(SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül, kanser vakalarında ciddi bir artış yaşandığını belirtti.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Bülbül, kanser vakalarında ciddi bir artış yaşandığını belirtti. Kanser vakası ve kanser tipi açısından son 30 yıllık sürede 3 kat artış meydana geldiğini belirten Bülbül, hastalığın görülme yaşının artık 30‘un altına kadar indiğini söyledi.

Vatandaşları "Kanserden korkmayın, geç kalmaktan korkun" uyarısı yapan Prof.Dr. Bülbül, radyoaktif maddelerle karşı karşıya kalma riskinin artmasının yanı sıra gıda maddeleri üzerindeki kanser riski taşıyan ilaç kalıntılarının varlığını hastalığı tetikleyen unsurlar arasında gösterdi.

İlk sırada mide ve meme kanseri

Prof. Dr. Mahmut Bülbül, Isparta‘da en fazla mide ve meme kanseri vakalarıyla karşılaştıklarını söyledi. Genel cerrahi çalışma alanında tiroit, meme, yemek borusu, mide, kalın bağırsak kanser tipleriyle sıklıkla karşılaşıldığı dile getiren Prof.Dr. Bülbül, şunları söyledi:

"Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı‘nda, mide kanserleri ve meme kanserleri daha çok görülen kanser tipi. Daha sonra kolon kanserleri geliyor. Kanser 40-60 yaş grubu arasında daha çok görülürken, şimdi 30 yaşın altında hastalığın görülme oranı arttı."

Cep telefonlarına dikkat

Baz istasyonları ve cep telefonlarının daha çok beyin kanserleri üzerinde etkilerinin saptandığını da sözlerine ekleyen Prof.Dr. Bülbül, "Cep telefonları, baz istasyonlarının yaydığı radyasyon insan üzerinde, özellikle çocuklar üzerinde etkili. Cep telefonu bundan 10 yıl önce insanların yüzde 10‘unda vardı, şimdi hemen hemen herkeste var. Şimdi çocuk yaşlara kadar indi. İlkokula giden çocuklarda cep telefonu var. Anne, baba çocuğunu mutlu etmek için cep telefonu alıyor. Bizim toplumumuzda kötü bir örnek. Cep telefonu kullanımında kulaklık takma alışkanlığının edinilmesi gerekiyor" dedi.

Muhabir: Haber Merkezi