Batı Şeria‘daki iki önemli dini mekanın İsrail tarafından "Ulusal miras listesi" kapsamına alınması tepkilere neden oldu Filistinliler sokaklara döküldü.

Netanyahu‘nun Filistin kentlerinden El Halil‘deki, Hz. İbrahim ile eşlerinin mezarının bulunduğu Halil İbrahim Camisi ile Beytüllahim‘deki Raşel Türbesi‘ni İsrail‘in "ulusal mirası" olarak niteleyen kararını protesto eden yüzlerce Filistinli  İsrail askerleriyle çatıştı.

El Halil yakınlarındaki İsrail askerlerine taş atan yüzlerce Filistinli genç, İsrail‘in mabedlere el uzatması kararını protesto etti.İsrail askerlerinin gösterici gençlere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle saldırdığı bildirildi. İlk haberlere göre, olaylar sırasında bir İsrail askeri yaralandı.

Erakat: Kararı kınıyoruz

İsrail Bakanlar Kurulu dün aldığı bir kararla Yahudiler tarafından, "Patrikler Mağarası" olarak bilinen Halil İbrahim Camisi ile Beytüllahim‘deki Raşel Türbesi‘nin "Ulusal miras alanları listesine" dahil edildiğini ilan etmişti. Camii içinde Hazreti İbrahim, İshak ve Yakup peygamberlerin mezarları da bulunuyor. Karara sert tepki gösteren Filistin‘in baş müzakerecisi Saeb Erakat, kararı kınadıklarını söyledi, "uluslararası toplumun, başta Filistinliler olmak üzere tüm Müslümanları provoke etmeye yönelik bu kararını yasadışı ilan etmesi" çağrısında bulundu.

Şeyh Taysir El-Tamimi: Uluslararası ve  kutsal kanunlara aykırıdır

Filistinli din adamı Şeyh Taysir El-Tamimi de, kararın "Filistin‘deki İslami mabedlere savaş anlamı taşıdığını" söyledi, "İsrail işgali ve işgalci yönetimin uygulamaları hem uluslararası hem de kutsal kanunlara aykırıdır" dedi.

1994 yılında bir yahudi radikal tarafından 29 Filistinli müslümanın katledildiği Halil İbrahim Camii‘nin büyük bölümü İsrailli yerleşimciler tarafından işgal edilerek sinagoga çevrildi.

Muhabir: Haber Merkezi