Şalgam suyu, turpgiller ailesine ait olan şalgam bitkisi ile yapılmaktadır. Bunun yanı sıra siyah havuç kullanımı ile de şalgam suyu elde edilmektedir. Adana’ya özgü bir içecek olan şalgam, genel sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir.
Acılı ya da acısız olarak hazırlanabilen şalgam suyunu, evde kolaylıkla hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz?
ADANA ŞALGAMI TARİFİ MALZEMELERİ
Adana’nın Çukurova ilçesine özgü bir içecek olan şalgam, ülkemizin hemen her noktasında bulunmakta ve afiyetle tüketilmektedir. Acılı ya da acısız olarak hazırlanabilen şalgam suyu, şalgam bitkisinden elde edilebildiği gibi yine turpgiller familyasının bir üyesi olan siyah havuçtan da elde edilmektedir. Bu yazımızda sizlere, siyah havuç kullanarak evinizde nasıl şalgam suyu hazırlayabileceğinizi aktaracağız. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- 1,5 kilogram siyah şalgamlık havuç
- 1/2 su bardağı bulgur
- 1 çay bardağı nohut
- 1 adet kurutulmuş acı biber (acılı şalgam istemeyenler eklemeyebilir)
- 4 tepeleme yemek kaşığı salamura tuz (tuzu kendi damak tadınıza göre ayarlayın)
- 5 litrelik bidon
- Tülbent
- Yeterli miktarda su
ADANA ŞALGAMI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Şalgamı çok seviyorsanız bu tarifi evde mutlaka denemelisiniz. İlk kez evde şalgam yapacak olan kişiler, bu işin biraz zorlayıcı olacağını düşünebilir ancak sadece on beş dakika içerisinde hem acılı hem de acısız şalgam hazırlayabilirsiniz. Dışarıdan sürekli şalgam suyu almak yerine, evde kendi yaptığınız şalgam suyunu tükettiğinizde bir daha kesinlik dışarından satın almayacaksınız. Adana şalgamı yapmak için gerekli olan tüm malzemeleri hazırladıktan sonra sizler için sıraladığımız bu adımları takip ederek kolaylıkla şalgam suyunu hazırlayabilirsiniz;
- İlk olarak havuçları güzelce yıkayın ve bıçak yardımı ile yüzeyini hafifçe sıyırın
- Havuçları uzunlamasına dört, beş parça olacak şekilde bölün
- Küçük bir tülbent parçasına nohudu ve bulguru koyup, tülbenti bağlayın ve bunu bidonun dibine atın
- Üzerine böldüğünüz havuç parçalarını ilave edin
- Ayrı bir kabın içerisinde suyu ve tuzu karıştırdıktan sonra bidona ekleyin
- Acılı şalgam elde etmek isteyenler biberleri de bu aşamada birkaç parçaya bölerek bidonun içerisine ilave etmelidir
- Bidonunun kapağını sıkıca kapatın ve serin bir köşede muhafaza edin
- On beş gün ila yirmi gün boyunca bidonun kapağını açmayın
- Kapağı ilk açtığınızda tülbenti alın ve şalgam suyunu tüketime hazır hale getirin
ADANA ŞALGAMININ PÜF NOKTALARI
Adana şalgamı yaparken tercih edilecek olan siyah havuçların taze olmasına özen gösterin. Tarifte kullanılacak olan tülbentin steril edilmesi de oldukça önemlidir. Tüm malzemeleri beş litrelik bidona ilave ettikten sonra bidonun ağzının hava almayacak şekilde kapatılması gerekir. Hazırladığınız şalgam suyu içmeye hazır hale gelene kadar karanlık ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Güneş ışığına maruz kalan şalgam suyunun tadı istediğiniz gibi olmayacaktır. Yirmi günün sonunda bidondaki şalgam suyunu cam şişelere aktararak, buzdolabında muhafaza etmeye başlayabilirsiniz.
ADANA ŞALGAMININ YANINA NE GİDER?
Şalgam suyu bilindiği gibi et yemeklerinin yanında afiyetle tüketilmektedir. Şalgam suyu; Adana kebap, et döner, beyti kebabı, islim kebabı, cağ kebabı, ciğer çeşitleri ve diğer tüm ocak başı lezzetlerinin yanında afiyetle tüketilebilir. Adana’ya özgü bir içecek olması nedeni ile şalgam suyu genellikle Adana usulü kebabın yanında tercih edilmektedir. Ancak Adanalılar hemen her şeyin yanında şalgam suyunu tercih edebilmektedir.




