Tesk Genel Başkanı Palandöken, bölge toplantılarına Malatya'dan start veriyor. 12 ilin katılacağı ilk bölge toplantısında, "Yeni yol haritası çizilecek".
Göreve geldiği günden beri esnaf ve sanatkarların sorunlarını önce bilimsel olarak, daha sonra il il Türkiye'yi gezerek yerinde tespit eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 26 Ekim'de Malatya'da 12 il başkanı, yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreterlerinin katılacağı ilk bölge toplantısını gerçekleştirecek. Palandöken, toplantıda esnaf ve sanatkarların sorunlarının giderilmesi için yeni yol haritasının çizileceğini söyledi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyounu'nun (TESK) yaklaşık iki milyon esnaf ve sanatkarı üyesi ile Türkiye'nin en büyük anayasal meslek örgütü olduğunun altını çizen Başkan Bendevi Palandöken, "Ülkenin en ücra köşesindeki insanla ilgilenen, bunların ihtiyaçlarını tespit edip, bu ihtiyaçları vatandaşın ayağına götürerek onun hayatını kolaylaştıran, tüccar ve sanayicinin malını pazarlayarak ticareti geliştiren, ülkenin ve ülke insanının gerçek fotoğrafını en gerçekçi karelerle elinde bulunduran esnaf ve sanatkarlarımız, memleketin birliği, dirliği ve düzenini en fazla isteyen, buna en fazla ihtiyaç duyan ve bunun temini, tesisi ve devamı için her zaman en fazla fedakarlıkta bulunan sosyal ve ekonomik kesimdir" dedi.
İstihdamın yüzde 62'si esnafın sırtında
Esnaf-sanatkarların, nüfus çoğunluğu yanında, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal olmak üzere pek çok konuda büyük öneme sahip olduğunu belirten Palandöken, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizde istihdamın yüzde 62'ye yakın bölümünü mikro işletmeler oluşturmakta. Mikro işletmelerin büyük bir bölümü ise esnaf-sanatkar işletmeleridir. Kendileri ile birlikte büyük bir kitleye istihdam imkanı oluşturan, bir anlamda devletin yükünü azaltan esnaf ve sanatkarlar, aynı zamanda geleneksel usta-çırak ilişkisi ile iş piyasasına nitelikli eleman da yetiştirmektedir. Esnaf-sanatkarlar, ülkemizde her tür krizden en fazla etkilenen, buna karşılık her tür destekten ve teşvikten de en az yararlanan bir kesimdir. Hükümetlerce hazırlanan politika ve strateji belgeleri, plan ve projeler içinde hak ettiği yeri alamayan esnaf-sanatkarlar, bir türlü çözülemeyen sorunlar içinde boğulmaktadır" diye konuştu.
ESNAFIN SORUNLARI RAPOR HALİNE GELDİ
esnaf-sanatkarlarIN ve meslek kuruluşlarının sorunlarını ayrıntılı olarak tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek için, TÜBİTAK'a bağlı Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) ile birlikte Şubat 2008'de ve Mart-Mayıs 2009 tarihleri arasında bir dizi ortak akıl platformu gerçekleştirdiğini de kaydeden Palandöken, "Bu toplantılara birlik ve federasyonlarımızın başkan, yönetim kurulu üyeleri, genel sekreterleri ile ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşların temsilcileri katılmıştır. Esnaf ve sanatkarların ve meslek kuruluşlarımızın sorunlarının irdelendiği, çözüm önerilerinin ve projelerin geliştirildiği söz konusu toplantılar sonucunda ortaya çıkan raporlar kitap haline dönüştürülmüş ve başta Başbakanlık olmak üzere tüm Bakanlıklara, ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmiştir.
Ayrıca yine geçen bir yıllık süreç içinde teknik bir heyet ile tüm illerimizdeki birliklerimiz ve esnaf-sanatkarlar ziyaret edilerek, yerel düzeyde sorunlar dinlenmiş ve görüş alışverişinde bulunulmuştur" şeklinde konuştu.


Bu yazı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için
Etiketler:



