milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • 2012-ALS SONUÇLARI AÇIKLANDI
  • ESED'İN BAŞINA 450 BİN DOLAR ÖDÜL KOYDU
  • YUNAN GAZETECİLER GREVE ÇIKTI
  • BAHREYNLİ AKTİVİST EL-HAVACA AÇLIK GREVİNE SON VERİYOR
  • SAAD EL-MATLABİ: "PKK VE PEJAK MESELESİNİN ÇÖZÜMÜ ERBİL'DE"
  • ASKERİ OPERASYONLAR HAMA'DA DA KATLİAM BOYUTUNA VARDI: 50 ÖLÜ

Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi 5. Kurultayı yapıldı

12 ARALIK 2011
PZT 15:36

[-] Normal [+]
  • Dünya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Ukrayna'nın bağımsızlığını kazanması ile birlikte 20 yıl önce kurulan Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi (DUMU)'nun 5. Kurultayı yapıldı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in en büyük gösteri ve kongre merkezi Palas Ukrayna'da gerçekleşen kongreye; ülkenin bütün bölgelerinden üyeler, Müslüman ülkelerin dış misyon temsilcileri, medya ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Kongrede 3 bin 700 kişinin hazır bulunduğu ifade edildi.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan kurultayda, Ukrayna Müslümanlarının sorunları bütün yönleriyle ele alındı. Kurultayda katılanların oy birliği ile DUMU'nun yeni tüzüğü ve yönetim kadroları belirlendi. Alınan kararla gereğince yönetim kurulundaki üye sayısı arttırıldı. Bütün milletlerden üyelere yer verildi.

Yanukoviç Müslümanları selamladı

Kurultayın başında Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in gönderdiği mesaj okundu. Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in Ukraynalı Müslümanları selamladığı mesajında; "Hoşgörü, barış ve toleransa yönelik faaliyetlerinizi takdirle takip ediyorum. Ülkemizdeki her vatandaş; özgürce vicdani duygularını ifade edebilir, milli kültürünü yaşama hürriyetine sahiptir. Herkesin serbestçe dilini konuşması ve örf ananelerini dilediği yaşaması garanti altındadır." ifadeleri yer aldı.

Kurultay'a katılanlara verimli çalışmalar, sağlık ve başarı dileyen Cumhurbaşkanı Yanukoviç, kurultayın Ukrayna toplumundaki dinler arası anlayışı sağlamlaştırıcı yönde çalışmalarına devam edeceğine emin olduğunu belirtti.

'İslamofobi ile mücadele ediyoruz'

Ukrayna Müftüsü Şeyh Ahmed Tamim burada yaptığı konuşmada Ukrayna'daki Müslümanların karşılaştıkları sorunları anlattı.

İslamofobi ile mücadele ettiklerini söyleyen Müftü Tamim, Ukrayna'da dinler arası diyalogun gelişmesine Müslümanların katkılarını anlattı. Bununla birilikte Tamim; aşırı guruplar ve siyasi ırkçılıkla ilgili olarak Ukrayna Müslümanlarının takınması gereken tavır ve konumunu açıkladı.

Müftü Tamim, iman edenleri bekleyen mükafat ve münafıkları bekleyen cezalara işaret eden Tevbe Suresi'nin 105'inci ayetinin mealini okdu.

Müftü Tamim'in konuşması akabinde namaz arası verildi. Kongre salonu içerisinde oluşturulan alanlarda inanlar guruplar halinde namazlarını eda etti.

'Ukrayna'daki Müslüman topluluğu resmen 20 yaşında'

Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na konuşan Ahmed Tamim; "Ukrayna'daki Müslüman topluluğu resmen 20 yaşında. Ukrayna'nın bağımsızlığının da 20'inci yılı. İlk yıllarda Müslümanları bir araya toplamak çok zordu. Kimin nerede olduğu belli değildi. Toplanacak bir araya gelinecek yer de yoktu. Hafta bir saatliğine yer kiralıyor, Cuma namazlarında bir araya geliyorduk. Cuma namazı ile birlikte Müslümanları bulmaya başladık. İlk başta Tatarlar geldi. Daha sonra Dağıstanlılar ve akabinde bütün Müslüman milletler bir çatı altında toplandık. Cemaatimiz sadece 20 yaşında ama dine olan bağlılıkları sayesinde birçok şeyi başardık. Kiev'de ilk minareli cami ve medreseyi kurduk, bölgelerde de cami inşalarına başladık. İdaremiz de 20 yaşında artık, organizasyon sorumluklarımız arttı. Her ne kadar konumumuz farklı olsa da kardeşlerimizle hep bir aradayız" dedi.

Kurultay toplu halde edilen dua ve hep bir ağızdan yüksek sesle okunan Fatiha suresi ile bitti. Kurultay akabinde, DUMU bünyesinde kızlardan oluşturulan ilahi gurubu Arapça ve Türkçe ilahiler okudu.

Ukrayna ordusundaki Müslüman askerler helal et istiyor

Cihan'a Ukrayna'daki Müslümanları yaşadığı sorunlar hakkında bilgi veren Cami İmamı Rüstem Gafurin'in; "Bu kurultayda tüzüğü değiştirdik. Çünkü zaman içerisinde Ukrayna'da kanunlar da değişti. 46 milyon nüfuslu bu ülkede sadece 2 milyona yakın Müslüman var. Bizlerin yaşama şartlarımızla ilgili taleplerimiz var. İslamofobi ile mücadele ediyoruz. Bazı şehirlerde cami açmak istiyoruz, izin vermiyorlar. Bazı siyasi hareketler kendi dinlerini kullanarak İslam'ın önünü almaya çalışıyor. Bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. Kurultayda yönetime bütün milletlerden üye seçtik, milliyetçilik yapmıyoruz camiler bir milletin değil ki bütün inanların camisidir. Osmanlıca, Tatarca eski kitaplarımızı Rusçaya tercüme ediyoruz. İyi fikirle samimiyetle gelenlere hoş geldin diyoruz. Diyaloga açığız." dedi.

Vatanseverliği İslam dininin teşvik ettiğini vurgulayan Rüstem Gafurin, Müslüman gençlerin en büyük sorununun Ukrayna ordusunda 'helal' gıda temini olduğunu belirtti. Gafurin; "Askerde olan Müslümanların yemekleri helal olsun. Temiz kalacak yerler verilsin. Namaz kılacak yerleri olsun. Bunun sağlanması için çalışıyoruz" diye konuştu.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Dünya bölümü’nde 12.12.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: CİHAN / Dünya
  • tags Etiketler: ukrayna, müslümanları, dini idaresi,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Dünya

    1. Dünya İslam Alimleri Birliği, katliamı kınayan bildiri yayımladı
    2. ABD'li öğretmen Müslümanlığı seçti
    3. Hula katliamının tanıkları, yaşadıkları dehşeti anlattı
    4. Avustralya Dışişleri Bakanı: Suriye'deki katliam acımasız ve alçakça
    5. Müslüman Kardeşler: Esed rejimi, zulümde Cengiz Han'ı geçti
    6. Türk aileye çocuklarının cesedi 620 gündür verilmiyor
    7. Hindistan'da zincirleme trafik kazası: 27 ölü
    8. Suriye'deki olayların bilançosu 13.004 ölü
    9. Esed güçleri Hama'yı bombalıyor: 50 ölü
    10. ABD insansız hava araçları Pakistan'ı vurdu: 8 ölü
  • Diğer

    1. Vücutta kene yoksa bile KKKA belirtilerine dikkat
    2. Hac kuraları yarın çekilecek
    3. "Mevsim normalleri" şeftaliye yaradı
    4. "Engelli doğurdu" diye terk edilen kadına, polis sahip çıktı
    5. Türkiye'nin Gül Bahçesi'nde hasat mevsimi
    6. "Kürtaj, bir insanlık suçudur"
    7. Eski elektronik eşyalar geri kazanılacak
    8. Hayatını "ölen eşinden hatıra" 200 kiloluk oğluna adadı
    9. YÖK: "Üniversiteye girişte, yıl içinde birden fazla sınav yapılsın"
    10. “Hatalı sünnet fonksiyonel bozukluklara sebep olur”
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Ya Allah!
    5. Fethimiz mübarek olsun!
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek