Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, kriz döneminde küçük işletmelerin Kredi Garanti Fonu (KGF) şemsiyesi altında kredi almasının çok önemli olduğunu belirtti.

Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği‘nin bazı illerde Kredi Garanti Fonunu (KGF) oluşturduğunu ve bu kuruluşun küçük işletmelere bankalardan kredi alırken kefil olduğunu belirten Onatça, şunları kaydetti: ‘‘Adana‘da Sanayi Odası bünyesinde Kredi Garanti Fonu bulunuyor. Bu, bölgemizdeki iller içinde tek garanti fonu. DASİFED bünyesindeki dernekler üyelerini bu kuruluş hakkında bilgilendirmeli. Kuruluşlara doğrudan finans desteği sağlamayan Kredi Garanti Fonu da kendini anlatmak istiyor. İşbirliği yapılarak kefillik isteyen KOBİ‘lere yardımcı olunabilir.

Onatça, şöyle devam etti: ‘‘Irak pazarı bizim için önemli bir fırsat. Bu ülkede bilişim altyapısından, hastane inşaatlarına, elektrik üretim tesislerine kadar onlarca sektörde yatırım yapılacak. Bu yatırımlarda bölge iş adamlarının avantajı daha fazla. Her geçen gün büyüyen Irak pazarındaki paydan bizim daha fazla almamız gerekiyor. İskenderun-Irak arasındaki demiryolunun daha işler bir hale getirilmesiyle Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye gibi illerden buraya yapılan ihracat da şimdikinden birkaç kat daha artacak. Bu pazar krizden olumsuz etkilenen bazı sektörler için fırsat kapısı olabilir. İyi değerlendirilmesi gerek.‘‘ Onatça, Çukurova Kalkınma Ajansı dışında bölgede kurulacak olan Hatay-Osmaniye-Kahramanmaraş Kalkınma Ajansı‘nın da kısa sürede faaliyete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Muhabir: Haber Merkezi