İslamabad’da İran ile ABD arasında yürütülen kritik temaslar, yaklaşık 21 saatlik maraton görüşmenin ardından anlaşma sağlanamadan sona erdi. Pakistan’ın arabuluculuğunda gerçekleşen müzakerelerde taraflar masadan uzlaşı çıkmadan ayrıldı.
ABD CEPHESİ: “ANLAŞMA OLMADAN DÖNÜYORUZ”
ABD heyetine başkanlık eden Başkan Yardımcısı JD Vance, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada sürecin sonuçsuz kaldığını duyurdu. Vance, “21 saat süren görüşmelerin ardından ABD’ye anlaşma olmadan dönüyoruz. İran ile müzakerelerde oldukça esnek davrandık, şartlarımızı kabul etmemeyi tercih etti. Henüz bir anlaşma sağlanamadı. Bu ABD'den ziyade İran için kötü bir haber” ifadelerini kullandı.
Washington yönetiminin temel beklentisinin İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin net güvence olduğunu vurgulayan Vance, Tahran’ın bu konuda yeterli taahhüt vermediğini belirtti. ABD’li yetkili, “Gerçek şu ki, İran'ın nükleer silah peşinde koşmayacağına ve nükleer silaha ulaşmasını sağlayacak araçları aramayacağına dair kesin bir taahhüt görmemiz gerekiyor. İranlıların uzun vadede nükleer silah geliştirmeyeceklerine dair temel bir taahhüdü görüyor muyuz? Henüz bunu görmedik” dedi.
ABD tarafının masaya “nihai ve en iyi teklif” olarak nitelendirdiği bir mutabakat metni sunduğunu aktaran Vance, “Buradan ayrılıyoruz ve çok basit bir teklifle, nihai ve en iyi teklifimiz olan bir mutabakat metniyle ayrılıyoruz. İranlıların bunu kabul edip etmeyeceğini göreceğiz” şeklinde konuştu.
İRAN’DAN KARŞI HAMLE: “AŞIRI TALEPLER SÜRECİ TIKADI”
İran cephesinden ise farklı bir değerlendirme geldi. Tahran yönetimi, görüşmelerin tıkanmasında ABD’nin taleplerinin belirleyici olduğunu savundu. İran medyasında yer alan haberlerde, Washington’un “aşırı talepleri” nedeniyle ortak bir zeminin oluşamadığı öne sürüldü.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi de sürece ilişkin yaptığı açıklamada, taraflar arasındaki güvensizlik ortamına dikkat çekti. Bekayi, “Tek bir toplantıda anlaşma sağlanmaması doğaldır, böyle bir beklenti de yoktu” ifadelerini kullandı.
GÖZLER YENİ TURDA: BELİRSİZLİK SÜRÜYOR
Bölgede son dönemde artan gerilimin müzakereleri zorlaştırdığını dile getiren Bekayi, özellikle ABD ve İsrail ile yaşanan çatışmaların ve Hürmüz Boğazı gibi başlıkların süreci daha karmaşık hale getirdiğini belirtti.
Görüşmelerin ardından ABD heyetinin Pakistan’dan ayrıldığı, temasların geleceğine ilişkin ise net bir takvim açıklanmadığı bildirildi. Ancak tarafların tüm görüş ayrılıklarına rağmen diplomatik kanalları tamamen kapatmadığı ve müzakere sürecinin ilerleyen dönemde devam edebileceği ifade ediliyor.





