Özgün

Uşak’ın meşhur 12 yemeği

Anadolu’nun zengin mutfakları sayıldığında adı geçmese de kendine has yemeklere sahip olan Uşak mutfağı adeta değeri bilinmeyen bir hazinedir. Sebze ve ot çeşitliliği açısından zengin olan Uşak’ın en iyi 12 yemeğini sizinle buluşturuyoruz.

Abone Ol

Hak ettiği değeri göremeyen Uşak mutfağında birbirinden lezzetli yemek tarifleri bulunur. Çok sayıda et yemeğinden sebze yemeklerine, hamur işlerinden çorba çeşitlerine kadar pek çok seçeneğe rastlamak mümkündür. Bölgeyi ziyaret edenlerin tatmadan dönmemesi gereken çok sayıda yemek tarifi vardır. Batı ve Orta Anadolu arasında köprü görevi gören Uşak mutfağının yemekleri bu anlamda zengindir.

Ebem Köftesi

Uşak’ta bayram vakitlerinde geleneksel olarak yapılan bu köfte diğer köfte çeşitlerinden oldukça farklıdır. Ebem köftesinin en büyük özelliği sütten kesilen ve özgürce dolaşan büyükbaş hayvanların etleriyle yapılmasıdır. Büyükbaş hayvanlarının etki oldukça serttir. Bu nedenle köfte hazırlanırken etler dövüldükten sonra pişirilir. Ebem köftesi, Uşak mutfağının simgelerinden biridir.

Keşkek

Ülkemizin dört bir yanında karşımıza çıkan keşkek, Uşak’ta sıklıkla tüketilir. Özellikle düğün gibi özel günlerde misafirlere ikram edilir. Uşak yöresine ait keşkeğin yapımında dövülmüş buğday, et suyu ve tereyağı kullanılır. İsteğe bağlı olarak et yerine tavuk suyu da kullanılabilir. Keşkeğe tadını veren en önemli detay ise üzerinde gezdirilen sostur.

Alacatene

Yeşil mercimeğin kavrulmuş soğan ve bulgur ile harmanlandığı bu lezzet akşam yemeklerinde karşımıza çıkar.

Ciğer Sarması

Edirne’nin meşhur yemeği olan ciğer sarması, Uşak yöresinde farklı bir şekilde yapılır. Pirinç ve kuş üzümünün başrolde olduğu iç harç, kuzu ciğere sarılır. Sıcak bir şekilde servis edilir.

Döndürme Böreği

Ulubey döndürmesi olarak da bilinen bu börek genellikle kahvaltılarda tüketilir. El açması olarak hazırlanması gereken döndürme böreğinin iç harcına peynir ya da ıspanak eklenebilir. Çayın yanında tüketilen bu böreğin çıtır bir kıvamı olur.

Et Basması

Uşak’ın en çok bilinen lezzetlerinden biri olan et basması, şehrin dört bir yanındaki restoranlarda bulunur. Dana kıyma ile hazırlanan et basmasının kendine has bir lezzeti vardır.

Çömlek Kebabı

Şehrin meşhur et yemeklerinden biri olan çömlek kebabının en önemli özelliği erkek keçi ya da koyun etinden yapılmasıdır. Çömlek eti olarak da anılan bu yemeğin içinde et, soğan, domates, biber ve patates bulunur. Bu malzemeler karıştırılarak bir çömleğe eklenir. Ardından bu çömlek mangal ateşinin tam ortasına gömülür. Uzun saatler boyunca pişen çömlek kebabı ağızları sulandıran bir lezzete sahiptir.

Muska Böreği

Türkiye’nin dört bir yanında karşımıza çıkan muska böreğinin Uşak versiyonunda bazı değişiklikler bulunur. Muska böreğinin iç harcı ıspanak, soğan ve pul biberden oluşur. Uşak versiyonu muska böreği farklı olarak tava yerine fırında pişirilir. Genel olarak çayla ya da yoğurtla tüketilir.

Tarhana Çorbası

Uşak’ta yapılan tarhana çorbasının yapımı bir hayli farklıdır. Tarhana yaklaşık olarak 20 gün boyunca bir çömleğin ya da geniş bir kabın içinde bekletilir. Tarhana çorbasının yapımında un, yoğurt, süt, yeşil ve kırmızı biber kullanılır. Tercihe bağlı olarak nohut ya da fasulye ile pişirilebilir.

Katmer

Anadolu’da yaygın olarak tüketilen katmerin kökeni bazı kişilere göre Uşak’tır. Bu yörede yapılan katmerin farklı çeşitleri mevcuttur. Damak zevkine bağlı olarak susamlı, haşhaşlı ve tahinli seçenekleri tüketilebilir.

Cendere Tatlısı

Uşak’ın meşhur tatlısı cendere görünüş olarak burma tatlısını andırır. İncecik yufkanın içine ceviz doldurularak pişirilir. Şerbetlenip servis edilir.

Demir Tatlısı

Kızartılarak yapılan demir tatlısı kendine has bir görünüşe sahiptir. Tatlı adını hamura demir kalıplarla şekilde verilmesinden dolayı alır.