Türkiye‘nin Mart-Mayıs döneminde yapacağı 43.3 milyar TL‘lik iç borç ödemesinin yüzde 28‘ini oluşturan 12.1 milyar TL‘lik bölümünü faiz yükü oluşturacak. 3 aylık dönemde gerçekleştirilmesi öngörülen 2.8 milyar TL‘lik dış borç servisinin ise yüzde 43‘ü, yani 1.3 milyar TL‘si faiz ödemelerinden meydana gelecek.
İç borçlanma stratejisi çerçevesinde Hazine Müsteşarlığı‘nın Mart-Mayıs döneminde yapacağı 43.3 milyar TL‘lik iç borç ödemesinin yüzde 28‘ini faiz yükü oluşturuyor. 3 aylık dönemde yapılacak olan 2.8 milyar TL‘lik dış borç servisinin ise yüzde 43‘ünün faiz ödemelerinden gerçekleşmesi öngörülüyor.
İç Borçlanma Stratejisi‘ne göre Hazine Müsteşarlığı‘nın Mart-Mayıs döneminde gerçekleştireceği toplam 43.3 milyar TL‘lik iç borç ödemesinin 12.1 milyar TL‘sini faiz ödemeleri oluşturacak. Böylece iç borç ödemelerinin yüzde 28‘i faize gidecek.
Hazine Müsteşarlığı, Mart ayında 1.1 milyar TL, Nisan ayında 1.2 milyar TL ve Mayıs ayında 0.5 milyar TL olmak üzere toplam 2.8 milyar TL‘lik dış borç servisi gerçekleştirecek. Dış borç servisinin yüzde 43‘ünü oluşturan 1.2 milyar TL‘lik bölümünü faiz ödemelerinden meydana gelecek.
2 ayda 10.6 milyar faiz ödedi
Hazine Müsteşarlığı‘nın Ocak ve Şubat aylarında gerçekleştirdiği 39.9 milyar TL‘lik iç borç ödemesinin 8.8 milyar TL‘sini faiz ödemeleri, 31.1 milyar TL‘sini ise ana para oluşturmuştu. Anılan dönemde yapılan 4 milyar TL‘lik dış borç ödemelerinin ise 1.8 milyar TL‘si faiz yükünden meydana gelmişti. Böylece Ocak ve Şubat aylarında borç servisinde faiz için ödenen para 10.6 milyar TL‘ye ulaştı. 5 aylık dönemde ise bu rakamın 23.9 milyar TL‘ye ulaşması öngörülüyor.
2010‘da 50.7 milyar TL faiz ödenecek
Hazine Müsteşarlığı‘nın 2010 Yılı Finansman Programı‘na göre bu yıl 149.6 milyar TL‘si anapara ve 50.7 milyar TL‘si faiz olmak üzere toplam 200.3 milyar TL tutarında borç servisi gerçekleştirecek. Borç servisinin 182.6 milyar TL‘si iç borç, 17.7 milyar TL‘si dış borç servisi olarak yapılacak. 2010‘da iç borç servisinin 153.6 milyar TL‘lik kısmı piyasaya yapılacak ödemelerden, 20.4 milyar TL‘lik kısmı kamu kurumlarına rekabetçi olmayan teklif yoluyla gerçekleştirilen satış ödemelerinden, 8.6 milyar TL‘lik kısmı ise Merkez Bankası‘na gerçekleştirilecek ödemelerden oluşturulacak.





