milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • CİVANPERÇEMİ VE ATKUYRUĞUNUN KANSERLİ HÜCRELERE ETKİSİ
  • PASAPORT İÇİN 1 AY ÖNCEDEN BAŞVURULMALI
  • ELMA ALZHEİMER VE PARKİNSON HASTALIĞININ İLERLEMESİNİ ENGELLİYOR
  • "ATIK" DEYİP GEÇMEYİN
  • BEDENSEL ENGELLİLER İÇİN PANTOLON ÜRETTİLER
  • GÖZ AMELİYATLARINDA UYUMAYA SON

Gözler Anayasa Mahkemesi'nde

06 ARALIK 2009
PAZ 02:05

[-] Normal [+]
  • Gündem
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Kamuoyunun ortak kanaati: Parti kapatmak hiç bir sorunu çözmez

  • Gözler Anayasa Mahkemesi'nde -

 

Anayasa Mahkemesi, DTP'nin kapatılması talebiyle açılan davayı 8 Aralık Salı günü esastan görüşecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın iddialarına katılan davanın raportörü, partinin kapatılması gerektiği yönünde görüş bildirince gözler Yüksek Mahkeme'ye çevrildi. Kürt siyasetini yakından takip eden çevreler haklı bir endişe içinde son kararı bekliyor. Onlara göre DTP kapatılırsa 'ılımlı Kürtler' tasfiye olur. HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, muhtemel bir kapatma kararının kutuplaştırıcı bir yanının olacağını belirterek demokratik çözüme olan inancı azaltacağını savunuyor. DTP'nin kapatılması halinde ismi siyasi yasaklı kapsamına girecek eski DEP Milletvekili Mahmut Alınak ise legal zeminin kapatılmasının illegaliteye hizmet edeceği görüşünde.

Bugünlerde DTP'lilerde hem bir umut hem de bir endişe hâkim. Partinin ılımlı kanadı kapatılmayacakları inancında. En önemli referansları ise AK Parti'nin kapatılmaması. Bu çevrelerde "Devlet, AK Parti'yi kapatmadı, bizi de kapatmaz." görüşü hakim. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve ılımlı DTP'liler kapatma kararının demokratik çözüm çabalarını tasfiye edeceğini belirtiyor. Partinin kapatılması, özellikle çatışma siyasetinden beslenen DTP'liler için ise bir fırsat olarak kollanıyor. Bu çevreler, "Kürtler Meclis'ten dışlandı. Bugüne kadar kurduğumuz bütün partileri kapattılar" propagandası yapmaya hazırlanıyor.

Kapatılmaktan kurtulan HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, geçmişten günümüze yaşanan deneyimlerden yasakçı yöntemlerin, kapatmaların hiçbir zaman hiçbir soruna derman olmadığını gösterdiğini söyledi. "Kürt sorunu bağlamında Türkiye'nin yeterince sorunu var." diyen Bozyel, "Bu sorunların temel nedeni de dünden bugüne izlenen yasakçı uygulama ve anlayışlardır. Yasakçı düzenlemelerdir. O nedenle geçmişte çok kötü sicil oluşturan bu parti kapatmaların artık son bulması gerekiyor. Kapatma kararının kutuplaştırıcı bir yanı olacağı kesin. Gerilimi artıracağı ve demokratik çözüme olan inancı azaltacağı, dolayısıyla demokratik çözüm arayışlarını zayıflatacağı ortada. DTP meşru ve yasal bir partidir. Onu destekleyen belli bir Kürt kitlesi vardır. Öyle olsun olmasın şiddete başvurmadığı sürece hiçbir parti kapatılmamalı. DTP de kapatılmamalı." şeklinde konuştu.

"Legal zeminin kapatılması illegaliteye hizmettir"

DTP'nin kapatılması halinde ismi siyasi yasaklı kapsamına gireceklerden biri de eski DEP Milletvekili Mahmut Alınak. Parti hakkında kapatılma davası açılmış olsa bile partinin kapatılmaması gerektiğini dile getiren Alınak, bugünkü siyasal süreç ve geçerli olan hukuka göre parti hakkında kapatılma kararının verilmemesi gerektiğini belirtti. İllegalitenin hangi yöntemlerle ortaya çıktığının bilindiğini anlatan Alınak, "Legal kanallar kapatılınca düşüncelerini ifade etmek isteyen insanlar, sisteme muhalif olan insanlar kaçınılmaz olarak illegaliteye kayıyor. Bir siyasal düşünce kendisini ifade etmesine, kendisini örgütlemesine fırsat tanınmazsa, bu illegaliteye hizmet edecektir. Ama legal zemin açılırsa doğaldır ki illegalitede olan düşünce ve örgütlenmeler legalleşirler ve rahatlama olur." dedi.

Şiddet artar

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, savunmasını partinin kapatılması durumunda şiddetin artacağı tezi üzerine kurmuştu. Mahkeme heyetine HAK-PAR ve AK Parti kararlarını hatırlatan Türk, PKK ile bağlantılarının olmadığını ileri sürerek Venedik Kriterleri'ne atıfta bulunmuştu. Bu kriterlere göre, siyasi partiler ancak şiddeti savunma ve politik bir araç olarak kullanma durumunda kapatılabilir.  Partilerinin kapatılması durumunda sivil siyasetin değil şiddet ve çatışmanın yükseleceği tehlikesine dikkat çeken Türk, savunmasında şu mesajı vermişti: "DTP, Türkiye'de başta Kürt sorunu olmak üzere temel bütün sorunların kalıcı çözümüne dönük önemli bir role ve misyona sahiptir. Bu rolümüzü oynayabileceğimiz zeminler dahi yaratılmadan partimizin kapatılması büyük bir talihsizlik olacaktır. Özellikle Meclis'e girdiğimiz günden bu yana diyalog kanallarını zorlayarak akan kanı durdurmaya çalışan olağanüstü insani çabamızın görmezden gelinmesi, Türkiye'ye kazandırmak yerine maalesef ki kaybettirmiştir. Birlikte yaşamın mümkün olduğu, kardeşçe kucaklaşmanın hepimizin ortak özlemi olduğu, daha demokratik bir cumhuriyetin hepimizin hakkı olduğu inancını güçlü bir şekilde savunan partimiz, Türkiye demokrasisi açısından büyük bir şanstır.

 

 

 

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Gündem bölümü’nde 06.12.2009 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: dtp, anaysa, mahkeme,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Gündem

    1. Fetih namazı
    2. Fethimiz mübarek olsun!
    3. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    4. Milli Görüş barışın dilidir
    5. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    6. PKK yeniden çocuklara yöneldi
    7. Silvan'da teröristler mayın patlattı
    8. Göz nuru dantelleri "büyüteçle'' örüyor
    9. Karpuz, aç karnına ve çekirdekleriyle yenilmeli
    10. Cerrahi elçi
  • Diğer

    1. "Hule katliamı" Arap Birliği acil toplanacak
    2. Afgan yetkililer: "NATO hava saldırısında 8 sivil öldü"
    3. Kronik ağrılara manuel terapi ile birkaç dakikada son
    4. DGS'ye başvurular yarın başlıyor
    5. İstanbul dünya kongre şehirleri sıralamasında ilk10'da yerini korudu
    6. 'Cep Jam' öğrencilerin derse ilgisini arttırıyor
    7. Ayasofya'yla Konuşmak..
    8. Çatışmada şehit olmuş
    9. Toplu sınav sistemi için hedefi 2015
    10. Yakalanmamak için uyuşturucu yüklü aracı ateşe verdiler
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    6. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Regaip Geceniz mübarek olsun
    10. Fetih namazı
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek