Birçok yörede farklı farklı şekillerde hazırlanan toyga çorbası hem yetişkinler hem de çocuklar için tercih edilebilir. Doyurucu ve besleyici özelliklere sahip olan bu çorba, bazı yörelerde pazı kullanılarak yapılsa da orijinal toyga çorbası tarifinde pazı yoktur.
Toyga çorbası ülkemizin dört bir yanında hazırlanıp tüketiliyor olsa da esasen Amasya yöresi ile özdeşleşmiştir. Arzuya bağlı olarak soğuk olarak da tüketilebilen bu çorba, diyet süreçlerini de büyük ölçüde desteklemektedir. Peki, toyga çorbası nasıl yapılır? Toyga çorbası yaparken nelere dikkat etmek gerekir? İşte tarife dair ayrıntılar…
TOYGA ÇORBASI TARİFİ MALZEMELERİ
Toyga çorbası tarifinin malzeme listesi, farklı çorba tarifleri hazırlamak isteyen pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Yoğurt çorbası, ayran aşı çorbası gibi çorba tariflerine benzeyen toyga çorbası, malzeme listesi itibari ile ekonomik olarak değerlendirilebilir.
Toyga çorbası tarifinin yapımında kullanılan malzemeler şu şekilde sıralanabilir:
- 2 yemek kaşığı un, 6 su bardağı sıcak su, 1 su bardağı haşlanmış nohut, yarım su bardağı yarma buğday (haşlanmış ya da 1 gece önceden suda bekletilmiş olacak), yarım tatlı kaşığı tuz, 1 tane yumurta sarısı, 1 su bardağı süzme yoğurt.
- 1 tatlı kaşığı kuru nane, 2 yemek kaşığı tereyağı (üzeri için).
Yukarıda paylaşmış olduğumuz malzemeleri kullanarak 4 kişilik toyga çorbası hazırlayabilirsiniz.
TOYGA ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Toyga çorbası tarifinin yapımı oldukça pratiktir. Hem ara öğün hem de başlangıç olarak tüketime uygun olan bu çorba, herkes tarafından kolaylık ile hazırlanabilir.
Toyga çorbası tarifinin yapımına yarmaları ve nohutları uygun bir tencerenin içerisine alarak başlayın. Ardından sıcak suyu da tencereye ekleyip ocağın altını yakın.
Yarmalar ve nohutlar haşlanırken çorbanın terbiyesini hazırlayın. Bunun için yoğurdu, tuzu, yumurtayı ve unu bir kaseye alıp iyice karıştırın. Tüm malzemeler birbirlerine karışıp homojen bir kıvam elde ettikten sonra terbiyeyi çorbanın içerine ekleyin. Yavaş yavaş döktüğünüz terbiyenin ardından ocağın altını en kısık ayara getirin. 15 dakika kadar bu şekilde kaynattığınız çorbanızı kaselere paylaştırdıktan sonra tereyağı ile birlikte kızdırdığınız naneyi çorbaların üzerine dökün. İşte bu kadar, toyga çorbanız hazır. Afiyet olsun!
TOYGA ÇORBASI TARİFİNİN PÜF NOKTALARI
Toyga çorbası tarifinin uygulanışı bir hayli pratik olsa da bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Bu kapsamda öncelikle yarmalar ile nohutların aynı yumuşaklıkta olduğundan emin olun. Aksi takdirde yumuşak kıvamda olan diğer ürün pişene kadar eriyip, kaybolabilir. Eğer bir bakliyat ürünü diğer üründen daha sert ise tencereye önce sert olanı ekleyip suda haşlanmasını sağlamak uygun olacaktır.
Toyga çorbası tarifinin yapımında dikkat edilmesi gereken bir diğer püf nokta da terbiyenin çorbaya eklendiği aşama ile ilgilidir. Terbiyeyi tencereye dökmeden önce mutlaka ısı dengesini yakalayın. Bunun için de terbiyenin içerisine 2- 3 kepçe kadar tenceredeki sudan eklemek gerekir. Bu şekilde terbiye ile suyun sıcaklığı dengelenecek ve kesilme yaşanmayacaktır.
TOYGA ÇORBASI TARİFİNİN YANINA NE GİDER?
Toyga çorbası; ızgara köfte, et/ tavuk sote, biber dolması, patlıcan musakka, fırında soslu tavuk veya patates oturtma gibi lezzetler ile birlikte servis edilebilir.
TOYGA ÇORBASI KAÇ KALORİ?
Yapılan hesaplara göre 1 porsiyon toyga çorbası yaklaşık olarak 170 kcal’dir.