Aile & Yaşam

Kabaklama nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Antep mutfağına ait olan lezzetler bilindiği gibi Türk mutfağının yapı taşlarını oluşturmaktadır. Sadece ülkemizde değil aynı zamanda dünyanın pek çok yerinde de Antep’in yemekleri ayrı bir üne sahiptir.

Abone Ol

Gaziantep, en önemli gastronomi şehirlerimizden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendine has lezzetleri ve pişirme teknikleri ile herkesi kendine hayran bırakan Antep tarifleri genel olarak et kullanımı ile hazırlanmaktadır. Etin ön planda olduğu kabaklama ise Antep mutfağının sevilen yöresel tatlarından birisidir.

Bu yazımızda sizlere, kabak ve etin muhteşem uyumunu yakalayabileceğiniz kabaklama yemeğinin tarifinden ve bu yemeğe dair bilinmesi gereken püf noktalarından bahsedeceğiz.

Kabaklama Tarifi Malzemeleri

Antep mutfaklarından çıkan hemen her lezzet, Türkiye’nin dört bir tarafında sevilerek tüketilmektedir. Özellikle et tüketmeyi sevenler tarafından sıklıkla tercih edilen Antep yemekleri, sebze kullanımları ile de hazırlanmaktadır. Yörenin en popüler yemeklerinden biri olan kabaklamanın içerisinde genel sağlık sistemi üzerinde oldukça etkili olan kabak ve tam bir protein deposu olan et yer alıyor. Siz de evinizde kolaylıkla Antep yöresine ait bu lezzeti hazırlayabilir hem kendinizi hem de sevdiklerinizi farklı lezzetler ile şımartabilirsiniz. Kabaklama yemeğini aynı zamanda davet sofralarınız için de rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Evde kabaklama yemeği yapabilmek için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 4 diş sarımsak
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 350 gram kuşbaşı dana eti
  • 2 kilogram kabak
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 3 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 kase sumak ekşisi (nar ekşisi de olur)
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam kekik
  • 2 tatlı kaşığı nane
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Kabaklama Tarifi Nasıl Yapılır?

Kabaklama yapmak için yukarıda yer alan listedeki malzemelerin tam ölçüsünde kullanılması halinde ortalama olarak yedi kişilik bir servis elde edebilirsiniz. Kabaklama yemeğini hazırlamak için yaklaşık olarak on beş dakikalık bir süre yeterli olacaktır. Yemeğin pişmesi için gerekli olan süre ise otuz beş dakikadır. İlk kez kabaklama yemeğini mutfağında deneyecek olan kişiler için bu yemeğin adım adım nasıl yapılması gerektiğini araştırdık. İşte kabaklama yemeğinin yapım aşamaları;

  • İlk olarak nohutları haşlayın. Daha önceden haşlanmış ve buzlukta muhafaza ettiğiniz nohutlar var ise onları da kullanabilirsiniz
  • Nohutlar haşlanırken ayrı bir tencerede de etleri haşlayın
  • Soğanları yemeklik olacak şekilde, kabakları ise küp küp olacak şekilde doğrayın
  • Geniş bir tencerede soğanları sıvıyağ ile kavurmaya başlayın
  • Soğanlar rengini aldığında kabakları tencereye aktarın
  • Kabakları bir, iki tur karıştırdıktan sonra salçayı ilave edin ve salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin
  • Kabaklar kavrulduktan sonra üzerine üç su bardağı sıcak su ilave edin
  • Suyu ilave ettikten sonra kabakların yumuşaması için pişirmeye devam edin
  • Kabaklar yumuşamaya başladığında, ayrı ayrı haşladığınız nohutları ve etleri tencereye aktarın
  • Sarımsakları küçük parçalar halinde kestikten sonra tencereye ilave edin ve malzemelerin üzerini geçmeyecek kadar su koyup, kısık ateşte pişmesi için bekleyin
  • Yemek piştikten sonra sumak suyunu ilave edin ve ardında ocağı kapatın
  • Bir tavada zeytinyağını kızdırın ve içerisinde nane ekledikten sonra kabakalama yemeğinin üzerine gezdirin
  • Bu son aşamadan sonra kabaklama yemeğinizi afiyetle tüketebilirsiniz

Kabaklamanı Püf Noktaları

Kabaklama yemeği yaparken tüm işlemlerin kısık ateşte olması gerekir. Kabakların üzerine su ilave ederken, et suyu ile normal suyun karıştırılmasını da tercih edebilirsiniz. Bu sayede daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.