milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

28 MAY 2012 PZT
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • YA ALLAH!
  • YENİ BİR DÜZEN KURMANIN VAKTİ GELDİ
  • MÜSLÜMAN GENÇLER İSTANBUL'DA BULUŞTU
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • BU OLACAK AYASOFYA!

Sadece faizciler kazandı

06 AĞUSTOS 2009
PER 03:25

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

BDDK, küresel krizin devam ettiği Haziran 2009 döneminde, bankacılık sektörünün net kârının 2008'in aynı dönemine kıyasla yüzde 32,6 arttığını açıkladı. Ekonomideki tüm sektörler düşüş yaşarken bankacıların kârı 10 milyar 980 milyon lirayı buldu.

  • Sadece faizciler kazandı -

Türkiye'de bankacılık sektörünün Haziran 2009'da bir önceki yılın aynı dönemine göre dönem net karı, 2 milyar 699 milyon liralık (yüzde 32,6) artışla 10 milyar 980 milyon lira olarak gerçekleşti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan "Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Çalışması"na göre, söz konusu artışta, net faiz gelirleri ile sermaye piyasası işlem karlarındaki artışın yanı sıra kambiyo karındaki artış etkili oldu. Diğer taraftan, takipteki alacaklar özel provizyonundaki yüksek artış kar artışını sınırlayan önemli bir etken olarak ortaya çıktı.

Türkiye'de bankacılık sektörünün Haziran 2009'da bir önceki yılın aynı dönemine göre dönem net karı, 2 milyar 699 milyon liralık (yüzde 32,6) artışla 10 milyar 980 milyon lira olarak gerçekleşti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hazırlanan "Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü Çalışması" yayımlandı.

Çalışmaya göre, söz konusu artışta, net faiz gelirleri ile sermaye piyasası işlem karlarındaki artışın yanı sıra kambiyo karındaki artış etkili oldu. Diğer taraftan, takipteki alacaklar özel provizyonundaki yüksek artış kar artışını sınırlayan önemli bir etken olarak ortaya çıktı.

Bankacılık sektörünün temel göstergeleri incelendiğinde, küresel krizin Türkiye'ye yansımaları çerçevesinde takibe dönüşüm oranlarında yukarı yönlü bir eğilim gözlenmekle birlikte, sektörün Haziran 2009 itibarıyla sermaye yeterliliği, aktif kalitesi, karlılık ve fonlama yapısı itibarıyla güçlü konumunu muhafaza ettiği değerlendirildi.

Bankacılık sektöründe 2002 yılından itibaren artış gösteren personel sayısı, 2008 yılının ilk 3 çeyreğinde de artış trendini sürdürdü, küresel krizin etkisini gösterdiği 2008 Eylül ayında artış ivmesi yavaşlayarak, 2008 Kasım ayından itibaren personel sayısında kademeli bir gerileme başladı.

En fazla personel azalışları 2009 Mart (397) ve Nisan aylarında (784) gerçekleşti. 2009 Mayıs ayından itibaren personel sayısı tekrar artmaya başladı. Mayısta 39 kişi, haziran ayında 1.093 kişi net personel artışı gözlendi ve Haziran sonu itibarıyla personel sayısı 182 bin 468 düzeyinde gerçekleşti.

2008 yılının ilk yarısında 9 bin 415 adet artan personel sayısı, 2009 yılının ilk yarısında 197 kişi azaldı. Diğer yandan 2008 yılının ilk yarısında 600 adet artan şube sayısı ise 2009 yılının ilk yarısında 70 adet yükseldi.

Aktif toplam

Haziran 2009 itibarıyla sektörün aktif toplamı yıl sonuna göre yüzde 4,9 artarak 768,2 milyar liraya yükseldi. Sektör aktiflerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYİH) oranı 2008 yıl sonunda yüzde 77,1 düzeyindeyken, 2009 Haziran ayında yüzde 81,3 düzeyine yükseldi

2009 Haziran itibarıyla sektörün toplam kredileri 368,2 milyar lira oldu. Türk Parası cinsi kredilerde Eylül 2008'den itibaren başlayan azalma, Mart 2009'dan itibaren sınırlı bir artışa dönerken yine Eylül 2008'den itibaren azalma trendinde olan yabancı para kredilerde ise dolar bazında Mayıs ve Haziran aylarında bir miktar artış gözlendi. Haziran ayı, Eylül 2008'den itibaren en yüksek kredi artışının gerçekleştiği ay oldu.

Faizler sıfır olmalı

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, kriz yanlışının bir sürü doğruyu götürdüğünü belirterek, "Merkez Bankası'nı faizleri indirme doğrusuna getirmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bize göre sıfır faiz küresel ekonomik denge için olmazsa olmaz şarttır" dedi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği(ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, faizlerin tek haneye düşmesinin sevindirici olduğunu söyledi. Faiz sisteminin, paranın belli kişilerin elinde toplanması bir araç olduğuna vurgu yapan Koca, kendilerinin faizin tümüne karşı olduklarını ifade ederek, hedefin sıfır faiz olması gerektiğini bildirdi. Dünyanın krize girdiği 2008'in son aylarından beri çok değişik ekonomik gelişmelere tanık olduklarına dikkat çeken Koca, ülkemizi ilgilendiren en olumlu gelişmelerin başında ise faizlerdeki oranların düşmesi geldiğine işaret etti.

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını kriz sürecinde sürekli düşürme kararları verdiğinden beri artık tek haneli rakamlara inildiğini ve bu duruma 25 yıllık bir serüvenin ardından gelindiğini sözlerine ekleyen Koca daha sonra şöyle konuştu: "Ekonomide kaç yanlışın kaç doğruyu götürdüğü hesabı pek yapılamaz ama, kriz yanlışının bir sürü doğruyu götürdüğünü biliyoruz. Ancak MB'sını faizleri indirme doğrusuna getirmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Buna bağlı olarak Hazine tahvil faizi yüzde 9.92'ye kadar geriledi. Dolayısıyla mevduat faizleri de geri çekildi ve 24 bankanın aritmetik ortalamasının 9.71 seviyelerinde olduğu görülür hale geldi."

Koca: Faiz anlayışına karşıyız

Paradan para kazanma düzeninin zayıfladığı dönemlerde ekonominin gerçek değerinin arttığı ve gerçek değerlerin yükseldiği zamanlar yaşandığını gözlemlediklerini anlatan ASKON Başkanı Mustafa Koca faizle ilgili olarak şunları aktardı "Biz ilkesel olarak faiz anlayışına tamamen karşıyız. Bize göre sıfır faiz küresel ekonomik denge için olmazsa olmaz şarttır. Kapitalist telakkinin asla kabul etmeyeceği bu tez, tüm insanlık için adil bir gelir dağılımı ve bir kısım insanların aşırı zenginleşmesinin doğal engelidir.  Bu da sömürü çarkının sıfıra yaklaşması anlamına gelmektedir. Bu da sömürüye, gelir dağılımını bozmaya giden yolun başlangıcıdır. Nerede aşırı yığılma bir kısım özel ellerde toplanıyorsa, orada mutlaka büyük kesimler fakirliğe mahkum ediliyorlar."

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 06.08.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: Celil Çakır / Türkiye
  • tags Etiketler: faiz, tefeci, banka, askon,
benimde söyleceklerim var

yorumcular

toplam 2 yorum|yorum rssrss

  • bence yapılmassı gerekenler

    bu haksız kazançları azaltmak yada yoketmek için yapılması gerekenler 1-merkez bankası başbakanlığa bağlı çalışacak, 2-BDDK başbakanlığa bağlı çalışacak 3-hazine mutlaka maliye bakanlığına bağlanacak

    akberka | KatılıyorumKatılmıyorum (5.0/10 puan) | 06 Ağustos 2009 12:18

  • kişi başına düşen ...

    Türkiyede kişi başına düşen milli gelir 11000 dolar diye açıklanıyor.Bütün paraları bankalar topluyor,bankalar düzenin efendileri olmuş.Ben 5 nufuslu bir aileyim gelirimin bu hesapla yıllık 55000 bin dolar olması lazım değil mi ama neeerdeee.2002 yılında bu memlekette 2000 kişinin 100 milyon doların üzerinde parası varken şimdi 20000 kişinin 100 milyon doların üzerinde parası var.Milli geliri kimler paylaşmış belli değilmi.Ey TÜRK halkı artık uyanmanın zamanı hala gelmedimi. Aslını dön ve lider bir Türkiye kurmak isteyenlere destek ver.sa

    1234 | KatılıyorumKatılmıyorum (5.0/10 puan) | 06 Ağustos 2009 10:45

Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Gündem

    1. Kur'an'a hizmet en büyük şereftir
    2. Şırnak'ta bir üsteğmen şehit düştü
    3. Din kültürü dersleri ilahiyat fakültelerine devredildi
    4. Doktora kılıçla saldıran zanlı gözaltında
    5. Fetih namazı
    6. Fethimiz mübarek olsun!
    7. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    8. Milli Görüş barışın dilidir
    9. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    10. PKK yeniden çocuklara yöneldi
  • Diğer

    1. Final programı belli oldu
    2. F.Bahçe transfer için başkanını bekliyor
    3. Sabahki antrenman iptal edildi
    4. İlhan Cavcav 21. kez başkan!
    5. Olimpiyat yolcularına moral desteği
    6. Yuri Metlushenko birinci oldu
    7. Yelkenciler denize indi
    8. Bülent Uygun ile yola devam
    9. 7.6 değil 5.5
    10. İhracatta Irak ve Libya sürprizi
  • Çok Okunanlar

    1. Fetih namazı
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    5. Fethimiz mübarek olsun!
    6. İktidarda figüran çatlağı
    7. Şok Detay
    8. Yasa geri çekilsin
    9. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    10. Saadet Partisi Gazze'de yetimhane inşa edecek
  • Çok Yorumlanan

    1. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    2. Yeterlilik derecesi en yüksek ürün kayısı
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Mısır seçimleri Filistin'i etkileyecek
    5. Sezaryenle doğanlarda obezite riski daha fazla
    6. Gençlerde çatışma
    7. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    8. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    9. İlk çeyrekte yarım puan büyüdü
    10. 30 bin kişi çıkaracak, 3.5 milyar dolar tasarruf edecek
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek