milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • "TÜRKİYE'DE DOĞUM YAPAN İKİ KADINDAN BİRİ SEZARYEN YAPTIRIYOR"
  • NİYÂZÎ-İ MISRÎ'NİN LİMNİ'DEKİ MEZARINI VE TEKKESİNİ KURTARMA UMUDU
  • SUDAN, GÜNEY SUDAN'I BM GÜVENLİK KONSEYİ'NE ŞİKAYET ETTİ
  • ŞAM YÖNETİMİ, KATLİAMLA İLGİLİ HER TÜRLÜ SORUMLULUĞU REDDETTİ
  • BURHAN APAYDIN: "27 MAYIS, BİR EŞKIYA HAREKETİDİR"
  • GÖRSEL KİRLİLİK, RESİMLERLE KAPATILACAK

Kuduz, insanlara en çok başıboş köpeklerden bulaşıyor

26 EYLÜL 2010
PAZ 11:30

[-] Normal [+]
  • Haber
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Adana Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, Adana'da geçen yıl 7 bin kişiye kuduz aşısı yapıldığını bildirdi. Kemik, kuduz hastalığının, insanlar dahil bütün sıcak kanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felçlere yol açan ve ölümle sonuçlanan bir virüs hastalığı olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 28 Eylül tarihini "Dünya Kuduz Günü" olarak belirlediğini hatırlatan Kemik, yaptığı yazılı açıklamada kuduzun önemine değindi. Adana'da Numune Eğitim ve Araştırma, Adana Devlet, Adana Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastaneleri ile ilçe hastanelerin tümünde kuduz aşısı yapıldığını belirten Aytekin Kemik, ülkemizde kuduzu insanlara en çok bulaştıran hayvanların başıboş köpekler olduğunu kaydetti.

Kemik, 2009 yılında 4 bin 883'ü köpek, 2 bin 107'si kedi, 31'i vahşi hayvan olmak üzere toplam 7 bin 106 kişinin şüpheli temas sonucu sağlık kuruluşlarına başvurduğunu ve kuduz aşısı uygulandığını ifade etti. Aytekin Kemik yazılı açıklamasında şöyle dedi: "Kuduz insanlar dahil bütün sıcakkanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felçlere yol açan ve ölümle sonuçlanan bir virüs hastalığıdır. Ülkemizde kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, kokarca ve gelincik gibi vahşi hayvanlarla; köpek, kedi, sığır, koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanlar hastalığa yakalanabilen hayvanlardır."

Kuduza yakalanmış hayvanların bazı belirtiler göstereceğini belirten Kemik, "Kuduza yakalanmış evcil bir hayvanda bazı huy değişiklikleri görülür. Daha önceleri normal davranış gösteren hayvanlar sinirli ve saldırgan olurlar. Dikkatlerini çeken her şeye karşı ısırma ve saldırma isteği gösterirler. Yutak felcine bağlı olarak yutkunma reflekslerini yitirdiklerinden, sudan korkarlar ve ağızlarından aşırı miktarda salya aktığı görülür. Vahşi hayvanlar insanlara olan korkusunu yitirir ve evcil hayvan gibi insanlara yaklaşabilirler. Genelde gece ortaya çıkan vahşi hayvanlar, gündüz de ortalıkta görülebilirler ve dikkatini çeken her cisme saldırırlar. Hastalığın ileri safhalarında felç gelişir ve hayvanlar komaya girerek ölürler." ifadelerini kullandı.

Kuduzun insanlardaki belirtilerinin virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3 -8 hafta sonra ortaya çıktığı bilgisini veren Kemik açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, ateş, iştahsızlık, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtilerle başlar. Isırık yeri ve çevresinde ağrı ve kaşıntı görülebilir. Yutak felci sebebiyle kuduzun karakteristik belirtisi olan sudan korkma görülür. Daha sonra hasta komaya girer ve ölüm meydana gelir. Hastalığın belirtileri görülmeye başladıktan sonra ölüm kaçınılmazdır."

Kemik kuduzdan korunma yollarını ve yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: "Kedi ve köpekler kuduza karşı mutlaka aşılattırılmalıdır. Evcil hayvanların, başıboş veya vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmalıdır. Çevrede başıboş, hasta, garip davranışlar sergileyen veya ölmüş hayvan görüldüğünde ilgili yerler haberdar edilmelidir (belediyeler, muhtarlıklar, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri gibi) Kuduz şüpheli temas söz konusu olduğunda ise yara veya ısırık bölgesi hiç vakit kaybedilmeden bol akarsu ve sabunla iyice yıkanmalı ve arkasından tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır. Göz, ağız veya burun şüpheli temasa maruz kalmışsa, bu bölgeler birkaç dakika içinde bol suyla yıkanmalıdır. Kuduz şüpheli temasa maruz kalan kişi yukarıda belirtilen uygulamaları yaptıktan sonra derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli ve hekimin düzenleyeceği aşılama programını aksatmadan uygulamalıdır."

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Haber bölümü’nde 26.09.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: adana, kuduz, sağlık,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Haber

    1. Trafik kazasına karışan 232 bin sürücü savcılıklara sevk edildi
    2. Burhan Apaydın: "27 Mayıs, bir eşkıya hareketidir"
    3. Görsel kirlilik, resimlerle kapatılacak
    4. Terör örgütü, kaçırdığı 10 köylü serbest bıraktı
    5. Börek festivaline büyük ilgi
    6. Uzman eksiksiğini gidermeyen hastanenin ruhsatı iptal edilecek
    7. "Yeraltından su çekerek depremleri durduralım" önerisi
    8. Alabalık üreticileri "ayı nöbeti" tutuyor
    9. ''Kentsel Yoksulluk'' araştırması
    10. Organik tarım meraklılarına ''hobi bahçesi'' yetiştirilemiyor
  • Diğer

    1. İran'da 9. Dönem Meclis'i göreve başladı
    2. Bayraktar: "Tarımda, alan küçüldü, verim arttı"
    3. Afrika'da akıl hastalarının çaresizliği
    4. "Hule katliamı" Arap Birliği acil toplanacak
    5. Afgan yetkililer: "NATO hava saldırısında 8 sivil öldü"
    6. Fetih namazı
    7. Fethimiz mübarek olsun!
    8. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    9. Milli Görüş barışın dilidir
    10. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Fetih namazı
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    8. İktidarda figüran çatlağı
    9. Şok Detay
    10. Regaip Geceniz mübarek olsun
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek