Suriye‘de, ordu birliklerinin ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda, 139 kişinin öldüğü bildirildi. Şam‘ın Rükneddin ve Salihiye bölgesi ağır silahlarla saldırı altında.

Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), ordu birliklerinin başkent Şam‘ın Tadamun, Salihiye, Rükneddin, Duma ve Haresta bölgelerine ağır silahlarla gerçekleştirdiği operasyonlarda 50 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Şam‘ın batısında yer alan Zabadani kentinde ordunun uzaktan kenti top ateşine tuttuğu evlerin enkazında ölü ve yaralıların bulunduğunu aktaran Konsey, kentten siyah duman yükseldiğini kaydetti. Başkentin Rükneddin, Muhacirin Haresta ve Duma bölgelerinde şiddetli sokak çatışmalarının yaşandığını ve Kasyon Dağı‘ndan bu bölgelere ağır silahlarla ateş açıldığını bildiren Konsey, ülke genelinde ölü sayısının 139‘a çıktığını duyurdu. Şam‘da yönetime bağlı birlikler, Rükneddin ve Salihiye bölgesine ağır silahlarla ateş açtı. Esad güçleri, Şam‘ın Rükneddin ve Salihiye bölgesine ağır silahlarla girerek etrafa rastgele ateş açtı. İftardan sonra gerçekleşen saldırıda ilk belirlemelere göre 3 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Birçok insanın terk ettiği bölgede çatışmalar sürüyor.

"Şam yeniden kontrolümüzde"

Suriyeli bir general, Şam‘da muhalifler tarafından ele geçirilen bölgelerde kontrolün yeniden sağlandığını duyurdu. Suriye yönetiminden yapılan açıklamada, bazı bölgeleri muhaliflerin kontrolüne geçen Şam‘da kontrolün yeniden sağlandığı iddia edildi. Açıklamada ismini ve rütbesini gizleyen bir general tarafından yapıldı. Şam‘ın ‘Yermük‘ bölgesinde ise bir toplu mezar bulundu. Yermük‘ün Filistinlilerin yoğun yaşadığı bir bölge olduğu kaydedildi.

Rejimden kopuşlar sürüyor

suriyeli astronot General Muhammed Ahmed Faris, muhaliflerin saflarına katıldı. Esed rejiminden kaçarak, Özgür Suriye Ordusu‘nun (ÖSO) Halep‘teki karargahına ulaşan Faris, ÖSO komutanları ile bir araya geldi. Özgür Suriye ordusuna destek vermeye hazır olduğunu belirten Faris, ‘‘Canımızla kanımızla sizin yanınızdayız‘‘ ifadesini kullandı. Daha önce Esed rejiminden 3 kez kaçma girişiminde bulunduğunu ancak başarısız olduğunu belirten Faris bunun dördüncü girişimi olduğunu belirtti. Suriye‘nin ilk astronotu olarak bilinen Faris‘in dün Türkiye‘ye giriş yaptığı öğrenildi.

Peşmerge ile gerginlik

Irak-Suriye sınırının Peşmerge kontrolündeki kuzey kesiminin, Irak merkezi ordusu tarafından denetim altına alınmak istenmesi üzerine Peşmerge ve merkezi ordu arasında yaşanan gerginlik iç turizmi olumsuz etkiliyor. Rabia sınır kapısına kadar gelen Irak merkezi ordusunun burada Peşmergelerle karşı karşıya gelmesi nedeniyle özellikle Irak‘ın güneyinden gelen Arapların sayısında yüzde 60 düşüş yaşandığı belirtildi. Zaho ve Duhok kentlerinde bulunan otel işletmecileri, geçtiğimiz yıllara oranla turist sayısında büyük bir düşüş meydana geldiğini belirterek, bunda son günlerde Irak merkezi ordusu ile Peşmergelerin karşı karşıya gelmesinin etkili olduğunu kaydettiler.

TV sunucusu idam edildi

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye devlet televizyonunun ünlü sunucusu Muhammed el Said‘in idamını El Nusra Cephesi isimli muhalif grubun üstlendiğini açıkladı. El Nusra Cephesi ise yaptığı açıklamada, "Batı Guta‘nın kahramanları, sunucuyu 19 Temmuz‘da hapsetti. Sunucu sorgulandıktan sonra öldürüldü. Rejime destek verenlere bu ders olsun" ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Haber Merkezi