Muş'ta karpuz üretim sezonu coşkuyla başladı. Şehir merkezine 25 kilometre mesafedeki Bozbulut köyünde düzenlenen karpuz hasadı töreni, çiftçiler ve yerel yöneticilerin katılımıyla gerçekleşti.
- "ÜLKE GENELİNDE 4. SIRADAYIZ!"
Törende konuşan Muş Valisi Avni Çakır, ilin kavun ve karpuz üretiminde Türkiye genelinde 4. sırada olduğunu belirtti.
Vali Çakır, “Muş Ovası’nın bereketli topraklarında gerçekleştirilen üretim, hem çiftçilerimizin hem de kentimizin ekonomisine büyük katkı sağlıyor. 40 bin dekarlık alanda sürdürülen karpuz ekimiyle bereketli bir sezon geçiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda ilk üçe, hatta zirveye ulaşmak için kararlılıkla çalışacağız” dedi.
Vali Çakır, üretimin devamlılığı ve artışı için tarım sektöründe istikrar ve üretim bilincinin önemine de değindi. Kadın ve genç girişimcilere devlet desteklerinin artırılması gerektiğine vurgu yaparak, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın sunduğu desteklerle daha fazla üreticiye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yıl karpuzda bereketli bir sezon geçirmemiz hepimizi umutlandırıyor” ifadelerini kullandı.
- "MUŞ, BÖLGESEL ANLAMDA LİDER!"
Tarım ve Orman Müdürü Necattin Gönç ise Muş’un karpuz üretimindeki başarısına dikkat çekti.
2024 yılı verilerine göre kentte 2 bin 700 hektar alanda yaklaşık 200 bin ton karpuz üretildiğini söyleyen Gönç, “Muş, bölgesel anlamda lider, ülke genelinde ise dördüncü sırada yer alıyor. Aynı zamanda 1000 hektarda 45 bin ton kavun üretimi yaptık. Bu yıl üretim alanlarımızı koruyup biraz daha artırmayı planlıyoruz. Hedefimiz 4 bin hektar alanda 250 bin ton üretim yapmak. Sebze üretimi, özellikle de karpuz, ilimiz açısından çok önemli bir yere sahiptir. Belirttiğim rakamlarla birlikte, bu yıl üretimin kent ekonomisine yaklaşık 2 milyar liralık katkı sunması beklenmektedir" dedi.
Üretimin sadece tarım sektörü için değil, kent ekonomisi için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Gönç, “Bu yıl karpuz üretimimizin Muş ekonomisine yaklaşık 2 milyar lira katkı sağlaması bekleniyor” diye konuştu.
Muş’ta tarımın gözde ürünlerinden olan karpuz, bölge çiftçisinin yüzünü güldürürken, ekonomik canlılığa da önemli destek veriyor.
- "DÖNÜMÜNDE 11 TON BEKLENTİMİZ VAR!"
Mardin Derik’ten Muş’un Bozbulut Köyü’ne karpuz ekimine geldiklerini aktaran üretici Uğur Özbahçeci, Bu sene yaklaşık 250 dönümlük bir alanı ekim yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Ailemizle beraber, çocuklarımızla beraber ilkbahar mevsiminde karpuz ekimine başladık. Çapasıdır, gübrelemesidir, sulamasıdır hepimiz beraber yapıyorduk. Şu an hasadımız başlamıştır. Arkadaşlar arkamızda göründüğü gibi karpuz biçimine başlamışlar. Hayırlısıyla bugün karpuz biçimini yapıyoruz. Dönümünde dediğimiz gibi 11 ton beklentimiz var. Karpuzları Mardin’e, Manisa’ya, Hatay’a, Kahramanmaraş’a, Gaziantep’e, Diyarbakır’a, Cizre’ye, Nusaybin’e, İstanbul’a, Ankara’ya Konya’ya gönderiyoruz."








