Bulgaristan‘da Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini iktidar partisi GERB‘in adayı Rosen Plevneliev kazandı.
Bulgaristan‘da Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Rosen Plevneliev, "Modern devletçilik ve Bulgaristan"ın Avrupalı gelişimi için çalışacağız" dedi. İktidardaki GERB (Arma) partisinin adayı olarak seçimin ikinci turunu kazanan Plevneliev, başkent Sofya‘nın Ulusal Halk Sarayı‘nda (NDK) kurulan Uluslararası Basın Merkezi‘nde düzenlen ilk basın toplantısında seçim sonuçlarını değerlendirirken, "Bundan sonra Bulgaristan‘ın iyiliği için günde 24 saat çalışacağız" dedi.
Plevneliev, özellikle adalet, sağlık, devlet idaresi ve sanal hükümet alanında reformlara hız vermeye söz verdi. Dış siyaset alanında "Bulgaristan daima milli güvenliğini savunacak" diyen Plevneliev, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizin dış siyasetinde sorun yaratan ‘casus büyükelçiler‘ sorununa kesin çözüm bulmaya çalışacağız. Dışişleri bakanlığımızın taze, genç kana ihtiyacı var ve biz genç insanlara fırsat vereceğiz. (Ülkeyi 1989 yılına dek yöneten) Totaliter devleti bir an önce unutmaya çalışacağız."
Rosen Plevneliev, "Cumhurbaşkanlığı olarak bundan sonra ülkenin ulusal çıkar savunması alanında sahada forvet olarak çalışacaklarını" da kaydetti.
Başbakan Borisov
Basın toplantısında konuşan GERB partisinin lideri Başbakan Boyko Borisov da, 5 yıl sonra cumhurbaşkanı adayı olma konusundaki kararının değiştirdiğini belirterek, "Hayatımın son zamanını rahat yaşamak istiyorum. Cumhurbaşkanı adayı olmayacağım" dedi. Borisov, "partisinin iktidarının ülkeyi 1989 yılına dek yöneten komünizm rejiminin inkarı olduğunu" vurgulayıp, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugünlerde İkinci Dünya Savaşı‘ndan sonra en zor günleri yaşıyoruz. Komünistlerin katliamları, kilise kundaklamaları, kurdukları toplama kampları halen unutulmuş değil. Rakiplerimiz olan eski komünistler (Bulgaristan Sosyalist Partisi) 15ñ16 yaşlarında çocuklar bile katlediyordu. Biz geleceğe doğru bakıyoruz. Bulgaristan tam Avrupalı bir ülke olacak." Cumhurbaşkanı olarak 5 yıllık bir dönem için seçilen Rosen Plevneliev ve yardımcısı Margarita Popova Ocak 2012‘de yemin ederek göreve başlayacaklar. Anamuhalefet Bulgaristan Sosyalist Partisi‘nin desteği ile 10 yıl önce seçilen Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov, Plevneliev-Popova‘nın seçim başarısını kutlayan ilk politikacılardan biri oldu.





