ANKARA - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Suriye‘de her geçen gün artan şiddet olayları nedeniyle zor durumda kalan halka insani yardım ulaştırılması için devreye giriyor.
İİT yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Suriye‘de yaklaşık bir yıldır devam eden olaylarda çok sayıda insan evlerini ve kentlerini terk etmek zorunda kaldı.
Yaşanan şiddet olaylarında yaralanan ya da göç etmek zorunda kalan insanlara Suriye yönetimi tarafından izin verilmediği için uluslararası kuruluşlar düzenli yardım ulaştıramıyor.
Suriye‘de yaşanan insani krize müdahale etmek isteyen İİT, insani yardım departmanı aracılığıyla Suriye yönetiminden durum tespiti yapmak ve gerekli yardımları ulaştırmak için izin istedi.
İİT‘nin bu çağrısına uzun süre "Suriye‘de insani kriz yok, dolayısıyla yardıma da gerek yok" diyerek olumsuz yanıt veren Suriye yönetiminin, artan şiddet olaylarının ardından bu çağrıya kulak vermesi bekleniyor.
Suriye‘nin izin vermesi durumunda İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu‘nun insani işlerden sorumlu genel sekreter yardımcısı başkanlığında bir grubun ülkeye giderek durum tespiti yapmaları, ardından da gerekli yardımın Suriye halkına ulaştırılması planlanıyor.
Diyaloğun kesilmemesi için Suriye‘nin İİT üyeliğinden çıkarılmadığını vurgulayan yetkililer, Suriye yönetiminden insani yardıma izin verileceğine ilişkin olumlu sinyallerin geldiğini kaydettiler.
-İİT Irak‘taki mezhep anlaşmazlığında da devrede-
Üye ülkeler arasında demokrasi, insan hakları, şeffaflık, iyi yönetişim gibi evrensel ilkelerin gelişmesi için çalışan İİT, ABD‘nin çekilmesinin ardından mezhepler arası sorunların yaşandığı Irak‘ta da çözüm için devreye girdi.
İİT, Irak hükümeti ve diğer Irak topluluklarından gelen çağrılar üzerine Irak‘ta bütün kesimlerin katılımıyla bir toplantı düzenleyecek.
Henüz tarihi ve yeri kesinleşmeyen toplantıda ABD‘nin çekilmesinin ardından gruplar arasında gün yüzüne çıkan sorunların diyalogla çözülmesi için uzlaşı zemin aranacak.
İİT, Irak gibi Afganistan‘daki grupları da bir araya getirecek. "Ulema Konferansı" adı verilecek toplantının da henüz hazırlık aşamasında olduğu belirtildi.
İİT‘nin önemli bir çalışma alanı da insan haklarının korunması. Üye ülkeler ve üye olmayan ülkelerdeki Müslüman toplulukların haklarının savunulması amacıyla İnsan Hakları Komisyonu kuruldu.
Yeni kurulan ve 18 bağımsız üyeden oluşan bu komisyon yılda iki defa toplanarak rapor hazırlayacak.
-Türkiye İİT dönem başkanlığına aday-
Genel Sekreterliği‘ni halen Ekmeleddin İhsanoğlu‘nun yürüttüğü İİT‘nin şu anki dönem başkanı Senegal.
Türkiye, 2014 yılında dönem başkanlığını almak için aday ülkeler arasında. Diğer aday ülkeler ise İran, Azerbaycan ve Endonezya. Bu dört aday ülke arasında öncelikli olarak anlaşma zemini aranacak ancak anlaşma olmazsa seçime gidilecek.
Yetkililer, 2014‘te başlayıp 3 yıl sürecek dönem başkanlığı için Türkiye‘nin en güçlü aday olduğunu ifade ediyor.
İhsanoğlu‘nun Genel Sekreterliği ise 2014 yılının sonunda bitiyor. Bir sonraki Genel Sekreter‘in kurallar gereği Afrika kıtasında yer alan bir ülkeden seçilmesi gerekiyor.





