Antep yöresinde sık sık hazırlanan parmak kebabı, düğün ve kutlama gibi özel günlerde daha çok hazırlanır. Yöresel lezzetler arasında bulunan parmak kebabının en iyi tarif ile hazırlamanızı sağlıyoruz.
Parmak Kebabı Tarifi Malzemeleri
Parmak kebabının tarifi için gereken malzemeler şunlardır:
- 4 büyük boy patates
- 2 büyük boy patlıcan
- 2 tahta kaşık zeytinyağı
- 400 gram kıyma
- 1 küçük soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 büyük domates
- ½ yemek kaşığı salça
- 100 ml su
- 2 büyük boy kabak
- 2 – 3 adet orta boy kırmızı biber
- 3 – 4 adet orta boy yeşil biber
- İstenildiği kadar karabiber, pul biber ve tuz
Parmak Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?
Parmak kebabının tarifini yaparken belirli adımlara göre hareket etmek gerekir. Antep yöresine göre 8 kişi için hazırlanacak olan parmak kebabının tarifi şu şekildedir:
- Bir tava içerisinde öncelikle zeytinyağı kızdırılır.
- Zeytinyağı kızdırılırken patates, patlıcan, yeşil biber ve kırmızı biber uzun olacak şekilde doğranır.
- Kızgın yağın içerisine doğranan patates, patlıcan, yeşil ve kırmızı biberler ilave edilir.
- Sebzeler kaldırıldıktan sonra kenara alınır. Aynı tavanın içerisinde kıyma, soğan, sarımsak ve yeniden yeşil biber ilave edilerek bu sefer kavurma işlemi başlatılır. Kavurmanın ardından içerisine tuz ilave edilir ve karışım hazırlanır.
- Karışım hazır hale geldiğinde üzerine 100 ml su ilave edilir ve pişene kadar ocakta kalması sağlanır.
- Sebzeler soğuduktan sonra bir borcamın ya da pişirme tepsisinin içerisine yerleştirilir. Ortasına ise kıyma kavurma eklenir.
- Domatesler, küçük küçük dilimlenir ve karışımın üzerine dizilir.
- Salçanın içerisine tuz ve sıcak su ilave edilerek sos hazırlanır ve sos sıvı bir kıvama geldikten sonra karışımın üzerine dökülür ve ardından tepsi fırının içerisine yerleştirilir.
- Önceden ısıtılmış olan 200 derecelik fırının içerisinde 20 dakika boyunca yemeğin pişmesi sağlanır.
Parmak Kebabı Tarifinin Püf Noktaları
Parmak kebabı tarifinin bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalar hazırlık aşamasını daha basit olmasına yardımcı olurken, sürenin azalmasını da destekler. Kıymalı harç yapan kişiler bunu harcın tarifini mutlaka uymalıdır. Parmak kebabının en önemli noktası kullanılan kıymadır. Kıymanın doğru şekilde tercih edilmesi ve doğru miktarda hazırlanması, yemeğin daha leziz olmasını sağlar.
Tercih edilecek olan kıymanın yağlı olması en uygun formu sağlar. Yemeği hazırlarken yemeğin formunun korunması son derece önemlidir. Bu sebeple de yağlı kıyma kullanılmalı ve kıymayı kavururken sadece kendi yağı tercih edilmelidir. Konfit yöntemi ile hazırlandığında parmak kebabı daha leziz ve sulu olur.
Parmak Kebabı Yanına Ne Gider?
Yöresel lezzetlerin başında gelen parmak kebabı genellikle pilav ile servis edilir. Bol tereyağlı pirinç pilavı ile hazırlandığı takdirde daha doyurucu olacaktır. Menü şeklinde hazırlamak isteyenler, sıcak başlangıç yaptıktan sonra soğuk aperatifler ile menülerini zenginleştirilebilir.
Çorba olarak genellikle tarhana ya da mercimek tercih edilirken, ana yemeği yardımcı olarak pirinç pilavı kullanılır. Bunun yanı sıra yoğurtlu salata ya da patates ve yoğurtlu salata yapılması da mümkündür. Daha hafif bir tat arayanlar için marul salatası tavsiye edilir.
Parmak Kebabı Kaç Kalori?
Hazırlanacak olan bir porsiyon parmak kebabı yaklaşık olarak 250 kalori içerir. Kullanılan malzemelerden pişirme yöntemine kadar birçok farklı unsur parmak kebabının kaç kalori olacağını belirleyen unsurlardır. Bunun yanı sıra porsiyon büyüklüğü de parmak kebabının kalorisinin azalmasının da artmasına sebep olabilir.