Petrol Sanayi Derneğinin (PETDER) hazırladığı rapora göre, motorin tüketimi, yılın ilk 3 ayında, 2008 yılı aynı dönemine göre yüzde 5,1, benzin tüketimi yüzde 3,1, madeni yağ tüketimi yüzde 32,2 azaldı, otogaz LPG tüketimi ise yüzde 3,7 arttı.
PETDER'in ilk çeyreğe ilişkin sektör raporuna göre, küresel ekonomik krizin reel sektörler üzerindeki olumsuz etkileri, 2009 yılı ocak-mart döneminde yakıt ve madeni yağ tüketimlerinin azalmasına neden oldu. Petrol ürünleri arasında en büyük tüketim gerilemesi yüzde 32,2 oranıyla madeni yağda gerçekleşti.
Sektörün dinamosu olan motorin tüketimi, yüzde 5,1 azalarak, toplam motorin tüketimi 3,4 milyon ton olarak gerçekleşti.
Kırsal motorin tüketimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3 azalarak, 2,59 milyon metreküpe geriledi, yeni nesil dizel araçların kullandığı düşük kükürtlü motorin yüzde 10,8 arttı.
Benzin tüketimi
Rapora göre, son dört yıldır hızlı azalma eğilimindeki benzin tüketimi, 2009 ocak-mart döneminde de yüzde 3,1 ile devam etti. Otogaz LPG tüketimi yaklaşık yüzde 3,7 artışla 457 bin tona ulaştı.
Sektörde en önemli daralma madeni yağ ürünlerinde gözlendi. Madeni yağ sektörü yılın ilk üç ayında yüzde 32,2 daraldı. Sınai faaliyetlerin önemli göstergesi olan madeni yağ sektöründeki bu daralma, küresel finans krizinin otomotiv sektörüne olan doğrudan etkisi ve madeni yağda artan ÖTV nedeniyle ortaya çıktı.
Rapora göre, akaryakıt ve LPG tüketiminin azalmasıyla birlikte sektörden sağlanan dolaylı vergi gelirleri (ÖTV KDV), yüzde 11,4 azalarak 7,2 milyar lira oldu. Aynı dönemdeki akaryakıt ve LPG'deki toplam işlem hacmi de yüzde 8,7 azalarak yaklaşık 14 milyar lira olarak hesaplandı.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



