Yöresel mutfak lezzetlerimizden biri olan Acem Köftesi, kendine has tarifi ile pek çok kişinin favorisi olacak bir yemek. Bu yazıda, sizlere adım adım Acem köftesi tarifini sunacağız. Böylelikle, Van yöresine ait olan bu lezzeti, evinizde kolay bir şekilde hazırlayabileceksiniz.
ACEM KÖFTESİ TARİFİ MALZEMELERİ
Acem köftesini birebir olarak aynı lezzette yapabilmek için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi şöyle:
- 500 gram dana kıyma
- Yaklaşık 1 kg küçük boy patates
- Yarım çay bardağı ince bulgur
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- İnce doğranmış 2 demet maydanoz
- 1 adet yumurta
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
ACEM KÖFTESİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
Acem köftesini, Van yöresindeki gibi yapabilmek için, aşağıdaki yönergelere birebir uyun:
- Bulgur ve pirinci ayıklayın, ardından iyice yıkayıp süzün.
- Kıymayı geniş bir kaba alın. Üzerine; yıkanmış bulgur, pirinç, kekik, tuz ve rendelenmiş soğanı ekleyin.
- Tüm malzemeleri iyice karışana kadar yoğurun.
- Harçtan küçük parçalar alarak eliniz ile yuvarlayın ve köfte şekli verin.
- Tencereye sıvı yağ ve salçayı ekleyerek birkaç dakika boyunca kavurun.
- Kavrulan salçanın üzerine 5-6 bardak su ekleyin.
- Ardından; kekik, karabiber ve tuzu da tencereye ilave edin.
- Soyulmuş patatesleri tencereye ekleyin.
- Hazırladığınız köfteleri de tencereye koyun.
- Tencerenin kapağını kapatın ve köfteleri yaklaşık 30 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
- Köfteler ve patatesler piştikten sonra yemeği ocaktan alın.
- Sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun!
- Acem Köftesinin Püf Noktaları
Her yemekte olduğu gibi, Acem köftesinde de bazı püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Merak etmeyin, şimdi size bu köftenin tüm inceliklerini aktaracağız:
- Köfte harcınıza bir adet yumurta sarısı ekleyerek köftenizin daha iyi bağlanmasını sağlayabilirsiniz.
- Kıyma karışımını ne kadar çok yoğurursanız, köftelerinizin kıvamı o kadar iyi olacaktır.
- Köfteyi yoğurduktan sonra, ellerinizi hafifçe ıslatın. Böylece, köftelerinize daha kolay şekil verebilirsiniz.
- Tarifte kekik yerine zeytin de kullanabilirsiniz. Ayrıca, sevdiğiniz diğer baharatları ekleyerek köftenize farklı lezzet katabilirsiniz.
- Köfteleri pişirirken sık sık karıştırmamaya dikkat edin; aksi halde köfteleriniz dağılabilir.
ACEM KÖFTESİNİN YANINA NE GİDER?
Acem köftesi, kendi başına şahane bir lezzettir. Ama; yanında başka alternatifler sunmak isterseniz, önerilerimiz şöyle:
- Köz biber çorbası:
Köftenin yanına en çok yakışan çorbalardan biri köz biber çorbasıdır.
- Makarna:
Köfte ve makarna, birbirini tamamlayan lezzetlerdir. Hem doyurucu hem de lezzetli bir seçenek olan makarna, köftenin yanında ideal bir tercihtir.
- Ayran:
Köftenin yanında içecek olarak ayranı sunabilirsiniz. Hem hafif hem de serinletici olan ayran, köftenin lezzetini tamamlayacaktır.
- Patates püresi:
Patates püresi, köftenin yanında farklı bir lezzet arayanlar için ideal bir yemektir. Patates ve köfte birbirine çok yakışan lezzetler olduğundan, patates püresini tercih edebilirsiniz.
- Patates kızartması:
Köftenin yanında tercih edilen en popüler yiyeceklerden biri de patates kızartmasıdır. Bu ikili, hem çocukların hem de yetişkinlerin favori lezzetleri arasında yer almaktadır.
- Pirinç pilavı:
Pirinç pilavı, Acem köftenin yanında servis edilebilir. Doyurucu bir seçenektir.
- Soğan salatası:
Soğan salatası, Acem köftesi ile birlikte lezzetli bir alternatif sunar. Dilerseniz, ekmek arasına bu iki lezzeti koyabilir, lezzet patlaması yaşayabilirsiniz.
ACEM KÖFTESİ KAÇ KALORİ?
Orta boy bir porsiyon Acem köfte, yaklaşık olarak 240 kalori içermektedir.