milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

29 MAY 2012 SAL
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • DALGA ASKERİ AŞAMADI
  • KRAMPLARI ÇÖZÜCÜ,TESKİN EDİCİ,(ÇANOTU)
  • SİYONİST KATİLLER TUTUKLANABİLİR
  • ÜMMET, İSLAM BİRLİĞİ'Nİ BEKLİYOR
  • KADIN GARSON ZORUNLULUĞU
  • DEVLET DE ÖZAL'IN ÖLÜMÜNÜ ŞÜPHELİ BULDU
  • YA ALLAH!
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI

Sağlık hizmetlerinin faturası vatandaşa kesiliyor...
Sıra hastaya geldi

13 ARALIK 2011
SAL 03:10

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Sosyal güvenlikteki açığı bir türlü kapatamayan iktidar, çareyi yine vatandaşa başvurmakta buldu. Önümüzdeki yıl muayene ve ilaçtan alınan katılım payları hem artacak hem de çeşitlenecek.

  • Sıra hastaya geldi -
17 Kasım'dan bu yana ilaçlara daha fazla katkı payı ödeyen hastalar, Meclis'teki yeni düzenleme yasalaşırsa, yeni katkı payları ile karşı karşıya kalacak.

Yine vatandaşın sırtında

Sağlık Bakanlığı, bütçe açığını kapatmak için önümüzdeki yıl başka yeni uygulamaları da yürürlüğe koymayı planlıyor. Önlemler arasında, devlet ve üniversite hastanelerinde muayene olanların, reçete yazıldığında katkı payı olarak artık 8 değil, 9 lira ödemesi var.

Acil de paralı olacak

Acil sağlık hizmetleri de paralı hale gelecek. Acile gidilip hiçbir işlem yapılmayan durumlarda alınan 5 liralık katkı payı 6 liraya çıkacak. Telefonla randevu sistemi de ücretli hale gelecek. Önümüzdeki yıl Alo 182 MHRS Çağrı Merkezi'ni arayarak canlı operatörle görüşme yapan vatandaştan, yaklaşık 4 lira ücret alınacak.

Sosyal güvenlikteki açığı bir türlü kapatamayan Devlet, çareyi yine vatandaşa başvurmakta buldu. Önümüzdeki yıl muayene ve ilaçta alınan katılım payları hem artacak hem de çeşitlenecek. 17 Kasım'dan bu yana ilaçlara daha fazla katkı payı ödeyen hastalar, Meclis'teki yeni düzenleme yasalaşırsa, yeni katkı payları ile karşı karşıya kalacak. Çünkü SGK'ya oranları yeniden belirleme yetkisi veriliyor.

Uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri, devletin sağlık harcamalarını azaltmayı başaramadı. 2010 yılında 26,7 milyar lira açık veren Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bu yılki açığının 36,5 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Yeni yılda ise hedef sosyal güvenlik kurumu açığını 25,5 milyar lira seviyesine çekmek.

Yüzde 5 fazla ödeme

En önemli çözüm yöntemi ise, vatandaştan alınan katkı payı ücretlerinin artırılması, çeşitlendirilmesi ve gereksiz ilaç kullanımının azaltılması olarak görüldü. İlk uygulama 17 Kasım'da yayınlanan bir tebliğle başladı. Tebliği ilaç fiyatlarını düşürecek diye beklenirken, devletin katkı payı azaltılınca, hastalar yüzde 5 daha fazla bedel ödemeye başladı.

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile ödeme limitlerinde değişiklik yapılması nedeniyle çıkan farklar vatandaşa ek fatura olarak yansıyor.

Yeni yılda yeni ücretler

Tasarruf tedbirlerinin ikinci aşamasını, Çalışma Bakanlığı'nın hazırladığı ve geçtiğimiz hafta Meclis'e sunulan hükümet tasarısı oluşturuyor. Tasarı 2012'deki sağlık hizmetlerinden alınan bedellerde bir dizi artışı öngörüyor.

En önemli yenilik, birinci basamak sağlık hizmetlerinden aile hekimliği uygulamasının artık ücretli hale getirilmesi. Sağlık ocaklarındaki aile hekimine başvuran hastalardan, en az 3 TL ücret alınacak. Reçete bedeli olarak belirlenen katılım payı, ilaçlar alınırken eczanede tahsil edilecek.

Ayrıca ayaktan tedavi ve diş hekimi muayenelerinde hasta, 2 lira katılım payı ödeyecek.

Başka yeni bir uygulama da, bir reçetede 3 kalem ilaçtan sonraki her ilaç kalemi için 1 TL ek ödeme getiriliyor. Eğer doktor 4 ilaç yazmışsa 4 TL, 5 ilaç yazmışsa 5 TL reçete bedeli ödenecek. Türkiye genelinde reçetelerin yüzde 46'sını aile hekimleri yazıyor. Bu şekilde hedeflenen tasarruf 1,2 milyar lira.

Yeni düzenlemeyle, SGK'nın ödeme listesinden çıkarılan ilaçların fiyatı iki-üç katı artacak. Öte yandan ilaçta emeklilerden alınan yüzde 10 ve çalışanlardan alınan yüzde 20'lik katılım payları da sürecek.

Yatan hastalar da katkı yapacak

SGK, tasarı kanunlaşınca tedavilerde de katılım payını artırıp azaltabilecek. Tasarıdaki 6. maddenin gerekçesinde, ilaç kullanımında tasarrufu özendirmek maksadıyla, reçetede yer alan her bir ilaç kalemi veya kutu adeti için 3 TL'yi geçmemek üzere katılım uygulaması konusunda SGK'nın yetkili kılındığı belirtilirken, ayrıca kuruma önümüzdeki dönemde katılım paylarını yeniden artırma yetkisi verildiğine dikkat çekiliyor.

Açığı kapatmada yatan hastalardan da katkı payı alınması planlanıyor. Yatarak tedavilerde SGK tarafından karşılanan sağlık hizmetlerinde, bedelin yüzde 1'ine kadar katılım payı alınması gündemde.

Eczacılar isyanda

Eczacılar, ilaç fiyatlarındaki düzenleme ve katkı paylarındaki artışa ilişkin yeni tasarıyı eleştiriyor. Sağlık alanındaki düzenlemelerin ilaç sektörünün talepleri doğrultusunda gerçekleştirildiğini savunan eczacılar, ilaç ücretleri düşmesine rağmen sosyal güvencesi bulunanların ilaca daha fazla para ödediğini vurguluyorlar. İlaçta tasarruf denildiğinde hastanın cebinden ve eczacının rafından almanın ilk akla gelen şey olduğu belirtiliyor.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 13.12.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: Ebubekir GÜLÜM / Türkiye
  • tags Etiketler: sağlık, vatandaş, fatura,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Gündem

    1. Dalga askeri aşamadı
    2. Siyonist katiller tutuklanabilir
    3. Ümmet, İslam Birliği'ni bekliyor
    4. Kadın garson zorunluluğu
    5. Devlet de Özal'ın ölümünü şüpheli buldu
    6. Ya Allah!
    7. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    8. Müslüman gençler İstanbul'da buluştu
    9. Yargı sürecini beklememiz lâzım
    10. Kur'an'la hayat bulan bir nesle doğru
  • Diğer

    1. 'Organizasyon çok iyi geçti'
    2. Kafalar karışık
    3. Taraftardan TFF'ye istifa et çağrısı
    4. Milli atletlerimizden büyük başarı
    5. Filistin'de ulusal uzlaşı hükümeti kurulması istendi
    6. Rajoy: "İspanol bankalarına hiçbir kurtarma olmayacak"
    7. 2012-ALS sonuçları açıklandı
    8. Esed'in başına 450 bin dolar ödül koydu
    9. Yunan gazeteciler greve çıktı
    10. Bahreynli aktivist el-Havaca açlık grevine son veriyor
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Bu olacak Ayasofya!
    3. Ya Allah!
    4. Fethimiz mübarek olsun!
    5. Şok Detay
    6. Yeni bir düzen kurmanın vakti geldi
    7. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    8. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    9. Terör Dehşeti
    10. Kahraman polis can kaybını önledi
  • Çok Yorumlanan

    1. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    2. Zile Kalesi restore ediliyor
    3. Hollande Afganistan'da 'farklı' şekilde kalacak!
    4. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    5. Tekkeler niye kapatıldı?
    6. Küresel ekonomide "Yunan" korkusu
    7. Fransa'yı topa tuttu
    8. Katılım Bankaları yüzde 20'yi hedefliyor
    9. Bol keseden laf var
    10. Avrupa'da resesyon Rusya'da siyasi krize dönüşür
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek