Ekonomi

Tarlada 10 TL, tezgâhta 40 TL: Pancarda fiyat farkı çiftçiyi bezdirdi!

İzmir'in bereketli Gediz Ovası, bu yıl da şalgam suyu ve turşu gibi kışlık gıdaların temel maddesi olan kırmızı pancar hasadıyla hareketlendi.

Abone Ol

İzmir’in Menemen ilçesine bağlı verimli Gediz Ovası, kırmızı pancar hasadına ev sahipliği yapıyor. Şalgam suyu ve turşu başta olmak üzere pek çok kışlık tüketimin hammaddesi olan kırmızı pancar, hem iç piyasanın hem de ihracatın önemli bir kalemi olarak öne çıkıyor.

- BEREKETLİ TOPRAKLAR, ZORLU HASAT!

Menemen Ovası’nda binlerce dönüm alanda ekimi yapılan kırmızı pancardan yıllık ortalama 40 bin ton rekolte elde ediliyor.

Tarım işçileri, Ağustos ayında ekilen ve çimlenme aşaması hassas olan bu ürünü hasat etmek için Ekim ayından Mart ayına kadar sürebilen zorlu bir mesai yürütüyor.

Yağışlı havalar nedeniyle çamurlanan tarlalarda büyük bir emekle topraktan sökülen pancarlar, titizlikle boylarına göre ayrılıyor, temizleniyor ve çuvallanarak sevkiyat için kamyonlara yükleniyor.

Tarım işçisi Helin Özgün, "Biz yağmur çamur dinlemeden çalışarak ürünleri köklüyoruz. Bu dönemde sökülen ve saplarından salata da yapılabilen pancarlar, havuzlarda çamurdan arındırıldıktan sonra hale ve marketlere ulaşıyor" diyerek hasattaki zorlu koşulları aktardı.

- ÜRETİCİNİN FİYAT ÇIKMAZI: 4 KAT FARK!

Bölge ekonomisine büyük katkı sağlayan ve özellikle Adana ile Mersin’deki şalgam suyu fabrikalarının ana tedarikçisi olan ‘Kırmızı Elmas’, kalitesiyle ihracat potansiyeli de taşıyor. Ancak üretimden tüketime giden zincirdeki fahiş fiyat farkı, üreticinin en büyük şikâyeti.

Yaklaşık 20 yıldır babadan kalma mesleği sürdüren üretici Turgay Yıldırım, tonaj ve verimden memnun olmalarına rağmen fiyatların çiftçiyi mağdur ettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Yağmur, soğuk ve çamur demeden çalışmaya devam etsek de ne yazık ki ürünümüz hak ettiği değeri bulamıyor; tarlada 10 liraya çıkan mal pazarda ve marketlerde ortalama 40 liradan satılırken, yüksek girdi maliyetleri altında ezilen yine çiftçi oluyor. Tonaj ve verimden memnun olsak da fiyat konusunda yaşadığımız mağduriyet nedeniyle bu işin sonunun nereye varacağını bilemiyoruz.”

Ürünü paraya çevirme sürecinin 90-100 gün sürmesi gibi meşakkatli süreçler nedeniyle yeni neslin tarımdan uzak durduğunu belirten Yıldırım, şifa deposu olan kırmızı pancarı mevsiminde tüketmeleri için halka çağrı yaptı.