milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY

Kasımiye Medresesi, Ebul iz El Cezeri Müzesi olacak

09 EKİM 2010
CMT 16:09

[-] Normal [+]
  • Haber
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Tartışmalı bir şekilde Kasımiye Medresesi'nde yapılan Cemil İpekçi defilesinden sonra Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, bu tür etkinliklerin önüne geçmek için müze haline getireceklerini söyledi.

  • Kasımiye Medresesi, Ebu-l iz El Cezeri Müzesi olacak -

 

Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, medrese ile ilgili Mardinlilerin gösterdiği hassasiyetleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a aktardığını belirtti. Medresede bu tür etkinliklerin bir daha düzenlenmemesi için bu mekanı ünlü Üslam alimi ve dünyada ilk robotu yapan Ebul-iz El Ceziri'nin otomatlarının sergileneceği bir müzeye dönüştürme kararı aldıklarını anlattı.

Ayanoğlu, medresenin konsepti ile ilgili önümüzdeki hafta yapılacak kent konseyinde konuyu gündeme getireceklerini belirterek, "Belediye başkanı olarak kentte yoğun oluşan tepki ve şikâyetlerden sonra hassasiyetleri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la görüştüm. Kasımiye Medresesi'nin konumunu kendisine anlattıktan sonra buranın müze olarak kullanılması kararın verdik. Burada fiilen kullanılan bir cami var. Buna da saygı göstermek gerekir. Bu çok önemlidir. Ünsanları kutuplaştırıcı eleştirilerden müzakereci yöntem kullanılmalıdır. Diyalog olmadan demokrasi olmaz. Farklı düşünceler arasında diyalog olmadan hakikate ulaşamayız. Defile öncesi ve sonrasında yaşanan tartışmalar medresenin müze dönüşmesi ile son bulacağına inanıyorum." dedi.

Tarıhte sıbernetığın kurucusu olma şerefı onundur

Ayanoğlu, El-Cezeri'nin, su saatleri, otomatik kontrol düzenleri, fıskiyeler, kan toplama kapları, şifreli anahtarlar ve robotlar gibi pratik ve estetik birçok düzeni tasarladığını anlattı. Ayanoğlu, ayrıca bunların nasıl gerçekleştirileceğini anlatan 'Kitab-el Hiyal' adlı kitabın yazarı olarak tanındığını ifade ederek, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Tarihte sibernetiğin kurucusu olma şerefi onundur. Sibernetik; haberleşme, denge kurma ve ayarlama bilimidir. İnsanlarda ve makinelerde bilgi alışverişi, kontrolü ve denge durumunu inceler. Bu bilim, zamanla gelişerek bugün kullandığımız bilgisayarların ortaya çıkmasına imkan tanımıştır. Sibernetik ve otomatik sistemlerin başlangıcı konusunda; Fransızlar Descartes ve Pascal'ı; Almanlar Leibniz'i, İngilizler de R. Bacon'ı öne sürseler de, aslında Cezerî bunu ortaya koyan ve ilim dünyasına sunan ilk bilgindir. Kitapta, mühendislikle ilgili 50 farklı aletin plan ve işleyişi hakkında bilgiler de verilmiştir. Bizler de bu aletlerin bire bir kopyasını Kasımiye Medresesi'nde sergileyeceğiz. Sibernitik, bilindiği üzere; insanlarda, hayvanlarda ve makinalarda, karşılıklı haberleşme, kontrol, denge kurma ve yöneltme bilimidir. Ebuliz, Sibernitikteki Denge Durumu ya da Elektronikteki Ayarlama Sistemleri'ne el atmış ve başarı ile uygulamıştır. Çok çeşitli makinalar yapmış ve her bir makinesinde ayrı bir Denge durumunu kurmuştur. Bazı şekillerinde Hidro-mekanik tesirler ele alınmasına rağmen, bir diğer şekilde Hidro-Mekanik Güçten yararlanarak, şamandıra ve palangalar arasında 'Karşılıklı etkide bulunma' gibi ilginç düzenler, otomatik sistemler kurmuştur. Sonuç olarak Ebuliz İsmail bin Rezzaz El-Cezeri, Otomatik Kontrol Biliminin en zirvesinde dünyanın kabul ettiği alim, deha ve erişilmez bir mucittir."

 

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Haber bölümü’nde 09.10.2010 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: kasımıye, medrese, müze, mardin,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Haber

    1. Prof. Dr. Saraç: "Üniversiteler, bulunmamaları gereken bir yarışta"
    2. "Türkiye'de doğum yapan iki kadından biri sezaryen yaptırıyor"
    3. Niyâzî-i Mısrî'nin Limni'deki mezarını ve tekkesini kurtarma umudu
    4. Burhan Apaydın: "27 Mayıs, bir eşkıya hareketidir"
    5. Görsel kirlilik, resimlerle kapatılacak
    6. Terör örgütü, kaçırdığı 10 köylü serbest bıraktı
    7. Börek festivaline büyük ilgi
    8. "Yeraltından su çekerek depremleri durduralım" önerisi
    9. Alabalık üreticileri "ayı nöbeti" tutuyor
    10. ''Kentsel Yoksulluk'' araştırması
  • Diğer

    1. Sudan, Güney Sudan'ı BM Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti
    2. Şam yönetimi, katliamla ilgili her türlü sorumluluğu reddetti
    3. İran'da 9. Dönem Meclis'i göreve başladı
    4. Bayraktar: "Tarımda, alan küçüldü, verim arttı"
    5. Afrika'da akıl hastalarının çaresizliği
    6. "Hule katliamı" Arap Birliği acil toplanacak
    7. Afgan yetkililer: "NATO hava saldırısında 8 sivil öldü"
    8. Fetih namazı
    9. Fethimiz mübarek olsun!
    10. Fethin erleri hocasıyla buluştu
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Fetih namazı
    5. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    6. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    7. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    8. İktidarda figüran çatlağı
    9. Fethimiz mübarek olsun!
    10. Şok Detay
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek