Adana’nın Kozan ilçesinde dünyanın en değerli baharatlarından biri olan safranın hasadına başlandı. Ancak bu yıl olumsuz iklim koşulları nedeniyle üretimde ciddi düşüş yaşandı. İlçede tek üretici olarak safran yetiştiriciliğini sürdüren Ali Gök, 1 dönümlük alandan yalnızca 100 gram ürün elde etmeyi beklediklerini söyledi.
Safran hasadında çiçeklerin tek tek elle toplanması ve içindeki kırmızı tellerin özenle ayrılıp kurutulması büyük emek isterken, bitki ilaç, gıda ve kozmetik sektörlerinde yüksek katma değerli ürünler arasında yer alıyor.
Hasada, üretici Ali Gök’ün yanı sıra Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı, Kozan MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bihter Zaimoğlu Onat ve ilçe tarım müdürlüğü ekipleri de katıldı.

- İKLİM VERİMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ!
Bu yıl safran soğanlarını yenilemek için 1 dönümlük alanda ekim yaptığını belirten Ali Gök, geçen yıl 3 dönümden aldıkları verime bu yıl yaklaşamadıklarını ifade etti.
Gök, durumu şu sözlerle anlattı:
“650 rakımda üretim yapıyorum. Geçen yıl 3 dönümdü ama bu yıl 11 Nisan’da yağan kar nedeniyle safran soğanlarının gelişimi zayıf kaldı. Bu yüzden 1 dönüm alanda üretim yaptım. Normalde 1 dönümden 500–600 gram ürün alıyoruz ama bu yıl 100 gram civarında olacak. İklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle çiçek sayısı azaldı. Safranın anavatanı Osmanlı döneminde Torosların etekleriydi. 140 bin çiçekten 1 kilo safran çıkıyor. Kalitesi çok yüksek, gramı 600 TL. Bu sene hem burada hem Bolu’da üretim az. Hasat dönemi yaklaşık 45 gün sürüyor.”
- “KOZAN ENDEMİK BİTKİLER İÇİN UYGUN BİR BÖLGE!"
Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı, bölgenin tarımsal çeşitlilik açısından Türkiye’de önemli bir konuma sahip olduğunu vurgulayarak, “Torosların zirvesine çıktığınızda farklı endemik bitkilerle karşılaşıyoruz. Burada zeytin, mantar, safran üretilebiliyor. Bitkisel üretim açısından çok değerli bir bölgedeyiz. Ali Gök abimize girişimcilik ruhu için teşekkür ediyorum. Safranın gelir getirisi yüksek, iklim şartları uygun olduğunda ekonomik katkısı büyük. İlçe tarımın sulama desteğiyle kurulacak paneller ile gelecek yıl daha geniş alanda üretim yapılabilecek” dedi.

- “EKONOMİK DEĞERİ YÜKSEK BİR BİTKİ!”
Doç. Dr. Bihter Zaimoğlu Onat ise safranın bölge için yalnızca ekonomik değil, bilimsel açıdan da önemli bir tür olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Safran, Kozan için çok kıymetli bir bitki. Tıbbi aromatik bitki çeşitliliği açısından zengin bir bölgedeyiz. Bu üretim, mikroklimatik açıdan da önemli. Safranın yaygınlaşması ve tıbbi aromatik bitkilerin artırılması, iklim değişikliğiyle mücadelede de kritik. İran bölgesinde yoğun kullanılan safran, göğüs kanserinin önlenmesi konusunda da bilimsel araştırmalarda değerlendiriliyor.”

Kozan’daki üreticiler, uygun desteklerle önümüzdeki yıllarda safran ekim alanlarının artırılabileceğini belirtiyor.




