Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türk işadamlarının küresel rekabet gücünü artırmak isteyen TSE‘nin yeni yatırımlar gerçekleştireceğini söyledi. Şentürk, bu amaçla 2 milyon metrekarelik alana otomotiv test merkezi kuracaklarını, yangın ve yangına dayanıklı malzeme laboratuvarına da en kısa zamanda başlanacağını bildirdi.
Şentürk, TSE‘nin, yeni yatırımlarıyla Türk işadamlarının küresel pazardaki rekabet gücünü artıracağını kaydetti. TSE‘nin, Kamu Mali Yönetimi ve Kamu İhale Kanunu‘ndaki yeni düzenlemelere adaptasyonunun gecikmesi nedeniyle kurumun durağan bir ortama girdiğini ve yatırımlardan uzak durduğunu belirten Şentürk, özel sektör pazarda rekabet ederken, milli kuruluşların da görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı.
Kalitesiz mal girişini kontrol edemiyoruz
Türkiye‘de tüketicinin haklarını korumak zorunda olduklarını da belirten Şentürk, ithal mallardaki kontrol kısıtlılığından kaynaklanan çok sayıda kalitesiz malın ülkeye girdiğini söyledi. TSE olarak yetkilendirme sorunu yaşadıklarını ifade eden Şentürk, bu alanda kamuoyunda ciddi bir bilinç oluşabilirse, talep ve baskı ortaya çıkarsa daha rahat tedbir alınabileceğini kaydetti. TSE olarak laboratuvar altyapılarının çok iyi olduğunu ifade eden Şentürk, şöyle devam etti: ‘‘Çin‘in malı geliyor, benim onu denetleme yetkim yok. Denetleme yetkisi olan bir kuruluş bana gönderse her türlü analizini yapabilirim. Milyonlarca dolarlık laboratuvar tesisleri bu yüzden randımanlı çalışmıyor. Türkiye‘nin pazarına ciddi anlamda kontrolsüz mal giriyor. Bunda en büyük problem, çakma kalite belgeli malların Türkiye‘ye girmesi. Üzerindeki belgeye baktığınızda dört dörtlük ama günlük hayattan da biliyoruz ki bir kısmı içerik itibarıyla üzerindeki etiketin şartlarını karşılamıyor. Bunların denetlenmesi ve etiketteki şartları karşılamıyorsa Türkiye‘ye sokulmaması lazım. Bu konuda tüketici birliklerimizden destek bekliyoruz.‘‘
TSE‘nin Maliye kaynaklı bir sıkıntısı olmadığını, Hazine‘den bir kuruş bile para almadıkları halde yatırım gerçekleştirebileceklerini anlatan Şentürk, şunları söyledi: ‘‘Bunu yapmadığımız takdirde ülkemizden yurt dışına çok ciddi miktarda belgelendirme parası akıyor. Bunlar onlarca milyon avro‘ya tekabül ediyor. Sadece para akmıyor, iş adamlarımız yurt dışından belge almaya deney laboratuvarlarından test sonuçlarını almaya çalışırken, ciddi zaman kaybediyorlar. Küresel rekabet pazarının çok ahlaki çalışmadığını hepimiz biliyoruz.‘‘ Türk işadamlarının otomotiv ile yangın ve yangına dayanıklı malların üretiminde testler için İspanya‘ya, yüksek voltajlı aletler için de Romanya‘ya gittiğine işaret eden Şentürk, bu durumun milyonlarca avro‘luk maddi kaybın yanı sıra zaman kaybına neden olduğunu kaydetti.
Vizesi kalkan ülkelerin standardı düşük
Türkiye‘nin Suriye, Ürdün ve Lübnan‘la vizeleri kaldırdığına dikkati çeken Şentürk, bu ülkelerin standardizasyon altyapısının çok zayıf olduğuna işaret etti. TSE olarak bu ülkelerin standardizasyon alt yapılarının güçlendirilmesine destek verme kararı aldıklarını belirten Şentürk, ‘‘Onların kuruluş aşamasında ne kadar güçlü olabilirsek daha sonra ayakta durduklarında Türkiye‘den gelecek belgelerin kendi sınırları içinde tartışmasız kabulünde büyük bir avantaj elde edeceğiz. Nasıl ki AB‘den gelen bir C belgesini kontrol bile edemiyorum, ‘buyur‘ demek zorunda kalıyorum‘‘ dedi.





