İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Dodurka, ‘‘acısız hayvan kesimi‘‘ konusunda yürüttükleri bir çalışma çerçevesinde, hayvanların kesilmiş başlarından beyin elektrosu alarak, kesimin ardından bir süre daha bilincin açık olduğunu ve hayvanların acı çektiğini ispatladıklarını bildirdi.

Prof. Dr. Dodurka, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan elektroşokla acısız hayvan kesiminin Türkiye‘de de hayata geçirilmesi için bir süredir devam eden girişimlerin bir kamuoyu yarattığını söyledi. Elektroşokla kesim konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı‘na bir sunum yaptıklarını, Din İşleri Yüksek Kurulu‘na, bölge müftülerine bu tekniği anlattıklarını ifade eden Dodurka, ‘‘Onların da görüşlerini istedik bu konuda. Genellikle yaklaşım çok modern ve anlayışlıydı. Herkeste ortak fikir, ‘hayvanın acı çekmesine hiç gerek yok, çünkü bu yöntem İslamiyet‘e ters değil‘ idi. Bunu orada çok rahat vurguladılar. Çünkü İslamiyet‘te önemli olan kanın akmasıdır ki biz araştırmalara baktığımız zaman elektroşok yöntemiyle kesilen hayvanlarda kanın çok daha rahat aktığını görüyoruz. Çünkü hayvan çok daha rahat bir ortamda kesiliyor, daha gevşek, stres yok, kan çok daha kolay boşalıyor‘‘ diye konuştu.

Tavuk kesimlerinde uygulanıyor

Bu yöntemin aslında Türkiye‘de tavuk kesimlerinde uygulandığını bildiren  Prof. Dr. Dodurka, ‘‘Yani ülkemizde bayıltarak kesim yapılıyor ve biz bunları yiyoruz‘‘ dedi.

Din otoritelerinin ve siyasetçilerin olumlu yaklaşımlarına karşın, toplumun bazı kesimlerinde bu yönteme karşı büyük bir direnç olduğuna işaret eden Dodurka, bazı insanların ‘‘hayvanların kesimi gerçekleştiğinde bilinçlerini kaybettiğini ve acı çekmediğini, bu nedenle elektroşokla kesimin gereksiz bir işlem olduğunu‘‘ iddia ettiklerini söyledi.

Muhabir: Haber Merkezi