Aile & Yaşam

Nevşehir’in meşhur 16 yemeği

Nevşehir, peri bacaları kadar yöresel lezzetleri ile de ünlü bir Anadolu şehridir. Bu şehirde, yöresel pek çok tat ile tanışabilirsiniz.

Abone Ol

Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi'nin mutfağı ile popüler şehirlerinden biridir. Geleneksel lezzetleri ve özgün tatları ile bilinen Nevşehir mutfağı, özellikle aşağıda sıralanan 16 lezzet ile tüm misafirlerini büyülüyor!

Testi Kebabı

Testi kebabı; dana eti, domates, yağ ve baharatlar ile hazırlanan bir lezzettir. Bu eşsiz lezzet, testi içerisinde köz ateşinde pişirilerek servis edilir. Testinin üzerindeki hamurdan etin pişip pişmediği anlaşılır.

Soğanlama

Nevşehir'e özgü soğanlama, iri doğranmış soğanlar ile hazırlanan bir hamurun birleşimi ile ortaya çıkar. Hem lezzetli hem de doyurucu olan bu yemek, yöresel bir lezzet sunar.

Ayva Dolması

Ayva dolması için; içi oyulan ayvalar, kıyma ve düğü ile doldurulur. Daha sonra pişirilen ayva dolması, tatlı ve tuzlu dengesini muhteşem bir şekilde sunar. Bu farklı lezzeti mutlaka denemelisiniz. Ayva dolması, özellikle Ürgüp’te meşhur olan bir lezzettir.

Düğü Çorbası

İnce öğütülmüş olan bulgura “düğü” denir. Soğan, yağ, salça ve bulgur ile hazırlanan düğü çorbası, kış mevsiminde iç ısıtan bir lezzettir.

Köftür

Köftür; üzüm suyu, nişasta ve un kullanılarak hazırlanan bir tatlı çeşididir. Nevşehir bağlarında yetişen üzümler kullanılır. Kurutulduktan sonra dilimlenerek servis edilen bu tatlının mutlaka denenmesi tavsiye edilir. Yöresel bir lezzettir.

Nevşehir Tavası

Tavanın altına biberler, domatesler, soğanlar serilir. Üzerine ise kuşbaşı etler dizilir. Daha sonra taş fırında ya da odun ateşinde pişirilerek Nevşehir tava hazırlanmış olur. Nevşehir tavasında etler lokum gibi pişirilir. Sebze ve et, muhteşem bir uyum oluşturur. Bu yemek, yöresel mutfağın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.

Sızgıt

Küçük doğranmış etlerin yağ ile kavrulduktan sonra kurutulması ile sızgıt elde edilir. Sızgıt, soğuk bir atıştırmalık olarak tüketilen bir yiyecektir. Etin uzun süre saklanabilmesi için kullanılan bu yöntem, Nevşehir mutfağının özgün lezzetlerindendir.

Ağpakla

Ağparkla, Nevşehirce etli kuru fasulye anlamına gelir. Bu yemekte, beyaz fasulye ve dana eti çömleğe konulur, yerde ağır ağır pişirilir. Kapadokya mutfağının en özel lezzetlerindendir. Ağpakla, et sevenler için şahane bir opsiyondur.

Soğanlama

Soğanlama yemeği, Aksaray ile anılsa da, Nevşehir’de de popülerdir. Nevşehir’de bu lezzet gözleme tarzında, sac üzerinde kızartılarak hazırlanır. İç harcında kavrulmuş soğan bulunan bu lezzet, nefis bir aroma sunar. Soğanlama, hafif ve lezzetli bir alternatiftir.

Nohutlu Yahni

Dana eti, nohut, soğan, salça ve baharatlar ile birlikte hazırlanan bu lezzet, çömlek içerisinde köz ateşinde pişirilir. Nohutlu yahni, özellikle bayram sofralarında hazırlanan bir lezzettir.

Nevşehir Mantısı

Nevşehir’in özellikle Ürgüp ilçesinde oldukça popüler olan Nevşehir mantısı; kıymalı harç ile doldurulmuş hamurun rulo şeklinde sarılması ile hazırlanır. Pişirilen mantı, yoğurt ve sos ile birlikte servis edilir.

Dıvıl

Patates ve bulgurun bir araya geldiği dıvıl, kızgın yağda kızartılarak nefis bir lezzete dönüşür.

Ürgüp Köftesi

İrmik, patates ve soğan ile yapılan Ürgüp köftesi, kısa sürede hazırlanan ve atıştırmalık olarak da servis edilen bir lezzettir.

Gendime

Yarma buğday ve kuru fasulye ile hazırlanan gendime, özel günlerde sofraları süsleyen bir başka lezzettir.

Un Helvası

Osmanlı'dan gelen bir miras olan un helvası, pekmez ile tatlandırılarak hazırlanır. Un helvası, oldukça kısa bir süre içerisinde hazırlanabilen bir lezzettir.

Kabak Tatlısı

Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde sıkça sunulan kabak tatlısı, kabakların antep fıstığı ya da ceviz ile buluştuğu hafif ve lezzetli bir tatlı alternatifidir.