Temizlenmeyen bacalardan dumanın geri teperek zehirlenme ve yangınlara sebep olduğu belirtildi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ömer Turan, temizlenmemiş ve doğru kurulmamış sobalardan dolayı özellikle rüzgarlı havalarda halk arasında ‘baca tepmesi‘ denilen olay yaşanabileceğini söyledi.
Turan, yaptığı açıklamada, bacanın çekmemesi ya da rüzgârın oluşturduğu basınç nedeniyle borudaki karbonmonoksit gazının odaya yayılabileceğini belirtti. Turan, "Karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için kolay kolay fark edilemez. Nefes yoluyla derhal kana karışarak kalp ve beyne oksijen ulaşmasını engeller. Bu tür zehirlenmeler sıklıkla ölümle sonuçlanır. Sobadan çıkan yangın ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı en etkili önlem bacaların yılda bir kez temizlenmesidir." dedi.
Dış kısımdaki baca yüksekliğinin aşırı rüzgârlara karşı tedbir için, en az çatı seviyesinde olması gerektiğini ifade eden Turan, bacayı yakarak temizlemenin de çok sakıncalı olduğunu kaydetti.
Turan şu uyarılarda bulundu: "Yakılarak baca temizliği olmaz. Ayrıca yangın riski oluşturur. Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. Her evde karbonmonoksit duman detektörü (C.O) bulundurulmalı."
2010‘da ise yılın ilk 9 ayında Büyükşehir İtfaiyesi‘nin 165 baca yangınına müdahale ettiğine dikkat çeken Turan, "Baca yangınları en çok ocak, şubat, mart aylarında meydana geliyor. Sonbaharda veya kış sonrası ilkbaharda gündeme gelen teknik konulardan biri olan baca temizliği, soba zehirlenmelerinin de önüne geçiyor. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engellerken oluşan parçacıklar da bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet veriyor. Temiz bir bacanın, yakıtın daha kaliteli yanmasıyla tasarruf sağladığı ve çevre kirliliğini de önlediği bilinmelidir. İtfaiyemiz müracaat halinde baca temizliği yapmaktadır." diye konuştu.



