İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre 4.9 puan azalırken, bir önceki aya göre 1.7 puan artarak yüzde 71.8 seviyesinde gerçekleşti.

İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre 4.9 puan azalırken, bir önceki aya göre 1.7 puan artarak yüzde 71.8 seviyesinde gerçekleşti. Kapasite kullanımının gerilemesinde Ekim ayında iç pazarda yaşanan talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışamaması en önemli neden oldu. Aylık bazda kapasite kullanımı Ekim ayında geçen yıla göre devlette 15.8 puan azalarak yüzde 67.6 olurken, özel sektörde ise 3.9 puanlık bir gerilemeyle yüzde 71.9‘a indi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), İmalat Sanayiinde Eğilimler Ekim 2009 verilerini açıkladı. Buna göre imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 4.9 puan azalırken, bir önceki aya göre de 1.7 puan artarak yüzde 71.8 seviyesinde gerçekleşti. Küresel ekonomik kriz nedeniyle Ekim 2008‘de kapasite kullanımının yüzde 76.7‘ye gerilediği dikkate alındığında, Ekim 2009 kapasite kullanımındaki yüzde 4.9‘luk gerileme krizin etkilerinin yoğun bir şekilde sürdüğünü bir kez daha ortaya koymuş oldu. NACE Rev.1.1íe göre Aylık İmalat Sanayi Eğilim Anketi‘ne cevap veren 4 bin 898 işyerinden derlenen verilerin analiz sonuçlarına göre, 2008 yılı Ekim ayında 76.7 olan üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanım oranı, 2009 yılı Ekim ayında 71.8 seviyesinde gerçekleşti.

Muhabir: Haber Merkezi