milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • UZMAN EKSİKSİĞİNİ GİDERMEYEN HASTANENİN RUHSATI İPTAL EDİLECEK
  • "YERALTINDAN SU ÇEKEREK DEPREMLERİ DURDURALIM" ÖNERİSİ
  • ALABALIK ÜRETİCİLERİ "AYI NÖBETİ" TUTUYOR
  • ''KENTSEL YOKSULLUK'' ARAŞTIRMASI
  • BAYRAKTAR: "TARIMDA, ALAN KÜÇÜLDÜ, VERİM ARTTI"
  • ORGANİK TARIM MERAKLILARINA ''HOBİ BAHÇESİ'' YETİŞTİRİLEMİYOR

Kirli bedenlerin temizlenmesi I

03 AĞUSTOS 2009
PZT 00:05

[-] Normal [+]
  • Aile Hayat
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Hasta ve kirlenmiş bedenlerin temizlenmesi kavramına farklı boyutlardan bakarak yapılacaklar listesinin neler olması gerektiğini anlamak son derece önemlidir. Elbette tüm yapılacaklar listesinden bahsetmek mümkün olmayabilir. Bununla birlikte olabildiğince kapsamlı ve farklı uygulama çeşitlerinden bahsederek, kimisinde bir miktar ayrıntıya girerek konuyu açıklayacağım.

  • Kirli bedenlerin temizlenmesi (I) -

İnsan bedeni de kokar!

Yemek kokar, çamaşır kokar, eşyalar kokar, çiçekler kokar da insan bedeni nasıl kokmaz?  Koku kirin ve temizlenme ihtiyacının sadece bir belirtisidir. Bunun gibi sayılabilecek pek çok belirtiden bahsetmek mümkündür. Hatta insanın farklı bölgelerinden farklı kokuların geleceğini ve bunun da son derece normal olduğunu bilmek gerekir... Örneğin ağız kokusu ile ter kokusu farklıdır. Ağız kokusunda altta yatan sebep, çoğunlukla diş çıkıntıları arasına yerleşen bakterilerin oluşturduğu uçucu sülfür bileşikleridir. İdrar kokusu, gaita kokusu ve gaz kokusu ile ayak veya koltuk altı, kasıklar bölgelerinin kokularının farklı ve ağır olması da yine birçok değişik etkinin kontrolü altındadır.

Tüm canlılar kokarlar. Fakat insan kokusu diğer canlılara göre çok daha fazla ve ağır bir kokudur. Özellikle insan cesedinin kokusu meşhurdur. Diğer canlıların cesetlerinin kokusu bu kadar ağır değildir. Bunun nedeni, insanın diğer canlılara göre çok daha fazla oranda kirlenme potansiyeline sahip olmasından gelir. Çünkü diğer canlıların insanlar kadar farklı ve lezzetli yiyecekleri yoktur. Bazı canlıların tükettiği gıdalar doğal ve temiz olduklarından bedenlerinde kirlenmeye neden olmazlar. Doğal olmayan gıda tüketiminde dünya üzerindeki canlılar içinde insan tartışmasız açık ara öndedir. Başına gelen sağlık sorunları da zaten en çok bu tüketimden kaynaklanır...

Modern çağ, insan bedenini kirletir

Vahşi hayatta ve balta girmemiş ormanlarda yaşamakta olan canlıların yaşam süreleriyle şehir hayatında veya bir hayvanat bahçesinde yaşayan hayvanların yaşam süreleri değişiktir. Dolayısıyla insan sağlığında ve yaşam süresinde şehir hayatının verdiği stres ve kirletici tüm etkiler aynı zamanda yaşam süresinin de kısalmasını sağlaması bakımından önemlidirler. Fazla yemek tüketmek, az hareket etmek, egzoz kokularına maruz kalmak, cep telefonlarının ve çeşitli manyetik kirlenmelerin baskısı altına girmek gibi sayılabilecek pek çok faktör insan bedenlerinin yavaşça ve kalıcı olarak kirlenmelerine neden olurlar. Özellikle otuz beş yaşından sonra bu kirlenmelerin bedenlerdeki kalıcılık oranı artış gösterir. Zira artık bedenler yaşlanma sürecine girmişler ve kendi kendilerini temizleyebilme özelliklerini kaybetmeye başlamışlardır.

Son zamanlarda birçok şey yapmış olmalarına rağmen bedenlerinden etrafa yayılan kokulara çözüm bulamamış insanlar; arınmak, temizlenmek ve etrafa yaydıkları kötü kokulardan kurtulmak için müracaat etmektedirler. Müracaat etmeyen ve ağzından etrafa kötü kokular yayan bir sürü insan ise aslında ciddi bir hastalanma süreci içinde olduğunun ne yazık ki farkında bile değildir... Bunlar bilerek/bilmeyerek etraflarındaki insanları rahatsız ederler. Kimileri günde on balon şişirebilecek kadar gazı etraflarına utana sıkıla bırakmak zorunda kalırlar. Kimileri de idrar ve gaita yoluyla bedenlerinden uzaklaştırmak suretiyle bu kokuları yaymaya devam ederler.

İlaç kullanmak beden kirliliğini artırır

Bedenlerindeki kokulardan kurtulamayanlarda birçok hastalık vardır. Bu insanlar yaşamakta oldukları kronik hastalıklar nedeniyle zaten çoğunlukla ilaç kullanmaktadırlar. Özellikle diyabet hastaları, yüksek tansiyon hastaları, kanser tedavisi görmekte olan hastalar, hazım bozukluğunu düzeltmek amacıyla ilaç kullananlarda, antidepresan ilaç kullanmakta olan hastalarda beden kokusunda artma meydana gelir. Hatta hazım sorunlarında özellikle barsaklarda gaz oluşumuna engel olduğu ifade edilen bazı ilaçları kullananlarda, barsak peristaltizmini düzenlemeye yönelik ilaç kullananlarda görülen kokular oldukça rahatsız edici boyutlara kadar ilerler.

Hazım sorunlarını gidermek amacıyla kullandıkları ilaçların bedenlerinde meydana gelen terleme ve kokuyu arttırdığını tespit etmiş dikkatli hastalarla karşılaşmak hekimler için güzel bir deneyimdir. Bazen hastalar hekimlere çok şeyler öğretmeyi farkında olmaksızın başarırlar. Fakat bunun için hekiminde hastası kadar dikkatli olması gerekmektedir.

Bedenlerimiz kirlenmeye açıktır

Her şey kirlenir ve aynı zamanda yaşlanır. Her ne kadar korunmak amacıyla üzerimize kıyafetler giyiyor kendimizi korumaya çalışıyor olsak da kirlenmekten tam olarak korunma imkânına maalesef hiçbirimiz sahip değilizdir. Sadece derimizden aldığımız yabancı maddelerle kirlenmeyiz. Asıl ve en önemlisi yediklerimiz, içtiklerimiz, kokladıklarımız, kullandığımız cihazlar vasıtasıyla kirleniriz.

Bu cümleleri okurken; peki bedenlerimiz neden kirleniyor? Bu kirlenmeyi engellemek için neler yapabiliriz? Beden kirlenmesi ne demektir? Gibi cevaplanacak birçok soru akıllara gelmektedir. Yazılarımızın ilerleyen bölümlerinde bunları özetleyerek ve basitleştirerek açıklamaya çalışacağız. Çünkü halkımız ve hatta Tamamlayıcı Tedavilerle ilgilenmeyen bazı meslektaşlarımız bedenin iç kirlenmesi hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değillerdir.

Birçok insanın beden kirlenmesinden anladığı sıradan bilgi derinin kirlenmesidir. Deri kirlenir ve banyo yapıldığında kısmen temizlenir. Günümüzde yaptığımız kısa duşlar ve alelade temizlenmelerimiz bedenimizin ve hatta derimizin temizlenmesine yetiyor mu? Bu soruya hayır diye cevap vermek zorundayız. Zira konuya hâkim hekimler beden temizliğinin kolayca gerçekleşemeyeceğini bilirler.

Gerçek temizlik, diğer doğru bir tabirle arınma; sadece bedenin en büyük organlarından veya alanlarından birisi olan derinin temizlenmesi işlemi değildir. Derinin temizlenmesi mümkündür ama insan sadece deriden ibaret bir canlı değildir. Derinin temizlenmesi için bile sadece banyo yapılması yeterli değilken, bedenin diğer organlarının temizlenerek arınması işlemi oldukça kapsamlı, kolay olmayan birçok evre, farklı ve kombine uygulamaları içermektedir.

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Aile Hayat bölümü’nde 03.08.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: Dr. Recai Yahyaoğlu / Türkiye
  • tags Etiketler: hasta, beden, temizlik,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Aile Hayat

    1. Çocuklarda okul fobisi
    2. MS hastaları için internette yanlış bilgilendirme tuzakları
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    5. En ağır imtihanları onlar yaşadı
    6. Gençlerde çatışma
    7. Çalışan kadınlar
    8. "Sentetik şeker beyne zarar verebilir"
    9. Cinselliği tetikliyor
    10. Abdurrahman Bin Avf
  • Diğer

    1. ''Kentsel Yoksulluk'' araştırması
    2. Bayraktar: "Tarımda, alan küçüldü, verim arttı"
    3. Organik tarım meraklılarına ''hobi bahçesi'' yetiştirilemiyor
    4. Civanperçemi ve atkuyruğunun kanserli hücrelere etkisi
    5. Pasaport için 1 ay önceden başvurulmalı
    6. Elma alzheimer ve parkinson hastalığının ilerlemesini engelliyor
    7. "Atık" deyip geçmeyin
    8. Bedensel engelliler için pantolon ürettiler
    9. Göz ameliyatlarında uyumaya son
    10. İstanbul'da NATO boru hattından hırsızlık
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    6. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Fetih namazı
    9. Şok Detay
    10. Regaip Geceniz mübarek olsun
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek