Lahana turşusu, pek çok yemeğin yanında giden leziz bir alternatiftir. Hem lezzeti hem de faydaları ile bilinen lahana turşusu, sofralarda sıkça tercih edilmektedir. Bu yazıda, lahana turşusunun malzemelerini, en leziz lahana turşusunun nasıl yapıldığını ve sırlarını sizlere aktaracağız.
Lahana Turşusu İçin Malzemeler
- 1 adet büyük boy lahana
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- 2 adet orta boy havuç
- 5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
- 2 litre içme suyu
- 1 çay kaşığı limon tuzu
Lahana Turşusu Tarifi
- Lahananın dış yapraklarını ayırın.
- Lahanayı uzunlamasına kesin ve ortadaki kök kısmını çıkarın.
- Lahanayı önce 4-5 parçaya bölün, sonra istediğiniz boyutta doğrayın ve derin bir tencereye alın.
- Lahanaların üzerine kaya tuzu serpin ve ellerinizle yaklaşık olarak 10 dakika kadar ovalayın.
- Yıkanmış 5 litrelik cam kavanoza lahanaları bastırarak sıkıca yerleştirin, aralara sarımsakları ekleyin. Acı bir turşu istiyorsanız kurutulmuş kırmızı biber de ekleyebilirsiniz.
- Kavanozu dolduracak kadar suyu, limon tuzunu ve üzüm sirkesini ekleyin.
- Kavanozun kapağını kapatın.
- Kavanozu ters çevirin.
- Hazırladığınız turşuyu serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün boyunca bekletin.
- Lahanaların rengi döndükten sonra turşunuz hazır olacaktır. Afiyet olsun!
Lahana Turşusunun Püf Noktaları
- Lahana turşusunun bazı sırları bulunuyor. Lahana turşusu yaparken dikkat edilmesi gerekenler şöyle:
- Cam kavanozlar, lahana turşusunu saklamak için ideal bir seçenektir. Turşu, cam kavanozlarda daha iyi fermente olur ve uzun süre tazeliğini korur.
- Kütür kütür bir dokuya sahip lahana turşuları elde etmek için limon yerine üzüm sirkesi kullanılması önerilir. Üzüm sirkesi, turşunun ekşi tadını artırırken, lahananın kıtır kıtır dokusunu korur.
- Lahananın turşuda beyaz kalması için, turşu karışımına bir miktar şeker eklemek tavsiye edilir.
- Sonbaharda, mevsiminde toplanmış taze sebzeler kullanarak yapılan turşular, daha lezzetli ve sağlıklı olur.
- İçme suyu kullanarak turşu kurmak, turşunun dayanıklılığını artırır ve daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
- Lahana turşusu kurarken mayalanmayı hızlandırmak ve sağlamak için kavanoza birkaç adet nohut eklemek faydalı olabilir. Nohut, turşunun fermente olmasına yardımcı olur.
Lahana Turşusunun Faydaları
- Sindirim sorunları ile mücadelede yardımcı olan lahana turşusu, probiyotik etkisi sayesinde sindirim sistemini destekler.
- Lifli ve düşük kalorili olması sayesinde tokluk hissi verir ve ödem atmayı destekler.
- E vitamini bakımından zengin olan lahana turşusu, cilt ve diş sağlığını korur.
- İçerdiği flavonoidler sayesinde kandaki kolesterol seviyelerini düşürür.
- Lahananın doğal ağrı kesici özellikleri vardır ve ağrıların azaltılmasına yardımcı olur.
- Kanser riskini azaltıcı etkisi bulunur.
- Kalp sağlığını destekler ve kalp hastalıklarının oluşumunu engeller.
- Alzheimer gibi beyin fonksiyonlarına dayalı hastalıkların oluşmasını engellemeye yardımcı olur.
- Spor sonrası oluşan kas ağrılarını hafifletici etkisi bulunur.
- C vitamini ve minerallerce zengin olan lahana turşusu, soğuk algınlığının etkilerini azaltır.
- Karaciğer yağlanmasının tedavisinde kullanılır.
Lahana Turşusunun Besin Değerleri
100 gram lahana turşusu için besin değerleri şu şekildedir:
- Karbonhidrat: 1.85 gr
- Protein: 0.64 gr
- Yağ: 0.06 gr
- Lif: 0.91 gr
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 304.36 mg
- Potasyum: 103.21 mg
- Kalsiyum: 23.4 mg
- Vitamin A (iu): 3.62 iu
- Vitamin C: 13.98 mg
- Demir: 0.36 mg
Lahana Turşusu Kaç Kalori?
100 gram lahana turşusunun kalori değeri yaklaşık olarak 15 kcal’dir.