Özgün

Kuzu eti nasıl lezzetli olur, püf noktaları?

Ülkemizin dört bir yanında kuzu eti ile yapılan sayısız yemek tarifi vardır. Lezzeti ve kokusu ile yediden yetmişe herkesin beğenisini kazanan kuzu etini iyi pişirmenin bazı püf noktaları vardır. Kuzu etinden lezzetli bir yemek yapmak için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Abone Ol

Lezzetli bir kuzu yemeği yapmak için etin hangi kısmının pişirildiği çok önemlidir. Zira kuzu etinin her parçası ayrı bir şekilde pişirildiğinde sahip olduğu lezzeti açığa çıkarır. Bunun yanı sıra kuzu etinin ne şekilde pişirildiği de dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Yemeğe bağlı olarak tencerede, ızgarada ya da fırında pişirilme özelliğine sahip olan bu et çok sayıda tarifle uyumludur.

Fırında yapılacak olan yemek için 1 kilogram kuzu pirzola yeterli olacaktır. Pirzolanın üzeri sarımsak ve defne yaprağı ile iyice ovulur. Ardından yaklaşık 150 gram pastırma pirzolanın üzerine dizilir. Pirzola ve pastırma iple bağlandıktan sonra fırın tepsisine alınır. Pirzolanın üzerine 3 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım bardak kırmızı şarap ve yarım bardak su ile yapılan sos gezdirilir. Alüminyum folyo ile kaplanan kuzu pirzola 25 dakika boyunca pişirilir. Ardından folyo çıkarılır ve 10 dakika daha pişmeye bırakılır.

Kuzu pirzola tencerede milföy eşliğinde pişirilebilir. Bunun için ilk olarak kıyılmış soğanlar zeytinyağında kızartılır. Ardından 1 kilogram kuzu pirzola eklenip bir güzel kavurulur. Üzerine havuç, kuşkonmaz, bezelye ve kıyılmış maydanoz eklenerek soteleme işlemi sürdürülür. Sonra sotenin üzerine yarım su bardağı sıcak su eklenir. Bu sırada 6 parça milföy bir merdane yardımıyla 15 santim büyüklüğünde açılır. Kalıp yağlanır ve milföyler hamurda 10 dakika pişirilir. Kuzu pirzola sotesi milföylere paylaştırılır.

Kuzu But Nasıl Lezzetli Olur?

Kuzu budu, hayvanın en çok tercih edilen bölgelerinin başında gelir. Kuzu kafesi bitimi ile sırttan itibaren aşağıda kalan arka bacakların üst kısmının tamamı kuzu budunu oluşturur. Yağsız ve yumuşak olan but son derece lezzetlidir. Kuzunun but kısmı en çok kızartma, fırın yemeği ve şiş olarak değerlendirilir. Kuzu külbastı ve kuzu şiş, budun en sık kullanıldığı tariflerin başında gelir.

Kuzu Fileto Nasıl Lezzetli Olur?

Kuzu sırtının arka bölümünde yer alan fileto bir anlamda pirzolanın devamıdır. Kaburga kemiklerinin yer almadığı bölgeden fileto çıkarılır. Kuzu fileto en çok kızartma ve rosto amaçlı kullanılır. Pirzolanın ardından kuzunun en lezzetli kısmı olarak bilinir. Yumuşak bir yapıya sahip olan filetoda yağ miktarı oldukça azdır. Haşlama ve kuzu rosto olarak sıklıkla sofraları süsler.

Kuzu Kaburga Nasıl Lezzetli Olur?

Kuzu kafeste pirzolanın alt kısmında yer alan kaburganın önemli bir kısmı göğüs kafesi kemiklerinden meydana gelir. Yağ oranının kuzunun diğer bölümlerine göre fazla olduğu kaburga eti yeterince yumuşaktır. Kuzu kaburga ile yapılabilecek en lezzetli yemekler fırında, haşlama ve kapama olarak kullanılan tariflerdir.

Kuzu Gerdan Nasıl Lezzetli Olur?

Kuzu karkasın boyun bölümünden elde edilen kısma gerdan denir. Kuzu gerdan orta yağlı ve orta sertlikte bir ettir. Bu nedenle bölgeyi özellikle seven kişiler tarafından tüketilir. Kuzu gerdan en çok haşlama, kızartma, fırın ve ızgara şeklinde tüketildiğinde lezzetli olur.

Kuzu Boşluk Nasıl Lezzetli Olur?

Kuzunun göğüs boşluğu, karkasta kafesin alt kısmında yer alır. Son derece yağlı bir bölümdür. Kuzu boşluk en çok İnegöl köfte yapımında kullanmak amacıyla kıyma olarak çekilir. Kuzudan yapılan kıymaların önemli bir kısmı kuzu boşluktan oluşur. Aynı zamanda güveç gibi sulu yemeklere lezzet kattığı için çok sık kullanılır.