerekli durumlarda üç ila dört kez sudan geçirmeye özen gösterin. Bunun yanı sıra ıspanaklı borani yaparken normal yoğurt kullanmamaya özen gösterin. Süzme yoğurt, bu aperatif lezzetin daha kıvamlı olmasını sağlamaktadır. Normal yoğurt kullanımı ile olması gereken kıvamı yakalayamazsınız. Siz de evinizde hem kendiniz hem de gelecek misafirleriniz için kolay bir şekilde ıspanaklı borani yapabilir, çocuklarınıza da bu sağlıklı lezzeti sevdirebilirsiniz.