milli gazete

YayınlarVideoFotoğraf


  1. ARSIV
  2. VIDEO
  3. Sarı Sayfalar

  • ANASAYFA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • HABER
  • SPOR
  • AİLE HAYAT
  • KÜLTÜR

27 MAY 2012 PAZ
  • HABER INDEKSI
  • ANKET
  • BENİM SAYFAM

GERİ İLERİ
  • FETİH NAMAZI
  • FETHİMİZ MÜBAREK OLSUN!
  • FETHİN ERLERİ HOCASIYLA BULUŞTU
  • MİLLİ GÖRÜŞ BARIŞIN DİLİDİR
  • İSTANBUL, İSLAM DÜNYASININ LİDERLERİNE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
  • ÜŞÜTMEYE KARŞI ETKİLİ (CİĞEROTU)
  • BU OLACAK AYASOFYA!
  • TERÖR DEHŞETİ
  • KAHRAMAN POLİS CAN KAYBINI ÖNLEDİ
  • ŞOK DETAY

Çocukların elinden dedeleri tutsun!

06 HAZİRAN 2011
PZT 00:45

[-] Normal [+]
  • Kültür
  • Tavsiye Et
  • Yazdır
  • Yorum Yaz

Ömercik dedesinden hayatı öğreniyor da peki biz ne yapıyoruz? Resimli bir hikâye kitabı serisinden onları takip edip heybemize yardımseverlik, sevgi, saygı, tutumluluk, arkadaşlık, paylaşma, komşuluk gibi temel insani değerleri öğrenmeyi doldurmuş oluyoruz. Her kitapta iki hikâye olur da sonunda etkinlikler olmaz mı? Bilmece, bulmaca ve sorular bilgi dağarcığımızdaki hareketlenmeyi açıklıyor!

Sahi bir de dedeler vardı değil mi? Şehir hayatı, çekirdek aile derken nerede unuttuk onları? Şükür ki bizim toplumumuz henüz muasır medeniyet seviyesinin yalnızlığına yeterinden fazla tutulmadı da, çocuklar dedelerini, ninelerini özleseler de çoğunlukla görebiliyor, onlarla sohbet edebiliyor, 'dede'lik makamının önemini yaşayarak kavrıyorlar.

Yaş ilerledikçe, çoluk çocuğa karıştıkça hayatımızdaki 'büyük'lerin yerini yeterinden fazla anlamaya başlarken onlar tendeki 'emanet'i bırakıp toprağa dönüyorlar. Şehir hayatının karmaşasına rağmen aile değerlerini önemseyen bir toplumda hep kötü örneklere takılıp kaldık, içimizi açacak haberleri neredeyse 'yürekten' bir hasbihâl ile az hatırlar olduk, değil mi?

Dedelerin yerini kitaplar tutabilir mi? Bana sorarsanız tutmaz; hadi ortalamayı bulalım dedelerle kitaplar kıyaslanmaz. Ama dedemiz elimizden tutup bize hayatı öğretirken 'eskimez kitaplar'dan da unutulmaz 'mesel'ler anlatırsa çok da mutlu oluruz!

Şimdiki çocuklara çok da yüklenmeyelim. Şehir hayatı sıkışmışlığı yaşarken bir de üstlerine yeterinden fazla ders yükü bindiriyoruz. Sınavlar, sınavlar, sınavlar...

Hayat da bir sınav zaten, o yüzden bilgiyle sınanmak çok da yadırgatıcı olmamalı aslında.

Lafa daldık da unutur gibi olduk. Siz Ömercik'i bilir misiniz? Tabi, nerden bileceksiniz, henüz sizi bilgilendirmedim ki!

Efendiiiim, Çilek Kitaplar'a aşina olmuşuzdur, hani şu cicili bicili kapakları olan, içerikleriyle herkesin dikkatini çeken kitapları bizlere sunan yayınevi. İşte Ömercik dedesinden hayatı oradan çıkan kitaplarda öğreniyor. Daha doğrusu, o öğreniyor, biz de onları okurken 'bilgi dağarcığımızı' genişletiyoruz.

Hikâyelerle değer eğitimini okura sunan kitapların 6 yaş grubu çocuklara yönelik hazırlandığını belirtelim. Her bir kitapta ikişer hikâye yer alıyor ve toplam yirmi dört hikâyeyi okumuş oluyoruz seriyi bitirdiğimizde. Hikâyelerde yardımseverlik, sevgi, saygı, tutumluluk, arkadaşlık, paylaşma, komşuluk gibi temel insani değerlerin öne çıktığını söylemiş olayım. Ardından eklemek isterim ki, Hikmet Ulusoy'un kaleme aldığı hikâyelerle iş bitmiyor. Yazar bize bir de hikâyelerin anlaşılmasını sağlamak için her kitap içinde etkinlikler sunmuş. Konuya göre tekerleme, bulmaca, bilmecelerin yer aldığı etkinlikler zihnimizin canlanmasına da vesile oluyor bu arada. Neler mi var kitaplarda. Şöyle bir göz atalım bakalım, bize sunulan 'değerler' nasıl hikâyeleşmiş?

İlk kitap "Dedem korkak değilmiş" başlığını taşıyor. Ömercik dedesinden sabır ve merhameti öğreniyor. A, Zeynep Durusu'nun kitapları resimlediğini belirtmedim değil mi? "Ali'nin sevinci"nde hastayı ziyaret etmek ve arkadaşlığı öğreniyor Ömercik. Hele ki dedeciğin yaşadıklarından çıkardığı dersleri tatlı sözlerle anlatması yok mu!

"Gülümseten ıslık" bize çok önemli bir gerçeği hatırlatıyor: Tebessüm sadaka gibidir" Olumlu olmak ve hoşgörü göstermek hayatımıza 'gülümseme' gibi girsin. "Paylaş ki çoğalsın" hikâyesinde paylaşmak oyuncaklar üzerinden anlatılıyor. "Kaplumbağanın bakışı" hikâyesinde kötülüğü engellemek ve hayvan sevgisi ele alınıyor. Ömercik'in kedisinin çok tatlı olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Zeytin neden hastalandı? Ömercik ilk orucunu nasıl tuttu, bunları kitaptan okursunuz artık. "Kağıt uçak" yaparken çevre hakkında bildiklerimizi sınadık mı? İşte bu hikâyede Ömercik tasarruflu olmayı ve bir şeyin değerini bilmeyi öğreniyor. "Burcu'nun gözyaşları" niçin akıyor? Doğruluk ve sözünde durmak bu hikâyeden bize kalan 'değer'ler. Kim ağaç dikmeyi istemez ki? "Ağaç dostları"nda doğa ve sevgi yer alıyor. "Top ve kitap"ta zamanı iyi kullanmak, anne sevgisi dikkatimizi çeken en önem verdiğimiz iki değerli şey. Anneciğinizin yanağına bir sevgi öpücüğü kondurmadıysanız, fazla beklemeyin. "Bir tas sıcak çorba"dan ne olur demeyin. Yardımlaşma ve komşuluk asla bitmemesi gereken en önemli hasletler. Ömercik alışverişlerde oğlu dışında kimsesi olmayan "Selma Teyze"yi unutmaz da o Ömercik'i unutur mu? Almanya'ya gitmeden önce 'teşekkür etmek için' sınıfa kadar gelen Selma Teyze'nin bir de hediyesi var Ömercik'e. Yardımseverlik ve tutumluluk bu hikâyeden hissemize düşendir.

"Rıza Amca'nın Meyve Bahçesi"ni unuttuğumuzu mu sandınız. İzin almadan bahçeye girerseniz dedenizin nasihatleri size ilaç gibi gelecektir. O zaman hissemize bu kez sevgi ve kazandığını yemek düşsün.

Kitapların hepsini bana anlattırmayın, okumaya da kalsın!

Geri izlemetrackback
  • staticsBu yazı Kültür bölümü’nde 06.06.2011 tarihinde yayınlandı
  • feedBu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
  • yer Kaynak: Yılmaz Mete Er / Türkiye
  • tags Etiketler: aile, hayat, peygamber, çocuk, çocuk sevgili, eş, karı-koca,
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.
shape
  • Kültür

    1. Tekkeler niye kapatıldı?
    2. Savaşın acı dolu izleri bu müzede
    3. Zile Kalesi restore ediliyor
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    6. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    7. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    8. Dünyanın hazinesi Türkiye kütüphanelerinde
    9. Toz Kanatlı Kelebek Necip Fazıl Kısakürek
    10. İmamların oynadığı tiyatro ayakta alkışlandı
  • Diğer

    1. Fetih namazı
    2. Fethimiz mübarek olsun!
    3. Fethin erleri hocasıyla buluştu
    4. Milli Görüş barışın dilidir
    5. İstanbul, İslam dünyasının liderlerine ev sahipliği yapacak
    6. Ayasofya'yla Konuşmak..
    7. Çatışmada şehit olmuş
    8. Toplu sınav sistemi için hedefi 2015
    9. Yakalanmamak için uyuşturucu yüklü aracı ateşe verdiler
    10. Sezaryene neşter
  • Çok Okunanlar

    1. Iskarta tanka 500 milyon avro
    2. Yelkenler indirildi
    3. Bu olacak Ayasofya!
    4. Bu kadarını Deli Dumrul bile yapmadı
    5. Halkımız gösterilene değil, gizlenene baksın
    6. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    7. İktidarda figüran çatlağı
    8. Şok Detay
    9. Regaip Geceniz mübarek olsun
    10. Yasa geri çekilsin
  • Çok Yorumlanan

    1. Nefes yolları rahatsızlıklarına, Sinirli Ot
    2. Böbrek taşına karşı ,kuşkonmaz
    3. İsim koyarken nelere dikkat etmeliyiz?
    4. Üstad Necip Fazıl anılıyor
    5. Zamma toplu savunma!
    6. Vefatının 30. yılında Hamid Aytaç
    7. Fırçasıyla gönül köprüleri inşa ediyor
    8. Cepheden Haber Var oyunu izleyenleri duygulandırdı
    9. Mourinho, İstanbul'a geliyor
    10. Fenerbahçe'den 5 ayda 27 şampiyonluk
Günün Haber İndeksi
Arşiv & Arama
Gazete Aboneliği | Gündem | Ekonomi | Dünya | Haber | Kültür Sanat | Spor | Medya | Sayfa Başı
Kullanım Şartları | Seri İlan Kullanım Şartları | Seri İlan Hizmetin İade Şartları | Gizlilik İlkeleri | Kurumsal |Yazarlar | Multimedya | Arşiv | Reklam |Irtibat
Sponsor Bağlantılar : Kombi | Özgür Kocaeli Gazetesi

Firma Kayıt rss

Yardım ve Sık Sorulanlar FAQ

Copyright 2005 - 2008 Milli Gazete Basın Yayın A.Ş

prodestek