Gıdaları daha uzun ömürlü bir şekilde tüketebilmek için en çok kullanılan saklama yöntemlerinden biri olan buzluk, dondurarak saklamayı sağlıyor. Ancak buzlukta dahi olsa her besin aynı süreyle saklanamıyor. Bazı besinler sadece 1 ay dayanabiliyorken, bazı besinler ise 12 aya kadar buzlukta korunabiliyor. Gıda zehirlenmeleri ile karşı karşıya kalmamak için hangi besinin ne kadar saklanacağını biliyor olmanız gerekiyor. Peki hangi besin ne kadar süreyle buzlukta saklanabilir? İşte besinlerin buzlukta saklanma süreleri…
ETTE 12 AYI GEÇMEMEK GEREKİYOR
Buzlukta saklanması önerilen etler, buzlukta en uzun süre saklanılabilecek gıdalardan biri oluyor. Ancak bu süre et türüne göre değiştiği gibi, 12 ayı da aşmamalı. İşte et türüne göre buzlukta saklama süreleri:
· Bütün tavuk ya da hindi: 12 ay
· Dana antrikot: 12 ay
· Dana pirzola: 4 – 6 ay
· Kızarmış tavuk: 4 ay
· Koyun, kuzu eti: 9 ay
· Nugget: 3 ay
· Parçalanmış hindi: 9 ay
· Pastırma: 1 ay
· Pişmiş et: 4 ay
· Sakatat: 4 ay
· Sosis ya da sucuk: 2 ay
· Tavuk göğüs: 4 ay
MEYVELER EN AZ 3 AY SAKLANABİLİYOR
Buzlukta hepsinin saklanması tavsiye edilmese de birçoğunun saklanabildiği meyveler, en az 3 ay süre dayanıyor. İşte meyve türüne göre buzlukta saklama süreleri:
· Çilek: 8 ay
· Elma: 12 ay
· Karpuz: 8 ay
· Kavun: 12 ay
· Limon: 6 ay
· Muz: 3 ay
· Şeftali: 12 ay
· Üzüm: 5 ay
HAMUR İŞLERİ EN FAZLA 12 AY
Buzlukta sıklıkla saklanılan besinlerden olan hamur işleri, hamur işi türüne göre değişmekle birlikte, en az 3 ay, en fazla ise 12 ay, yani 1 yıl saklanabiliyor. İşte hamur işi türüne göre buzlukta saklama süreleri:
· Börek: 6 ay
· Cheesecake: 3 ay
· Çiğ kurabiye hamuru: 3 ay
· Ekmek: 3 ay
· Kek: 12 ay
· Kurabiye: 8 ay
· Mantı: 6 ay
· Meyveli turta: 8 ay
· Pancake: 3 ay
SEBZELER EN KISA SÜRE SAKLANABİLENLER OLUYOR
İlginç gelebilir, ancak meyve, et ve hamurda dayanıklılık en az 3 ay iken, sebzeler arasında sadece 1 ay dayanabilecek besin bile bulunuyor. İşte sebze türüne göre buzlukta saklama süreleri:
· Bakla: 12 ay
· Bal kabağı: 10 ay
· Bamya: 3 ay
· Beyaz lahana: 8 ay
· Bezelye: 8 ay
· Brokoli: 10 ay
· Brüksel lahanası: 10 ay
· Domates: 6 ay
· Enginar: 6 ay
· Havuç: 12 ay
· Ispanak: 8 ay
· Karnabahar: 2 ay
· Kereviz: 1 ay
· Kırmızı biber: 10 ay
· Pazı:8 ay
· Pırasa: 8 ay
· Salatalık: 12 ay
· Sarımsak: 6 ay
· Sivri biber: 10 ay
· Soğan: 10 ay
· Taze barbunya: 12 ay
· Yeşil kabak: 9 ay
·