Trafik tescil işlemleri uygulamasında değişiklik öngören, ‘‘karayolları trafik yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik‘‘ Resmi Gazete‘de yayımlandı. Bugünden itibaren ikinci el araçların mevcut plakaları ile ilk defa tescil edilecek araçlara verilecek yeni plakalar, araçlar hurdaya ayrılıncaya kadar değiştirilemeyecek.
Trafik tescil işlemleri uygulamasında değişiklik öngören, ‘‘Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik‘‘ Resmi Gazete‘de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, 1 Mayıs‘tan itibarıyla yürürlüğe girecek uygulamayla, mevcut tescilli araçların plaka numaraları ile ilk defa tescil edilecek araçlara verilecek plaka numaraları, bazı haller dışında hurdaya ayrılıncaya kadar değiştirilemeyecek. Tescil plaka numaraları, sadece can ve mal güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde ve araç sahibinin yazılı müracaatına bağlı olarak, ikamet ettiği yerin mülki amirinin talebi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile değiştirilebilecek. Yeni dönemde, satış veya devir işlemleri noterlerce yapılacak. Satış veya devir işlemi yevmiye tarihi ve numarası ile birlikte, sicile işlenmek üzere noter tarafından elektronik sistemle Emniyet Genel Müdürlüğü bilgi sistemine iletilecek.
Elektronik sistemle temin edilen satış veya devir işlemleri ile birlikte araç tescil bilgileri de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından elektronik sistem üzerinden Maliye Bakanlığına iletilecek.
Üç iş gününde bildirimde bulunulacak
Bildirimlerin elektronik sistemle gönderilmesine ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı arasındaki sistem oluşturuluncaya kadar, noter tarafından üç iş günü içerisinde Maliye Bakanlığına veya ilgili vergi dairesine bildirimde bulunulacak.
Yapılan satış veya devir işlemi üzerine ilgili noter tarafından, yeni malik adına bir ay süreyle geçerli ‘‘Tescile İlişkin Geçici Belge‘‘ adıyla iki suret olarak belge düzenlenecek. Belgeler noterce onaylandıktan sonra, bir sureti araç sahibine verilecek, bir sureti ise satış sözleşmesi ve diğer belgelerle birlikte noterde muhafaza edilecek.
Aracın alıcısı adına düzenlenecek olan araç tescil belgesi ile gerekmesi halinde motorlu araç trafik belgesi ücreti, satış veya devir esnasında noter tarafından tahsil edilecek ve tahsil bilgisi elektronik sistemle Emniyet Genel Müdürlüğüne iletilecek.
Belgeler kaybolursa durum trafik tescil bürolarına bildirilecek
Tescilli araçların her çeşit satış ve devirleri, araç sahibi adına düzenlenmiş araç tescil belgesi veya geçerlilik süresi bitmemiş olması şartıyla tescile ilişkin geçici belge, bu belgelerin zayi olduğunun anlaşılması halinde ise trafik tescil bilgisayar kayıtları esas alınarak yapılacak. Satış sırasında araç sahibi adına düzenlenmiş araç tescil belgesinin zayi olduğunun beyan edilmesi ve zayi bilgisinin trafik tescil bilgisayar kayıtlarında görülmemesi halinde, araç sahibi trafik tescil kuruluşlarına yönlendirilecek, zayi bilgisi tescil kuruluşunca bilgisayar kayıtlarına eklendikten sonra aracın satış veya devir işlemi noter tarafından yapılacak.



