Yaz mevsiminin tam olarak hissedilmeye başlanması ile birlikte buzdolaplarında bulunan ürünlerde de değişiklikler gözlenmeye başlandı. Dolaplarını mevsim meyve ve sebzeleri ile doldurmaya başlayan birçok kişi özellikle sulu karpuzlar ile ilgili adeta bir araştırmaya çıktı.
Yaz mevsiminin en sevilen lezzetlerinden olan, sıcak havalarda soğuk soğuk tüketilmesi halinde kişinin hararetini alan ve vücudu da ihtiyaç duyduğu suya kavuşturan karpuz, son günlerde arama motorlarına sık sık konu olmaya başladı. Geçtiğimiz yazdan bu yana hasret ile bekledikleri karpuzun en tatlısı, en sulusu ile buluşmak isteyen birçok kişi karpuz seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğin öğrenmek üzere sorgulamalarını hızlandırdı. Bizler de bu içeriğimizde karpuz seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğine ve karpuzun faydalarına yer verdik. İşte ayrıntılar…
Lezzetli ve sulu bir karpuz seçmek isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken başlıca noktalar şu şekilde sıralanabilir:
- Kabuk: Karpuzun dış kabuğu ne kadar parlak renkli ise o karpuz o oranda taze ve lezzetlidir.
- Ses: Karpuzun dış kabuğuna hafifçe vurulması halinde tok bir ses geliyor ise o karpuzun içi doludur.
- Dokunma: Karpuzun dış kabuğuna hafifçe bastırıldığında eğer kabuk esniyor ise bu, o karpuzun olgun olduğunu gösterir.
- Koku: Olgun karpuz, dış kabuktan sızan hoş kokusu ile kendini belli eder. Eğer karpuzda koku yoksa veyahut da ekşi bir koku varsa o karpuz lezzetli olmayabilir.
- Sap: Sap kısımları kurumuş olan karpuzların lezzetli olmaları pek mümkün değildir. Bu neden ile karpuz seçerken mutlaka yeşil saplı olanların değerlendirilmesi gerekir.
KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?
İçeriği bakımından son derece zengin olan karpuzun insan sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Bu kapsamda karpuzun öne çıkan faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Sıvı kaybının önlenmesinde etkilidir.
- Cilt sağlığını destekler.
- Likopen içeriği yüksek olduğu için kansere karşı koruyucudur.
- Kan basıncını düzenler.
- Sindirim sistemini destekler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
2 dilim karpuz üzerinden yapılan besin değeri hesabı şu şekildedir:
- 20 gram şeker, 17 gram A vitamini, 260 mg potasyum, 21 gram C vitamini, 1 gram lif, 4 gram demir.