Baykar’ın kendi kaynaklarıyla geliştirip ürettiği insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, önemli bir test uçuşunu daha başarıyla tamamladı. Tekirdağ Çorlu’da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan uçak, 15 bin feet yükseklikte yaptığı 1 saat 45 dakikalık uçuşta F-16 savaş uçaklarıyla birlikte görev yaptı.

Bu uçuş sırasında KIZILELMA, hem milli radar sistemini hem de yerli üretim hava-hava füzesini test etti. Uçuş süresiyle birlikte, bugüne kadar yapılan testlerde toplam 55 saati geçmiş oldu.


F-16’LARLA YAKIN UÇUŞ VE HEDEF BELİRLEME TESTİ

Uçuşa Türk Hava Kuvvetleri’ne ait iki F-16 da katıldı. Bu uçaklardan biri, KIZILELMA ile yan yana uçarak insanlı ve insansız sistemlerin birlikte görev yapabileceğini gösterdi. Diğer F-16 ise hedef uçak rolünü üstlendi.

KIZILELMA, üzerinde yer alan ASELSAN üretimi MURAD AESA radarıyla 30 mil uzaklıktaki hedef F-16’yı tespit etti ve ona kilitlendi. Ardından TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen GÖKDOĞAN görüş ötesi hava-hava füzesi üzerinden elektronik ortamda simüle bir atış yaptı. Yapılan sanal atışta hedef tam isabetle vuruldu.


FÜZE İLE RADAR ARASINDA VERİ PAYLAŞIMI BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİ

Testin en önemli bölümlerinden biri de radar ile füze arasındaki iletişimin test edilmesiydi. KIZILELMA, hedefe kilitlendikten sonra radar üzerinden aldığı konum ve hız bilgilerini anlık olarak füzesine aktardı. Bu veri paylaşımı başarıyla gerçekleşti ve sistemin, görüş menzili dışındaki hedefleri etkisiz hale getirme yeteneği test edilmiş oldu.


ÜÇ KRİTİK TEST AYNI ANDA BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Bu önemli uçuşta üç ayrı test senaryosu aynı anda gerçekleştirildi. F-16 ile yapılan kol uçuşu, insanlı ve insansız sistemlerin birlikte hareket edebileceğini gösterdi. Aynı zamanda, uçağın GÖKDOĞAN füzesiyle aerodinamik uyumu ve AESA radarın performansı da test edildi. Tüm bu aşamalar başarıyla tamamlandı.

Bayraktar KIZILELMA’nın bu uçuşu, gelecekteki hava muharebeleri için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi