Aile & Yaşam

Lokanta usulü kuru fasulye nasıl yapılır? 5 adımda tarifi, püf noktaları

Kuru fasulye, herkesin yemeyi en sevdiği lezzetlerden! Peki, lokantalarda servis edilen o enfes kuru fasulyenin sırrını öğrenmek ister misiniz? Bu yazıda, kuru fasulyenin yapımındaki sır perdesini kaldırıyoruz!

Abone Ol

Lokanta usulü kuru fasulye nasıl yapılır? 5 adımda tarifi, püf noktaları
Lokantalarda sunulan, enfes kuru fasulyenin gizemini çözmek için, sizi yazımıza davet ediyoruz! Bu yazıda, lokanta usulü kuru fasulye tarifi verecek ve tüm püf noktalarını sizler ile paylaşacağız. Hazırsanız, işte lokanta usulü ile 5 adımda kuru fasulye tarifi!

Lokanta Usulü Kuru Fasulye Tarifi Malzemeleri

Kuru fasulye, etli ya da etsiz olarak tercihe göre hazırlanabilmektedir. Bu yazıda, sizlere etsiz kuru fasulye tarifi vereceğiz. Etsiz kuru fasulye tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler şöyle:

  • 2 su bardağı kuru fasulye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kırmızı süs biberi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Limon

Lokanta Usulü Kuru Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?

Lokanta usulü ile kuru fasulye yapabilmek için adım adım uyacağınız yönergeler şöyle:

  • Kuru fasulyeler, bir gece önceden suda bekletilir ve ıslanır. Ardından ıslama suyu dökülür ve yeni su eklenerek haşlanır.
  • Kuru soğan ve biber, minik küpler halinde doğranıp sıvı yağda pembeleşene dek kavrulur.
  • Üzerine domates ve biber salçası eklenerek karıştırılır. Haşlanmış kuru fasulyeler de eklenir ve kavrulmaya devam edilir.
  • Yaklaşık 3-4 dakika kavrulduktan sonra üzerini 3 parmak geçecek kadar su eklenir. Baharatlar da eklenerek harlı ateşte 5 dakika kadar pişirilir ve ardından altı kısılır.
  • Fasulyeler, yumuşayana kadar pişirilir. Pişirilirken içerisine birkaç damla limon sıkılır. Pişirme süresi fasulyenin cinsine göre değişiklik gösterebilir. Hazır olduğunda sıcak olarak servise sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Lokanta Usulü Kuru Fasulyenin Püf Noktaları

Lokanta usulü kuru fasulye yapabilmek için püf noktaları göz ardı etmeyin. Dikkat etmeniz gereken püf noktalar şöyle:

  • Hazırlık aşamasında fasulyelerin ıslatılması önemli. Bir miktar tuz da atabilirsiniz.
  • Soğanları ince ince doğramanızı tavsiye ediyoruz.
  • Salça olarak Antep ve domates salçasını kullanabilirsiniz. Çok lezzet verecektir.
  • Fasulyenin pişme sürecinde limonun sıkılması, fasulyelerin diri kalmasını sağlar.
  • Dilerseniz, kuru fasulyeyi pişirme esnasında içerisine bir miktar pastırma katabilirsiniz. Lezzet verecektir.

Kuru Fasulyenin Yanına Ne Gider?

Kuru fasulye ile birbirine çok yakışacak çeşitli alternatifler var. Kuru fasulye denildiğinde akla ilk olarak tereyağlı pirinç pilavı gelse de, bu seçenekleri de değerlendirmenizi öneririz:

  • Pirinç pilavından farklı bir tercih arayanlar için bulgur pilavı da mükemmel bir seçenektir.
  • Ferahlatıcı ve hafif bir alternatif olan yoğurtlu semizotu salatası, kuru fasulye ile harika bir uyum sağlar.
  • Domates, biber, soğan ve yeşilliklerden oluşan çoban salatası, kuru fasulye ile mükemmel bir uyum sağlar.
  • Bol malzemesi olan gavurdağı salatası da kuru fasulyenin yanında çok iyi gider.
  • Nane, dereotu, salatalık ile hazırlanan cacığı da kuru fasulye yanında düşünebilirsiniz.
  • Sağlıklı alternatif olarak kuru fasulye yanında yoğurt tüketebilirsiniz.

Kuru Fasulye Kaç Kalori?

Verdiğimiz kuru fasulye tarifi için, 100 gram kuru fasulyenin kalori ve besin değerleri aşağıda sıralanmıştır:

  • Kalori: 379 kcal
  • Karbonhidrat: 27.14 gr
  • Protein: 26.88 gr
  • Yağ: 12.16 gr
  • Lif: 8.03 gr
  • Kolesterol: 10.2 mg
  • Sodyum: 86.08 mg
  • Potasyum: 301.53 mg
  • Kalsiyum: 41.92 mg
  • Vitamin A: 45.57 iu
  • Vitamin C: 7.03 mg
  • Demir: 1.5 mg