Aile & Yaşam

Patlamış mısır kaç kalori? Besin değeri, faydaları

Patlamış mısır, büyük-küçük herkesin bayılarak tükettiği, sinemanın vazgeçilmezi bir abur cuburdur. Bu makalede, patlamış mısır ile ilgili farklı ayrıntıları sunacak; kalorisini, besin değerlerini, faydalarını ve zararlarını geniş perspektifle ele alacağız.

Abone Ol

Patlamış mısır, herkesin bayılarak tükettiği leziz bir atıştırmalıktır. Patlamış mısır, doğru miktarda ve doğru yağ ve tuz oranı ile tüketilir ise oldukça faydalı bir gıdadır. Bu yazıda, başrolümüz patlamış mısır! Gelin, mısırın en lezzetli halini birlikte keşfedelim!

Patlamış Mısır Kaç Kaloridir?

1 avuç patlamış mısır 29 kcal’dir. Kalori değerleri; mısırın içerdiği tuz ve yağ oranına bağlı olarak değişebilir.

Patlamış Mısırın Besin Değerleri

Karbonhidrat:

  • 100 gramda: 39.62 gram
  • 1 porsiyon 10.6 gram

Protein:

  • 100 gramda: 6.47 gram
  • 1 porsiyon: 1.73 gram

Yağ:

  • 100 gramda: 36.67 gram
  • 1 porsiyon: 9.81 gram

Lif:

  • 100 gramda: 7.88 gram
  • 1 porsiyon: 2.11 gram

Kolesterol:

  • 100 gramda: 0 mg
  • 1 porsiyon: 0 mg

Sodyum:

  • 100 gramda: 363.87 mg
  • 1 porsiyon: 97.34 mg

Potasyum:

  • 100 gramda: 207.79 mg
  • 1 porsiyon: 55.58 mg

Kalsiyum:

  • 100 gramda: 5.14 mg
  • 1 porsiyon: 1.38 mg

Vitamin A (IU):

  • 100 gramda: 122.37 IU
  • 1 porsiyon: 32.74 IU

Vitamin C:

  • 100 gramda: 0 mg
  • 1 porsiyon: 0 mg

Demir:

  • 100 gramda: 1.9 mg
  • 1 porsiyon: 0.51 mg

Patlamış Mısırın Faydaları

  • Patlamış mısırın besin değerleri yüksektir; ancak tuz ve yağ oranı arttıkça besin değeri düşer.
  • Diyabet hastaları, evde hazırlanan yağ ve tuz oranı düşük patlamış mısırları ölçülü bir şekilde tüketebilir. Kan şekerini düşürdüğü için iyi bir ara öğün alternatifidir.
  • Patlamış mısırda antioksidan maddeler bulunur. Sağlıklı şekilde hazırlanıp ölçülü tüketildiğinde, hastalıklardan ve kanserden koruyucu etkisi vardır.
  • Almanya'da yapılan araştırmalar, patlamış mısırın en sağlıklı atıştırmalık olarak kabul edildiğini göstermektedir.
  • Patlamış mısır, serbest radikaller ile savaşarak vücut direncini güçlendirir.

Patlamış Mısırın Zararları

  • Evde hazırlanan patlamış mısırda kullanılan tuz ve yağ miktarı arttıkça, kalori ve yağ içeriği de artar. Bu durum kilo alımına ve kalp hastalığı riskinin artmasına katkıda bulunabilir.
  • Bazı kişilerde patlamış mısır tüketimi alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu reaksiyonlar genelde mısır proteinine karşı gelişebilir.
  • Patlamış mısır makineleri, patlama sırasında havaya alerjene dönüşebilecek partiküller salabilir. Bu partiküller, astım ya da akciğer hastalığı olan kişilerde solunum problemlerine neden olabilir.

Patlamış Mısır Hakkında Enteresan Bazı Bilgiler

  • Amerika'daki yerliler, patlamış mısırı "pisancalla" olarak adlandırmışlardır.
  • Patlamış mısırın içerisindeki az miktardaki suyun buharlaşması ile patlama gerçekleşir. Mısır tanesi ısıtıldığında içerisindeki su buharlaşır ve nişasta yapışkan hale gelir.
  • Yüksek basınç altında nişasta bir anda kabuğu delerek mısır tanesinin dışına fışkırır.
  • Her mısır tanesi patlamaz. Mısırın içindeki su miktarı önemlidir ve yaklaşık %14 civarında olmalıdır. Eğer mısır tanesi içindeki su buharlaşmışsa ya da delik açılmışsa, mısır patlamaz.

Patlamış Mısır Kilo Aldırır Mı?

Patlamış mısır, besleyici özelliklerine rağmen kalorisi yüksek bir atıştırmalıktır. Ancak; tuz ve yağ oranı düşük olduğunda, diyet beslenme programlarında hafif bir ara öğün alternatifi olarak tercih edilebilir. Tipik olarak, patlamış mısır maç ya da film izlerken tüketilir ve genelde asitli içecekler eşlik eder. Bu durumlarda kilo artışı kaçınılmazdır.
Ölçülü tüketim önemlidir; tuz ve yağ eklenmeden pişirilmiş olanları tercih etmek de önemlidir. Sürekli tuzlu ve yağlı patlamış mısır tüketimi alışkanlık haline gelir ise, vücutta ödem ve yağ birikimi riski artabilir.