milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY

Emperyalistler virüs gibi yayılıyor!

02 NİSAN 2011
CMT 11:00

[-] Normal [+]
  • Medya
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Amerikalı devlet adamları her zaman, önemli ve Amerikan gücünü işin içine sokacak kadar değerli, fakat hayati olmayan dış politik çıkarları için, sınırlı askeri olanakları kullanmayı deneyimlemişlerdir.

Modern Libya'nın da bölgelerini içeren Berberi Devletleri'ne karşı savaştıkları Berberi Savaşları'ndan, Asya'da hücum gemisi diplomasisine ve son birkaç on yıldır gerçekleşen askeri müdahalelere kadar (Grenada, Lübnan, Somali, Irak üzerindeki uçuşa yasak bölge, Bosna, Kosova) Amerika Birleşik Devletleri çok kez, tüm kuvvetleriyle savaşa girmeden ordusunu kullanmanın yollarını aradı. Bazıları diğerlerinden daha başarılıydı; ama her halükarda asıl iş, bizim peşinde olduğumuz amaçlarla kullanacağımız olanaklar arasındaki dengeyi bulmaktı. Bedeller hakkında soru sormadığımız ve sadece olanakları artırdığımız zaman, kendimizi Vietnam'da bulduk.

Bir başkan için eğilim, bedeli ne olursa olsun ve söz konusu olan hayati veya ikincil çıkarlar için, kararlı bir zafer kazanmaya zorlanmaktır. Başkanlar büyük amaçların liderleri olmak isterler ve Libya harekatı kesinlikle iyi bir amaç. Fakat retorik ve amaçlar ne kadar görkemliyse, askeri harekat o kadar geniş oluyor. Ve sonra ABD Libya'nın kaderinin sorumluluğunu üstleniyor: kabilelere bölünmüş, sivil toplumu ve güçlü kurumları olmayan ve kırk yıldır Kaddafi'nin deliliğiyle yerle bir olmuş bir ülke. Bunu gerçekten, büyük ölçüde yalnız olarak üstlenmek istiyor muyuz? Diğerlerinin de buna dahil olması o kadar kötü bir fikir mi? Liberal bir yorumcu, Bingazi'deki kalabalıkların "Obama" diye değil "Sarkozy" diye tezahürat yaptıklarını esefle belirtmiş. Demek ki Libya'nın kurtulması yetmiyor; kurtarıcılar biz olmalıyız çünkü neticede bu onlarla değil bizimle ilgili.

Washington şimdi, askeri gücü biraz daha artırmanın, Kaddafi rejimini yerinden edeceğini umuyor. İşlerin iyi gitmesi için dua ediyorum. Fakat en iyisi olmasını umut ederken, diğer olası sonuçlar için plan yapmak çok daha akla yatkın olurdu. Askeri operasyon bir katliamın gerçekleşmesini önledi. Clinton yönetimi Balkanlar'da, Sırbistan'daki bir rejim değişiminin gerektirdiği bedeli ödemeye istekli olmadığını farketti. Bunun neticesinde Slobodan Miloseviç, hala bir başarı sayılan Bosna ve Kosova'daki eylemlerinden sonra ayakta kaldı ve daha sonra kendi halkı tarafından yerinden edildi. Sınırlı müdahaleler ile sınırlı  başarılar elde edilebilir; fakat aynı zamanda yıkıcı yenilgilerden de kaçınılabilir.

Bu ise bazıları için yeterince maço değil. Köşe yazarı Charles Krauthammer, "Eğer Viyana'yı almaya gidiyorsan, Viyana'yı al" diye gürledi. Bu sözler Napolyon'a; komşularının çoğunu işgal eden, her yerde zafer kazanmaya duyduğu açlık yüzünden altından kalkamayacağı işlere girişen, askerlerinden yüz binlercesini kurban eden, alçaltıcı bir yenilgiyi tadan ve sonunda bir adaya sürgün edilen egomanyak bir diktatöre aitti. Ben Obama'nın yerinde olsam, bu modeli es geçerdim.

Ferid Zekeriya STAR

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Medya bölümü’nde 02.04.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • tags Etiketler: emperyalizm, kapitalizm, modernizm,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Medya

    1. İlkeli ve ölçülü yayın yapmak medyanın görevidir
    2. Ajanslardan ortak deklarasyon
    3. İnternet medyasına sarı basın kartı
    4. GAP kendini amorti ediyor...
    5. TMSF, Cine 5'in El Cezire'ye devrini tamamladı
    6. Konya Tv, uydu yayınına geçti
    7. "Basın özgür olmalı ancak kontrolsüz güce de dönüştürülmemeli"
    8. Diyanet, 'tüketim ahlâkı'nı kapak yaptı
    9. Murdoch'un gazetelerine inceleme
    10. Murdoch: Daha güçlü çıkacağız
  • Diğer

    1. PKK yeniden çocuklara yöneldi
    2. Silvan'da teröristler mayın patlattı
    3. Göz nuru dantelleri "büyüteçle'' örüyor
    4. Karpuz, aç karnına ve çekirdekleriyle yenilmeli
    5. Cerrahi elçi
    6. Son bilet kimin olacak?
    7. Rıza Çalımbay Beşiktaş'ta
    8. Okan Yılmaz teknik direktör oldu
    9. Erdem Bursaspor'da
    10. Demirören'e borç bitiyor
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    6. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Regaip Geceniz mübarek olsun
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek